Szabadidő

Balatoni utasszállító hajó terve nyert menő nemzetközi díjat

Kerékpárosok, babakocsisok és kerekesszékesek is gond nélkül felszállhatnak Policsányi István gondos alapossággal megtervezett utasszállító hajójára. Már látjuk magunk előtt, hogy Füredről ezzel kelünk át Tihanyba, hogy onnan visszafussunk Füredre. Vagy indulunk sütizni Keszthelyre, diszkózni Siófokra, kirándulni Badacsonyba. Ez még egyelőre távoli, de azért a dunai verziónak is örülnénk.

A dizájn területén a világ egyik legrangosabb elismerésének számító Red Dot díjat kapta meg Policsányi István egy 80 személyes utasszállító hajótípus tervéért. A fiatal ipari formatervező személyesen vehette át a díjat a szingapúri átadóünnepségen.

A forma- és gyártmánytervek kategória legnépszerűbb és legnépesebb Mobility (Mozgás) szekciójában indult egy 80 személyes, balatoni közforgalmi hajótípus tervével, New Voyage Experience Accessible to Everyone címmel.
 

Amit a Balatonra tervezett hajóról tudni érdemes:

– A formája egyszerre ötvözi a modern gyártástechnológiával elérhető új vonalvezetést, a természeti formákat és a magyar géphajózás különböző koraiból átvett stíluselemeket. 


– A hajótest ideális kialakítását hajózási számítások is igazolják.

– Innovatív rendszerek biztosítják, hogy a hajóra bármilyen vízállás esetén külső segítség nélkül szállhatnak fel a kerékpárosok, a babakocsisok, és a kerekesszékesek. Emellett a hajó területén akadálymentesen közlekedhetnek, és a megfelelő ülőhely is biztosított számukra.

– A fedélzeten az utasszékeket a létszámnak megfelelően lehet alakítani.
    

A Red Dot Design Awardot 1954-ben adták át először ipari formatervezők részére – a kommunikációs dizájndíj 1993 óta létezik. A Red Dotot három kategóriában ítélik oda: a termékdizájn és kommunikációs dizájn mellett külön díjazzák az új és izgalmas ötleteket és elképzeléseket a dizájnkoncepció kategóriában.
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top