Szabadidő

9 kutyafajta, ami tuti, hogy nem jön veled szembe az utcán

Mindenki szereti azt hinni, hogy az ő kutyája egyedi és különleges – és valóban az is. De ha valaki egészen konkrétan azt szeretné, hogy olyan kutyája legyen, amelynek fajtársával nem nagyon találkozik szembe az utcán, az a következő fajták közül szemezgethet. De jobb, ha csak álmélkodunk rajtuk egy sort, és aztán inkább <a href="https://nlc.hu/kert_szabadban/20140310/menhely-kutya-orokbefogadas-gyerek/">hazaviszünk egy kutyát egy megbízható menhelyről. </a>

Vallhund – rágcsálók elfogására tenyésztették

Első ránézésre talán tacskó és valami más, nagyobb testű kutya keverékének néznénk ezt a fura kinézetű kutyát. Pedig a Vallhund egy igen ritka fajta: hazájában majdnem kipusztult már, mikor 1942-ben  megmentése érdekében fajtamentésbe kezdtek (még szerencse, hogy a világháború közepén a svédek ilyennel is tudtak foglalkozni). Eredetileg nyájőrzésre és kisebb ragadozók, rágcsálók elfogására tenyésztették, ám türelmes jelleme és jó felfogóképessége egyre népszerűbbé tette hobbiállatként is. A fajtának nincs hivatalos tenyészete Magyarországon. Átszámítva egy-egy kölyök ára kétszázezer forint körül mozog.

Bedlington terrier –  a báránybőrbe bújt kutya

Első ránézésre bárányra emlékeztet ez a makacs, sok törődést igénylő kutyafajta. Gyerekek mellé kifejezetten ajánlott, de sok időt és energiát igényel – és itt nem csak a bundájára kell gondolni. Ha nincs lemozgatva, ugatóssá és makaccsá válhat. Érdekessége, hogy mint ahogyan a dalmatáknak, neki is más a bundája kölyökként. A kicsik sötét bundával jönnek a világra és idővel fehérednek ki. A fajta kapható Magyarországon, egy kölyök kb. százötven-százhetvenezer forint.

Tibeti masztiff – Az álomkutya

A felsorolásból valószínűleg ő a legismertebb kutyafajta, valamint személyes kedvencem. Hatalmas mérete, méltóságteljes megjelenése tekintélyt parancsoló. Gazdáját és területét hűen őrzi, aki van olyan botor, hogy egy ilyen kutya területére merészkedik, számoljon a következményekkel. Ugyanakkor ha nem adnak okot az izgalomra, nyugodt és kiegyensúlyozott fajta. Az álomkutya, na. Kapható Magyarországon, százötven-kétszázezer forint körül. A pontos ár kennel- és ivarfüggő.

A catalburun – “Ugye, milyen cuki vagyok?”

A catalburunt különleges formájú orra miatt “dupla orrú” kutyának is hívják, ám éppen ez az erőssége is: szaglása nagyon kifinomult, ennek köszönhető, hogy népszerű vadászkutya. Elsősorban Törökországban ismert fajta.

Mudi – magyar fajta és itthon is megtalálható

Ha valaki “dog dancing”-re vagy “agilitizni” keres éppen egy hű társat, a mudiban jó partnerre talál. Az egyik legkevésbé ismert pásztorkutyafajta. Bundája viszonylag rövid, nem igényel különösebb törődést, gyorsan és könnyen tanul, engedékeny, és méretét tekintve viszonylag kicsi – nem rokkan bele az ember, ha a gyakorlatok közben a kutya az ölébe ugrik. További érdekessége, hogy míg általában a kutyafajták meghatározásánál szigorú megkötésekkel élnek, a mudi esetében szinte minden színkombinációt elfogadnak a szakértők. Magyar fajta lévén természetesen kapható itthon, a többi fajtához képest viszonylag elérhető áron, százezer forint alatt már gazdái lehetünk egy ilyen édes kis szőrgombócnak.

Catahoula cur – a négylábú lakberendező

“Egészségedre” – ez a reakció, ha valakitől megkérdezik, milyen fajtájú a kutyája, és neki pont egy catahoula curja van. Ha nem fárasztja le az ember és nem foglalkozik vele eleget, bizony a lakásberendezés bánhatja: bútor, kárpit, kedvenc bőrkabát. Erőskezű, következetes gazdit igényel, aki megtanítja neki, mikor mi a helyes és a helytelen. A fajta néhány éve már Magyarországon is elérhető.

Schipperke – a neve nagyon cuki, de megtévesztő

A “fekete ördög” sokkal jobban illik erre a bájos szőrcsomagra. Tény: ha nem foglalkoznak vele eleget és nem tanítják megfelelően, hajlamos semmibe venni gazdája akaratát. Szocializáció nélkül nem barátságos más állatokkal, könnyen támad, és kergeti végig a parkban azt, aki nem szimpatikus neki. Magyarországon is van már tenyésztője.

Azawakh – afrikai Frakk

Ez a kecses kutya első ránézésre úgy tűnik, mint Frakk és egy szép agárlány szerelmének gyümölcse. Sajnos azonban tuti, hogy Frakknak semmi köze hozzá: a fajta Afrikából ered. Félénk, ugyanakkor nagyon ragaszkodó állatok, és hihetetlen gyorsak. Jól bizonyítja ezt, hogy gazellavadászatra használják őket hazájában. Magyarországon nem kapható fajta.

Thai Ridgeback – szófogadó, de nem szolgalelkű

Ha valaki szenvedélyes vadász, és elsősorban vaddisznóra fáj a foga, a thai ridgeback neki való társ. Erős, izmos felépítésű, megdöbbentően kitartó és gyors fajta. Szófogadó, de nem szolgalelkű, tehát arra ne számítsunk, hogy minden kívánságunkat alázattal teljesíti majd. Erőskezű gazdi mellé ajánlott. Magyarországon nincs tenyésztője. Ha valamely jobb hírű tenyésztőtől szeretnénk kölyköt választani, átszámítva kb. ötszázezer forintnál kezdődik az ára.

Agility: kutyás sport, melynek során a kutya egy előre meghatározott akadálypályán halad végig a gazdája utasításait követve.

Dog dancing: a kutya és gazdája látványos elemekkel dolgozó közös gyakorlata zenére.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top