Szabadidő

Magyar erdők: farkast láttak több helyen is

Aggtelek és a Bükk után a Zemplénben is megtelepedett a ragadozó.

“Munkatársaink az elmúlt időszakban többször észlelték, hogy farkas él a belső-zempléni területeken. Telkibánya, Gönc és Háromhuta térségében néhány alkalommal látták is a nagyragadozót, ráadásul többször találták meg frissen hátrahagyott lábnyomait, valamint egy-egy zsákmányának maradványait” – mondja Zay Adorján, az Északerdő Zrt. vezérigazgatója. Érzékelhető is a többi állat félelme: “Érdekesség, hogy a farkasnak milyen látványos hatása van a potenciális zsákmányállatokra, elsősorban a gímszarvasra és a muflonra. A bőgés gyakorlatilag hang nélkül, némán zajlott le azokon a területeken, ahol a szarvasok észlelték a ragadozót. Emellett azt is tapasztaltuk, hogy elkerülték az érintett részeket. A muflonok elsődleges védekezési reakcióként nagyobb nyájakba verődtek, de ők is elhagyták az ilyenkor használt területeiket.”

Az Aggteleki-karszton, a Szin-Szelcepusztai vadászterületen már tíz éve kóborolnak farkasok, a Bükk hegységben pedig az elmúlt években jelentek meg. Most a Zemplén van soron, ahol nemcsak a farkas telepedett meg, tavaly egy hiúzról is készített felvételt az egyik vadkamera.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top