Utazás

Megnyílt a világ legnagyobb dinoszauruszparkja – galéria

A Jurassic Park főszereplőinek érezhetjük magunkat, ha belépünk a tavaly decemberben átadott Palmersaurusba. Menekülni itt ugyan nem kell az óriás ősállatok elől, bőven akadnak azonban hátborzongató, kalandos élmények a világ legújabb és egyben legélethűbb dinóparkjában.

Időutazás a dinoszauruszok korába

Nem ez az első alkalom, hogy az ausztrál Clive Palmer milliárdos üzletember világszenzációval rukkolt elő. Ezúttal is nagy fába vágta a fejszéjét, hiszen hetvenmillió évvel ezelőttre, a dinoszauruszok világába kalauzol bennünket a róla elnevezett Palmersaurusban. Az ősparkban százhatvan élethűen kimunkált állat látható, amelyeket Kínából rendeltek. A robotdinók 2,5–22 méter hosszúak, egyes példányok magassága pedig eléri a 10 métert.

A kivitelezés olyannyira jól sikerült, hogy az élethű ősállatok között úgy haladnak át az érdeklődők, hogy nem sejtik, mi vár rájuk a következő pillanatban. A dinoszauruszok nemcsak látványukkal keltenek félelmetes hatást, hanem azzal is, hogy a valóságnak megfelelően mozognak és adnak ki hangokat, üvöltéseket, vijjogásokat.

Szinte az összes ismert dinoszauruszfajta megtalálható a parkban, köztük a Tyrannosaurus rex és a három méter magasra nőtt, vegetáriánus edmontosaurus. A szenzációként számon tartott látványosság híre futótűzként terjedt el, így a világ minden tájáról érkeznek látogatók, akik részesei akarnak lenni e különös múltbéli kalandnak.

Az élménykomplexum az ausztráliai Brisbane közelében, az Aranyparton fekszik, a bányászatból meggazdagodott Palmer hatalmas üdülőközpontjának legújabb részeként. A birtokon tengerparti luxushotel, golfpálya, teniszcentrum, wellnessközpont és éttermek is találhatók, de itt látható a Palmer Motorama elnevezésű antikautó-gyűjtemény is, amelyben számos egyedi darab is megtalálható.

Megnyílt a világ legnagyobb dinoszauruszparkja – galéria

„Sokkal olcsóbb, mint Disneyland”

Hogy mennyibe került a park felépítése, nem tudni, mivel a tulajdonos ezt nem hajlandó elárulni. Palmer bevallása szerint nem ő kezeli a kasszát, hanem a neje: „A feleségem a pénzt, én csak az élményeket számolom.” Azt azonban elmondta, hogy arra törekedett, hogy a dinólátogatás mindenki számára elérhető legyen. Száz ausztrál dollárért, azaz nagyjából húszezer forintért válthat belépőt egy négytagú család a dinoszauruszok földjére.

A Palmersaurus a dinókon kívül is különleges programokkal várja mind a gyerekeket, mind a felnőtteket. A kicsik az óriás állatok között ünnepelhetik születésnapjukat, a felnőttek pedig koktélpartira vagy egyéb rendezvényekre is kibérelhetik a nem mindennapi területet.

Megnyílt a világ legnagyobb dinoszauruszparkja – galéria

Védjük meg magunkat a kihalástól!

Az építéskor arra is tekintettel voltak, hogy a park ne csupán szórakozási lehetőséget nyújtson, hanem oktatási célt is szolgáljon. Az odalátogatók rengeteg információt megtudhatnak a több tízmillió évvel ezelőtt kihalt állatokról. „Zöld” missziót is képvisel a kezdeményezés: Palmer arra próbálja felhívni a figyelmet, hogy óvjuk bolygónk állapotát, ne jussunk mi is a dinoszauruszok sorsára.

Megnézem
Összes kép (1)
Újjáépíti a Titanicot a dinóparkos milliárdos

Az ötletgazdag ausztrál milliárdos a dinóparkkal párhuzamosan újabb projektbe vágott, amely már most lázban tartja az egész világot: megépíti a Titanic pontos mását. A Titanic II. névre keresztelt luxus-óceánjáró a tervek szerint 2016 végén teszi meg első útját Southamptonból New Yorkba. A hajó modelljét már tavaly szeptemberben letesztelték Németországban, és pontosan úgy néz majd ki, mint az elsüllyedt, eredeti Titanic. A modern igényeket kiszolgálva ezen a hajón már légkondicionáló, kórház és helikopter-leszállópálya is lesz. Hogy megtartsák a korabeli hangulatot, úgy döntöttek, hogy sem televízió, sem internet nem lesz a fedélzeten, sőt az utasok még korhű ruhákba is öltözhetnek. A világ elitje máris tolong, hogy elsőként léphessen az óceánjáróra. Több gazdag amerikai egymillió dollárt ajánlott fel fejenként, hogy részt vehessenek az első hajóúton. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top