Szabadidő

A világ 10 legkülönlegesebb foglalkozása

Álommeló. Mindegyikünk fejében mást és mást jelent. Van, aki egy trópusi szigeten halászna, van, aki, ha tehetné, életeket mentene, akad, aki Gripent vezetne, míg más, aki fizikai munkát végez, épp regényírásra vágyik. Íme a legújabb Top 10-es lista, amelyet a szakértők a világ legkülönlegesebb, legérdekesebb foglalkozásaiból állítottak össze.

10. Kígyófejő

A kutatólaboratóriumban nem helyettesítheti gép az embert, manuálisan kell az élő és halálos marású kígyóból az értékes cseppeket kifejni. Életveszélyes munkát végeznek a kutatók, hogy életveszélyben lévő embereket mentsenek meg. Az ezzel foglalkozó kutató szerint egy kígyómarás annyira fájdalmas, mintha kalapáccsal ütnénk teljes erőből a kézfejünket.

 A világ 10 legkülönlegesebb foglalkozása

9. Apache helikopter pilóta

A pilótákat kb. másfél évig oktatják, hogy ezt a típusú harci helikoptert vezetni tudják. A gépen egyidejűleg két pilóta tartózkodik, a hátul ülő vezet, míg az előtte ülő gondoskodik a feladat végrehajtásáról. Ráadásul a jobb szemük előtti kis monitoron mást látnak, mint amit a bal szemükkel kell, hogy nézzenek. A kb. 20 millió dollár értékű gép a leggyorsabban repülő helikopter.

8. Alagútellenőr

A világ legforgalmasabb határátkelőhelyén, az amerikai-mexikói határon a drogcsempészek földalatti alagutakon próbálnak illegálisan átjutni. 2006 és 2010 között 75 alagutat fedezett fel az alagútvédelmi őrség. Rádiókkal, a földalatti csatornarendszer térképével és fegyverekkel felszerelkezve járják a sötét, földalatti világot.

7. Sárgyűjtő

A baseball labdák a játék előtt egy speciális, agyagos áttörlést kapnak. A felületük ezáltal durvább lesz, s könnyebben markolható. Az ehhez használt agyagot pedig valakinek be kell szereznie. Valahol New Jerseyben, egy titkos lelőhelyen, éjszaka dolgozik a sárgyűjtő, aki saját maga dobozolja a dörzsanyagot. Évente több, mint 400 kg-ot.

6. Páncélszabó

Más szóval fémkovács. Középkori páncélokat készítő kisiparos. Speciális szerszámokkal szabja-varrja a fémet, hogy a több száz alkatrészből végül összeálljon egy páncélruha. Feltehetően szakmájának utolsó mohikánja.

5. Alaszkai aranybányász

Az aranybányászat mögött vállalatok állnak, vannak azonban néhányan, akik önállóan, cégektől függetlenül űzik ezt a szakmát. Akad, aki búvárként az óceán fenekéről egy speciális csövön keresztül felszívja a homokot, törmelékeket, majd megtisztítja. Más aranybányász a XIX. századi módszereket használva, az óceán partján egy speciális eszköz segítségével kutatja az értékes fémet.

4. Érmemosó

Világszerte 5 millió dollárt dobálnak az emberek a szökőkutakba. Az összegyűjtött érmékből leginkább adomány lesz, ám van, aki az érmék tisztítására szakosodott,hiszen az elkorrodálódott fémpénzt a bankok nem veszik vissza. Speciális tisztítás után újra forgalomképes lesz a szökőkútban ázott aprópénz.

3. Bomló holttest vizsgáló

Body farmer – így nevezik angolul azt a speciális oktatót, aki a jövendőbeli nyomozókat képzi a hullákkal kapcsolatos információk tudományos feldolgozására. Egy elkerített erdős területen dolgoznak, amely olyan, mint egy kis temető, ahol az oszlásnak indult tetemek felett nincs sírkő, csak zsákok borítják itt-ott a maradványokat. Halálosan komoly munka.

2. Bábkészítő

Méghozzá olyan, aki szüntelen küzd a modern kori technikai vívmányok ellen és felveszi a versenyt a számítógépes animáció szellemével. A filmekhez készülő bábok minden részét kézzel készítik és saját kezűleg mozgatják őket. Hisznek abban, hogy közönségük felfedezi és értékeli a különbséget a kézzel készült és a számítógép alkotta báb között.

1. Aligátorszelídítő

Csupa izom, csupa erő az aligátorszelídítő. Minden segédeszköz nélkül, medencéből, vízpartról, pusztán izomból, különleges módszerrel fogják be az aligátort, hogy elvigyék az állatot arról a helyről, ahol illegálisan tartózkodik. A hüllő nem sérül, az állatidomárokkal viszont történnek balesetek.

 A világ 10 legkülönlegesebb foglalkozása

A legkülönlegesebb foglalkozások mellett a legek versenyének további érdekességei, például a világ 10 leggyorsabb járműve, az emberek többségének 10 kedvenc étele és további tudományos furcsaságok TOP 10-es listája a Spektrum Modern csodák: A nagy visszaszámlálás! című új sorozatában látható szeptember 7-től.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top