Szabadidő

7 kihagyhatatlan látnivaló a varázslatos Indiában

Ha Indiáról van szó, akkor általában mindenkinek a Gangesz folyó és a Tádzs Mahal jut először eszébe. India azonban ennél sokkal több kincset rejt magában. Az úgynevezett Arany Háromszöget (Delhi–Agra–Dzsaipur), a turisták kedvenc útvonalát mindenképpen be kell járni, de megéri más, kevésbé frekventált helyekre is ellátogatni indiai utunk során.

India újra meg újra felbukkan egy-egy jelentős filmben, hiszen a táj, a társadalom, a kultúra kimeríthetetlen forrás a rendezők számára. Legutóbb a Gettómilliomos című nyolcszoros Oscar-díjas film játszódott Indiában, melyben a 18 éves, gettóban nevelkedett Jamal Malikót már csak egy kérdés választja el a Legyen Ön is milliomos! indiai változatának főnyereményétől. Csakhogy az utcagyerekként felnőtt, iskolázatlan Jamal nyerő szériája gyanús lesz a show nagymenő műsorvezetőjének: vajon honnan tudja a fiú a választ olyan kérdésekre, amelyeken nála sokkal műveltebb versenyzők is elbuknának? Jamal kalandos életét megismerve kapjuk meg a választ a kérdésre. A napokban megjelent DVD-t persze nemcsak a történet és a csodálatos tájak, de a kiváló rendezés, a remek színészi játék és a gyönyörű zene miatt is érdemes megnézni, ráadásul a lemezen található az Időtlen India című kisfilm is. Azonban ha végre lehetőségünk lesz eljutni Indiába, és nem csak a filmvásznon csodálhatjuk, a következő helyeket mindenképpen érdemes meglátogatni.

Lássuk azt a 7 helyet, amelyet feltétlenül látnunk kell:

1. Delhi: India második legnagyobb metropolisa. A város a történelem során számos birodalom középpontját képezte, és egyben a Föld egyik legrégebb óta lakott települése. A nagy múltra visszatekintő metropolis tökéletesen ötvözi a régi és a modern világ jellemvonásait, így a számos műemlék mellett modern épületekkel és széles sugárutakkal is találkozhatunk. Kötelező látnivalók: a Jama Masjid – India legnagyobb mecsete –, az Aksardam szentély és a Kutab Minar torony.

2. Agra: A város arról nevezetes, hogy itt található a Tádzs Mahal, India jelképe. Agra városának másik kihagyhatatlan látványossága a vörös homokkőből épített Vörös erőd.

A meseszép Taj Mahal
A meseszép Tádzs Mahal

 

3. Dzsaipur (más néven Pink City): A város egyedi rózsaszín városnegyedéről híresült el, melyet régi vörösre festett épületeinek és városfalának köszönhet. Dzsaipurban található ezenkívül a Hawa Mahal, a Szelek palotája, valamint – figyelem, hölgyeim – a világ egyik legnagyobb ékszerpiaca, a Johari bazár.

Hawa Mahal, a Szelek Palotája, Jaipur
Hawa Mahal, a Szelek palotája, Dzsaipur

4. Mumbai: A város a bollywoodi stúdiók székhelye, és a nyolcszoros Oscar-díjas film, a Gettómilliomos hazája. A város két fő jelképét a Colaba Areában találhatjuk: a Gateway of India diadalív, melyet 1924-ben George Wittet tervei alapján építettek, valamint a Taj Mahal Palace Szálloda, ahol Elvis Presley-től kezdve Bill Clintonig számos híres és tekintélyes ember fordult meg. Ha Mumbaiban járunk, akkor mindenképpen látogassunk el még a Prince of Wales Múzeumba, melyet a walesi herceg tiszteletére hoztak létre, Fortba, Mumbai üzleti negyedébe, a Marine Drive tengerparti sétányra és a Chowpatty Beachre.

5. Goa: A Mumbaitól 600 kilométerre található Goa-félsziget a 60-as években az undergroundért, a spiritualitásért és a misztikumért rajongók közkedvelt találkozóhelyévé vált, melyre a mai napig egyedi kulturális színkavalkád jellemző. A félsziget tengerpartjain és esőerdeiben rendezték meg először az úgynevezett „goapartikat”, melyek a mai goastílus alapjait jelentették. Kihagyhatatlan strandok: Anjuna Beach és Baga Beach.

7 kihagyhatatlan látnivaló a  varázslatos Indiában

 

6. Szikkim tartomány: Szikkim a Himalájában található apró tartomány. Itt található a világ harmadik legmagasabb pontja, a Kancsendzönga, mely 8583 méter magas. Indián belül Szikkim tartomány az egyetlen, ahol még a mai napig is a buddhizmus játssza a főszerepet. Szikkim szövetségi állam, ezért odautazásunk előtt ne felejtsük el a belépési engedélyt beszerezni.

7. Udaipur: A Rádzsasztán tartományban található kis települést India Velencéjének, valamint az ország legromantikusabb városának is szokták nevezni. Udaipur ugyanis a tartomány jellegzetes sivatagos jellegét megtörve egy tavak köré épített kis ékszerdoboz. A városban gyönyörű palotákat, csatornákon átívelő hidacskákat, hangulatos utcákat találhatunk. Ha Udaipurban járunk, feltétlenül nézzük meg a lélegzetelállító naplementét.

Udaipur - India Velencéje
Udaipur – India Velencéje

7 kihagyhatatlan látnivaló a  varázslatos IndiábanDVD-infók

Extrák
1. lemez: A film
2. lemez: Magyar extrák
• Kimaradt jelenetek
• Gettóálmok: Így készült a Gettómiliomos Danny Boyle-lal
• Jai Ho (remix)/Slumdog Cutdown
• Forgatókönyvtől a filmvászonig: Nyakig a …-ban
• Manjha, Bombay Liquid Dance – Indiai kisfilm

Hangok: magyar (5.1*), angol (5.1*)
Feliratok: magyar, angol
Játékidő: 116 perc

Magyar cím: Gettómilliomos
Eredeti cím: Slumdog Millionaire
Rendezte: Danny Boyle (Trainspotting)
Szereplők:
Dev Patel, Freida Pinto

Forgalmazza: Fórum Home Entertainment

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top