Szabadidő

A vitorlázó direktor – 5 éve búcsúztunk Bujtor Istvántól

Ami a világnak Bud Spencer és Piedone, az nekünk Bujtor István volt. Öt éve búcsúztunk el Ötvös Csöpitől, aki egyszer karnyújtásnyira került a világsikertől. Íme nyolc emlék Bujtor Istvánról.

1. A Pogány Madonna, Csak semmi pánik, Az elvarázsolt dollár, Hamis a baba. Ugye, hogy mindenkinek megvan Ötvös Csöpi karaktere a 80-as évekből? Nekem mindig ez a részlet ugrik be elsőnek:
Topolino, a rendszámát nem láttad véletlenül?
De! Betű-betű-szám-szám, kötőjel, szám-szám.
De hát Topolino, minden autó rendszáma az, hogy betű-betű-szám-szám, kötőjel, szám-szám!
Elég nagy marhaság!

Kern és Bujtor a Pogány Madonnában
Kern és Bujtor a Pogány Madonnában

2. Négy évvel ezelőtt olvastam valahol Bujtor István életéről, akkor találtam rá erre az érdekes történetre. Bujtorra 1979-ben felfigyelt egy olasz producer Az isztambuli vonat forgatása közben. A filmes elhívta vacsorázni a magyar színészt, és közölte vele, hogy őt szeretné a következő sorozata címszereplőjének. Bujtor igent mondott, de a producer azt kérte, hogy 1 hónap alatt adjon le 10 kilót. Ő rábólintott. Amikor a tárgyalás után a filmes megkérdezte tőle, hogy akkor mit rendel vacsorára, Bujtor csak ennyit mondott: “Semmit, fogyózom.” A sorozat hatalmas siker volt, Bujtornak akkor lehetősége lett volna a nemzetközi karrierre, azonban egy producer miatt végül kimaradt a gyártásból.

A vitorlázó direktor - öt éve búcsúztunk Bujtor Istvántól

3. Láttátok már, hogyan flörtölt – persze csak a szerepben – a fiatal Bujtor Ruttkai Évával, az 1968-as Bözsi és a többiekben? Néha még most is vetítik az m3-on. Érdemes belenézni!

4. Annyi legendát hallani a három testvérről. De elég megnézni ezt az 1966-os tévéinterjút, amiben egymás életéről mesél Latinovits Zoltán, Bujtor István és öccsük, Frenreisz Károly. Három testvér, három civil hivatás és három művészi karrier.

5. Ki másnak a hangján szólhatott volna meg Bud Spencer! Olyan emlék ez, amin az egész ország osztozik.

6. Naponta több tucat fotót nézünk át az archívumunkban. Amikor olyan képet találunk, ami felett hosszú percekig elidőzünk, mert szinte mesél a fotó, azt elmentjük, hogy egyszer megmutassuk nektek. Ennek a képnek is ez a története. A felvétel 2005. április 24-én, Zenthe Ferenc 85. születésnapján készült. A képen látható, balról jobbra: Gálvölgyi János, Bujtor István, Huszti Péter, Zenthe Ferenc, Lőte Attila, Raksányi Gellért, Gera Zoltán

Bujtor

7. Bujtor nagy szenvedélye a vitorlázás volt. Élete során hatszoros magyar bajnok lett. Az megvan, hogy még a Szomszédokban is úgy szerepelt, hogy vitorlázott Taki bácsival? Egyébként 22 részt rendezett a teleregényből.

Bujtor

8. És azt a régi Filmhíradó-részletet, már felfedeztétek, amiben a 18 éves Frenreisz István – csak később változtatta meg a nevét, amikor színészkedni kezdett – ballagása látható?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top