Hollywood 10 legnagyobb majma

TóCsa | 2014. Július 18.
A kutyák mellett a majmok a legsűrűbben használt állatszínészek Hollywoodban. A majmok bolygója – Forradalom premierje tökéletes alkalom a legnagyobb majom filmsztárok bemutatására Csitától King Kongig.

Caesar

Film: A majmok bolygója – Lázadás és A majmok bolygója – Forradalom
Caesar, a csimpánz szerető emberek között nőtt fel, ugyanakkor kísérleti állatként az Alzheimer-kór ellenszerét próbálgatják rajta. A szer másképp hat, mint várnák: Caesar agya fejlődni kezd, és a film egyik emlékezetes pontján megszólal: “Nem!” Ez a pillanat aztán egy csúnya, majmok és emberek közti háborúhoz vezet, és a második részre már erősen az előbbiek állnak nyerésre. Hiába, nekik nem kell vezetékes víz, áram, fűtés… Caesar azonban megkímélné a fajunkat, ami – ismerve az embereket – azért jófejség tőle. Mindkét filmben Andy Serkis alakítja a majmot, akinek testét és arcát telipakolták érzékelőkkel, és az ő játéka alapján hozták létre animációval a filmen látható lenyűgöző csimpánzt.

A náci majom

Film: Az elveszett frigyláda fosztogatói
A filmtörténet egyik ikonikus pillanata, amikor a náci tiszt egy sieg heil szalutálással köszönti az egyiptomi emberüket, de az ember helyett a nyakában ülő kapucinus majom viszonozza a tisztelgést. A legenda szerint Spielbergék legalább ötvenszer megismételték a felvételt, mire sikerült a dolog, de megérte: ennyire ütős kigúnyolást ritkán láthat az ember. A náci majmunk – ahogy az Indiana Jones-sorozat rosszfiúihoz illik – később bekrepál egy mérgezett bogyótól.

Amy, a szuperintelligens

Film: Kongó
Amy az emberszabásúak egyik legokosabbja. A gorillalány tökéletesen megtanulta a siketnémák jelbeszédét, ráadásul építettek neki egy olyan hangmodulátort, ami beszéddé alakítja át az általa mutatott jeleket. Ha valami, akkor ez tényleg supercool. 1995-ben a számítógépes technika még nem tette lehetővé, hogy Amyt CGI-mágusok varázsolják a vászonra, így helyette inkább egy tökélyre fejlesztett mechanikus bábbal dolgoztak, méghozzá elég meggyőzően.

Betsy, a vírusgazda

Film: Vírus
Nem kell ahhoz egy majomnak nagynak és erősnek lennie, hogy mi, emberek féljünk tőle. Elég, ha a dzsungelből magával hoz egy Ebola-szerű vírust, amivel ha pechünk van, kiirtja az emberiség nagy részét. Kevés kis majom mondhatja el magáról, hogy a fél amerikai hadsereg kivonul miatta, de Betsynek sikerült ez a bravúr. Ráadásul a mázlistája csak hordozza a vírust, de rá nincs semmilyen hatással.

Crystal, a láncdohányos kapucinus

Film: Másnaposok 2.
Crystal egy igazán rossz majom, aki nyakig benne van a thaiföldi drogos alvilágban. Ha mindez nem lenne elég, a kapucinus még láncdohányos is, és ezt a poént rendesen kimaxolják a Másnaposok 2.-ben. Emellett a filmbeli autós üldözésből is rendesen kivette a részét, és ha már ennyire ügyesen idomították, természetesen a díszbemutatón sem hiányozhatott a vörös szőnyegről.

Csita

Film: Tarzan-mozik
Csita, a csimpánz a filmekben elválaszthatatlan társa volt Tarzannak a harmincas évektől kezdve egészen a hatvanas évekig annak ellenére, hogy Edgar Rice Burroughs eredeti történeteiben egyáltalán nem szerepelt a figurája. A majmot a Tarzan-filmekben több, nagyjából tucatnyi csimpánz játszotta, sőt arra is volt példa, hogy akár egy filmben belül is több csimpánz bújjon a bőrébe attól függően, épp milyen mutatványra volt szükség. Egy alkalommal még egy hatéves gyerekszínészt is beöltöztettek Csitának.

King Kong

Film: King Kong (1933, 1976 és 2005)
A majmok királya, már csak a mérete miatt is. A majom, aki szerelmes lesz egy emberbe. A majom, aki felmászott az Empire State Building tetejére. A majom, aki leesett onnan. Még számtalan dolgot lehetne mondani, amiért mindenki emlékszik King Kongra, de a lényeg úgyis az, hogy ő egy tragikus hős, akivel könnyen együtt tudunk érezni. Az óriási mérete miatt nyilván igazi majmok nem játszhatták őt el, így a korszaktól függően vagy stop motion animációval (amikor apró mozdulatonként fotózzák le egy báb mozgását, és végül ezt alakítják át mozgóképpé), vagy számítógépes trükkökkel keltették őt életre.

Suzanne, a gyereknek öltöztetett orangután

Film: Jay és Néma Bob visszavág
A világ leglustább lúzerei, Jay és Néma Bob néhány jó csaj kedvéért tör be egy állatkísérleti telepre, és ha már ott vannak, magukkal hoznak egy orangutánt is, Suzanne-t. Az ügy miatt nyomukban a rendőrség, és a film egyik csúcspontján körbeveszik őket egy gyorsétteremben, de ők gyereknek öltöztetik a majmot, és homoszexuális családnak kiadva magukat lépnek le a hiperhülye rendőrök markából.

Lajcsi király

Film: A dzsungel könyve
Walt Disney rajzfilmjeiben hemzsegnek az emlékezetes majomfigurák, hiszen Az oroszlánkirályban és az Aladdinban is akad egy, de az én szívemhez A dzsungel könyve Lajcsi királya áll a legközelebb, hiszen “egy ilyen klassz majom embernek való”. A dzsungel örökké vidám majomkirálya leginkább azt szeretné megtudni Mauglitól, hogyan tudnak az emberek tüzet gyújtani, hiszen minden vágya, hogy olyan legyen, mint az emberek. Nemcsak a vidám dala miatt szerethető figura, hanem azért is, mert a magyar változatban Bodrogi Gyula zseniális szinkronjával hallhatjuk őt.

A majom a csonttal

Film: 2001: Űrodüsszeia
Kétségtelenül nem a legcoolabb majom az összeállításban, hiszen béna gumimaszkba és szőrmébe öltöztetett ember alakítja, viszont a filmtörténet egyik leghíresebb jelenete kötődik hozzá. A dinoszaurusz-csontvázat egy csonttal szétverő majom képe már önmagában szimbolikus, de amikor a végén azt a csontot feldobja, és az egy vágással később űrhajóvá válik, egyetlen vágásban mutatja be a teljes emberi evolúciót. Pazar.

 

Exit mobile version