Szabadidő

Ezért jött jól, hogy 3 díjat nyert Pálfi György filmje Karlovy Varyban

A legjobb rendező lett a cseheknél Pálfi György egy hetedikről kiugró nagymamával, sok abszurddal és a minimális költségvetés ellenére izgalmas látvánnyal. "Azért vagyok ma itt, mint a legjobb rendező, mert egy csodálatos stábom van", mondta, amikor megkapta. Karlovy Varyt bevettük.

Három díjat nyert a Pálfi György rendezte Szabadesés a 49. alkalommal megrendezett Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon: mindhármat szombat este adták át a csehországi fürdővárosban

– jött az e-mail a Magyar Filmuniótól nem sokkal azután, hogy a Facebookon elterjedt a hír, és az alkotók oldalán elszaporodtak a gratulációk. Pálfi György a zárógálán személyesen vette át a legjobb rendező díját és a zsűri különdíját is, utóbbit Pusztai Ferenc producerrel közösen.

 Pénteken még más volt:

3 szép díjat nyert Pálfi György egy fontos filmfesztiválon
Ez nyert!
3 szép díjat nyert Pálfi György egy fontos filmfesztiválon
Komolyan, még egyet?
3 szép díjat nyert Pálfi György egy fontos filmfesztiválon
Az egyik a producerrel közös:
Fotó: Pálfi György/Facebook
Hőrich Nóra Lili, Gera Marina, Búza Tímea és Pálfi György
3 szép díjat nyert Pálfi György filmje egy fontos fesztiválon
3 szép díjat nyert Pálfi György filmje egy fontos fesztiválon
Közép-Európa egyetlen “A” kategóriás filmfesztiválján a versenyprogramban idén 12 játékfilm indult. A Szabadesés a fesztivál hivatalos díjai mellett a mintegy 1200 mozit tömörítő Europa Cinemas hálózat díját, az Europa Cinemas Labelt is elnyerte Karlovy Varyban. Ez azért hasznos, mert előnyt biztosít a film forgalmazásakor a hálózat mozijaiban.

Pálfi György rendezett filmet vidéki méregkeverő asszonyokról, BKV-s szuperhősről, családtörténetet evőversennyel (Hukkle, Táltosember vs. Ikarus, Taxidermia), és szerelmes filmet készített úgy, hogy nem forgatott hozzá egy napot sem. Amíg a nagyközönségre célzott filmterveire nem kapott pénzt, megtanult szinte a semmiből filmeket gyártani.

A nagymama a hetedikről

Az andersenes mese-musical és a Rejtő Jenő-s kalandfilm után most éppen a Toldi akciófilmes filmadaptációjába tettek több év munkát, de egyelőre csak a tervek vannak. Megtervezték az akciójeleneteket, díszleteket, a jelmezeket, bejárták a helyszíneket kétszer, de nagyjából egy éve állnak és várnak. Eközben forgatták le a Szabadesést, részben egy dél-koreai filmfesztivál, a Jeonjou International pénzéből. Megkeresték, hogy két koreai rendező mellett rá gondoltak, és adnának a filmre 22 millió forintot. Tavaly novemberben kezdték. Ezért is jött jókor a három díj. Fontos visszajelzés ínséges időkben.

3 szép díjat nyert Pálfi György az egyik legfontosabb filmfesztiválon

A dél-koreaiak messze vannak, de az Oldboy és a Bin-Jip, ami tőlük jött, itt is egész széles körben ismert lett. Még ennél is jóval többet tudnak: nagyon erősek filmben, a kifinomult és extrém művészfilmektől a megrázó gengszterdrámán át a vihogós tinivígjátékig tudnak mindent, és a minőségi hazai terméssel keményen tartják magukat a hollywoodi dömpinggel szemben. Nem rossz indulás, ha ők támogatnak valamit, és a rövid idő, a szűkös költségvetés nem viselte meg a filmet az előzetes alapján:

A Szabadesésben hét emelet hét lakásának lakóiról tudunk meg hihetetlen történeteket. Az események láncolatát egy nagymama indítja el azzal, hogy leugrik a hetedikről, mert megunja a férje kárálását. Ahelyett, hogy elhunyna, a történet örkényesen folytatódik, a néni túléli, és elindul haza.

Hogy mi történik? Amit a néni elképzel

“Miközben felmegy a lépcsőn, be­-bekukkant a lakásokba. Kicsit olyan, mint amikor mi elképzeljük, hogy mi történhet az ajtók mögött. »Állandóan megy ez a zaj, mi a fenét csinálnak a fejem fölött, húzogatják a bútort, állandóan költöznek?« Mi azzal a gondolattal játszunk el, hogy mi van, ha valóban az történik, amit a néni elképzel. Az egész így egy mágikusan realisztikus történet lett.” (Pálfi György a vs.hu-nak)

A film a karakteres vizuális stílusért, az erősen groteszk, szürreális és abszurd elemekért és azért kapta a mozisok díját, mert kőkeményen kritizálja a modern társadalom álszentségét, aztán leleplezi az emberek legrejtettebb félelmeit.

A film főszereplői Molnár Piroska és Benedek Miklós, a további szerepekben Tenki Réka, Trill Zsolt, Nagy Zsolt, Bordán Irén, Jordán Tamás és Hegedűs D. Géza látható. A forgatókönyv Pálfi György és Ruttkay Zsófia közös munkája.

A film operatőre Pohárnok Gergely volt, akivel vizuálisan unalmas jeleneteket sosem rak össze ez a csapat. (Ha nem hinnéd, itt egy sűrű részlet, ami nagyjából lefed mindent a születéstől a halálig, és egy másik, a repülős jelenet tyúkokkal és gyöngyvirággal.) A magyar mozikban szeptember 25-től nézhetjük meg a sok kicsi őrült történetet, amik között van scifi, szitkom és reméljük, krimi is.

3 szép díjat nyert Pálfi György az egyik legfontosabb filmfesztiválon

3 magyar film ment

Az idei Karlovy Vary filmfesztiválon összesen három magyar játékfilmet és egy rövidfilmet játszottak: Zomborácz Virág Utóélet és Reisz Gábor Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan és Ferenczik Áron Miért vannak olyan messze a székek a HÉV-megállóban? című rövidfilmjét. A díszbemutatókra a Filmalap támogatásával az alkotók jelenlétében került sor.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top