Szabadidő

Kőbe vésett romantika – 5 káprázatos épület, amit látnod kell

Vannak épületek, amelyek már puszta megjelenésükkel is a mesék birodalmába röpítenek, mások legendás szerelmek tanúi voltak, és akad olyan is, ami egy filmtörténeti klasszikusnak köszönheti azt, hogy ma a világ legromantikusabb épületei közt emlegetik. Nézd meg a legszebbeket!

 1. Tádzs Mahal – az örök szerelem szimbóluma (Agra, India)

A világ egyik leghíresebb épülete, az örök szerelem univerzális jelképe, a világörökség része, s nem mellesleg – több mint 100 millió szavazatnak köszönhetően – már a világ hét legújabb csodájának egyike is.

Kőbe vésett romantika -  Taj Mahaltól az Empire State Buildingig

A Tádzs Mahalt egy indiai uralkodó, Sáhdzsahán császár építtette a XVII. században szeretett felesége, Mumtáz Mahal emlékére, aki 14. gyermekük születésekor halt meg. A császár a felesége halálos ágyánál ígéretet tett arra, hogy olyan emlékművet emeltet szeretett hitvese számára, amelynek csodájára jár majd a világ. Ígéretét be is tartotta, hisz a Tádzs Mahal India legnépszerűbb látványossága lett, évente közel 3 millió turista keresi fel a világ minden tájáról. A Tádzs Mahal építése 22 évig tartott, s közel 20 ezer munkás dolgozott rajta. A hófehér márványból épült Tádzs Mahal minden évszakban és a nap minden szakában más arcát mutatja. A látvány egészen különleges telihold idején és ködös reggeleken, mikor a Yamuna folyó túloldalán álló Agra-erődből nézve a Tádzs Mahal olyan, akár egy felhőkön úszó, mesebeli kastély.
Tipp: 7 kihagyhatatlan látnivaló a varázslatos Indiában »

 2. Neuschwanstein – kastély a hegytetőn (Németország)

Neuschwanstein Európa legromantikusabb kastélya, amelynek ura, II. Lajos – akit az álmok királya, a hattyúkirály és a bajorok őrült királya néven is emlegettek – 1864-ben került a bajor trónra. A kastély neoromantikus stílusban és a XIX. század második felében elérhető legmodernebb technikák felhasználásával épült.

Kőbe vésett romantika -  Taj Mahaltól az Empire State Buildingig

II. Lajost  romantikus kastélya megépítésében leginkább a német mitológia történetei és Wagner operái inspirálták. A bajor uralkodót Wagnerhez egyébként szoros, bár feszültségekkel teli kapcsolat fűzte, amelyet miniszterei egyáltalán nem néztek jó szemmel, úgy vélték ugyanis, hogy a zeneszerző túl nagy befolyást gyakorol a labilis II. Lajosra. Az uralkodó maga is romantikus, álmodozó művészlélek volt, aki a hölgyek nagy bánatára inkább a férfiak iránt érdeklődött, s akinek életét számos ponton ma is homály fedi. II. Lajos összesen 11 éjszakát tölthetett mesebeli kastélyában, s teljes pompájában már nem láthatta azt, ugyanis 1886. júniusában rejtélyes körülmények között a Starnbergi-tóba fulladt. II. Lajos azt akarta, hogy kastélyába soha senki ne tehesse be a lábát, kívánsága azonban nem teljesült. A látogatók előtt már hét héttel a halála után megnyitották a kastélyt, amelyet ma is évente több mint
1 millióan keresnek fel.

Még több információ a kastély honlapján: www.neuschwanstein.com »

 3. Júlia erkélye – Casa de Giulietta (Verona, Olaszország)

A világ legismertebb szerelmi története minden bizonnyal Rómeó és Júlia tragikus története. Hogy a szerelmesek valóban éltek, vagy Shakespeare fantáziájának szülöttei, ma is vita tárgya, az viszont biztos, hogy a Veronában álló Casa de Giulietta ma turisták zarándokhelye.

A ház a XII. századból származik, és hosszú ideig a Dal Cappello család tulajdona volt. A veronai család neve hasonlít a Capulet családéra, s ez adta az alapot arra a feltevésre, mely szerint egykor itt élhetett Júlia. Bár a híres erkély Shakespeare drámájának megírása után 350 évvel épült, az erkélyen fotózkodó turistákat ez vajmi kevéssé érdekli.

Kőbe vésett romantika -  Taj Mahaltól az Empire State Buildingig

Az erkély mellett a legtöbben a kertben álló Júlia-szoborra kíváncsiak, amelynek az egyik melle feltűnően  fényes. A legendák szerint ugyanis az, aki megsimogatja Júlia jobb mellét, szerencsés lesz, mások viszont úgy vélik, hogy aki így tesz, annak soha nem lesz problémája a szerelmi életével. Nos, ki ezért, ki azért, de a fényesen csillogó kebel megérintését senki nem hagyja ki.
Még több információ:
www.tourism.verona.it »

 4. Sacré Coeur – Párizs a lábai előtt hever (Franciaország)

A szerelem városában szinte bármerre indulunk, csak romantikus helyekbe botlunk. Párizs egyik legromantikusabb városrésze vitathatatlanul a Montmartre, amely sokáig csupán egy szélmalmokkal teli falucska volt. Csak 1860-ban lett Párizs része, s az idilli kis falura hamarosan a bohém művészek is felfigyeltek: a Montmartre bájának Toulouse-Lautrec, Van Gogh, Renoir, Manet és Picasso sem tudott ellenállni.

Kőbe vésett romantika -  Taj Mahaltól az Empire State Buildingig

Az 1919-ben elkészült Sacré Coeur habostorta-szerű kupolájával a Montmartre legtetejéről tekint le a városra; 55 méter magas kupolája az Eiffel-torony teteje után a második legmagasabb pont Párizsban. De a hófehér székesegyház lépcsőiről is csodás a kilátás – azt mondják, tiszta időben akár 30 km-re is el lehet innen látni. Aki jó időben jár erre, menthetetlenül romantikus hangulatba kerül; kéz a kézben a kedvessel akár órákig is elücsöröghetünk a lépcsőkön, miközben a háztetőtengeren a lemenő nap fénye csillog, s előttünk a tündöklő Párizs hever.
Tipp: Az 5 legjobb élmény Párizsban »

Még több információ: www.parisinfo.com »

 5. Empire State Building – szerelem a város felett (New York)

Manhattan fölött 320 méterrel az Empire State Building 86. emelete különleges hely, amely nemcsak fantasztikus kilátással kápráztatja el azokat, akik idáig felmerészkednek, de egy filmtörténeti klasszikusnak köszönhetően a világ egyik legromantikusabb helye is. Évente 3,5 millióan lifteznek fel ide, ahol Cary Grant napra pontosan fél évvel elválásuk után várt szerelmére, Deborah Kerr-re a Félévente randevú (An Affair to Remember) című 1957-es filmben. De néhány évtizeddel később – hosszas bonyodalmak után – Meg Ryan és Tom Hanks is itt talált egymásra a Szerelem hullámhosszán című romantikus történetben.

Kőbe vésett romantika -  Taj Mahaltól az Empire State Buildingig
Kilátás New York-ra
Kilátás New Yorkra

New York egyik jelképe egyébként 1930-ban, a nagy gazdasági világválság idején, alig 1 év alatt épült fel. De nemcsak az art deco stílusú épület, hanem a világítása is világhíres. Az épület jelentősebb alkalmakkor más-más színbe öltözik: Valentin-napon például piros-rózsaszín-fehér az uralkodó, de a hálaadás napján vagy épp a Superbowl döntőjén is sajátos színkombinációban pompázik. A kilátóteraszról 1931 óta közel 110 millióan csodálták már meg a fantasztikus panorámát, de Valentin-napon – alig 80 dollárért – akár még házasságot is lehet itt kötni.

Még több információ: www.esbnyc.com »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top