Szabadidő

Egy magyar film, amit legálisan szedhetsz le torrentről

A letöltés a torrentoldalakról eddig jobbára kirándulást jelentett az illegális vagy esetleg féllegális világba, viszont egy új kezdeményezésnek hála, mindez megváltozhat. A Fekete leves című magyar gengsztervígjátékkal új fejezetet nyithatnak.

A Fekete levest még tavasszal mutatták be a magyar mozik, és ha finoman fogalmazok, akkor azt mondom, hogy nem volt túl nagy siker. Nagyjából ötezren nézték meg, de mivel a korábbi tapasztalatok azt mutatták, hogy a magyar filmek ugyan érdeklik az embereket, csak nem szeretnek fizetni értük, a jogtulajdonosok egy merész ötlettől vezérelve új utakra vinnék a filmet. Normális esetben most egy DVD-kiadás következne, de Novák Erik és csapata inkább úgy döntött, hogy inkább odaadják a filmet teljesen ingyen a legnagyobb magyar torrentoldalnak, az nCore-nak, hogy minél szélesebb réteg juthasson hozzá minél előbb.

Mivel ők sem saját maguk ellenségei és pénzből élnek – a filmben nagyjából mindenki ingyen dolgozott, így a készítők maguk is mind jogtulajdonosok –, ezért kitaláltak egy újítást is hozzá: a torrent előtt, után és a filmen elhelyezett logóval, reklámokkal tennék saját maguknak is jövedelmezővé a torrentet, az nCore pedig cserébe vállalná, hogy a gaz netkalózok által összebuherált reklám nélküli verziókat majd jól eltávolíttatja az internetről.

Az ötletben van némi ráció, ugyanis a nagyobb magyar filmeket jellemzően több tízezren szokták letölteni, ráadásul ők épp egy olyan közönséghez szólnak, amelyet a reklámozók jellemzően elég nehezen tudnak elérni, mivel többnyire az interneten lógnak, és kedvelik az adblocker nevű, hirdetéseket letiltó program használatát. Az nCore szeretne ebből rendszert csinálni, és 2015-re össze akarnak állítani egy húsz magyar filmből álló portfóliót, amihez a Kolorádó Kid című filmet már meg is szerezték.

Ez mind szép és jó, de ne feledjük, hogy az nCore és a többi hasonló oldal a néhány legális torrent után is nagyrészt abból fog élni, hogy sok tíz/százezer ember felmegy majd letölteni az aktuális hollywoodi sikerfilmet. Ez ugyan még Magyarországon nem ütközik törvénybe, a megosztás viszont annál inkább…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top