Szabadidő

Le akarták tartóztatni Roman Polanskit

Az amerikai hatóságok szerették volna elérni, hogy vegyék őrizetbe a lengyel származású művészt.

Kihallgatták csütörtökön Krakkóban Roman Polanskit, az Egyesült Államokban egy évtizedekkel ezelőtti nemi erőszak miatt még mindig körözött világhírű filmrendezőt.

A filmrendező kiadatását és letartóztatását egy 1977-es bűncselekmény miatt kérte az Egyesült Államok: Polanski egy 13 éves lányt erőszakolt meg. Lengyelország 2010-ben egyszer már elutasította a kiadatási kérelmet, akkor a bűnügy elévülésére hivatkozott.

Az amerikai igazságszolgáltatás 2009 őszén elérte, hogy a rendezőt letartóztassák. A zürichi filmfesztiválra tartott, hogy életműdíját átvegye, amikor a svájci rendőrség letartóztatta. Az “ideiglenes kiadatási őrizetet” óvadék ellenében, jeladóval ellátva házi őrizetben, svájci villájában töltötte. Svájc 2010 júniusában elutasította a kiadatást, alig egy év után Polanski ismét szabad volt.

Lengyel lapértesülés szerint az amerikai hatóságok megpróbálták elérni, hogy az ő elfogatóparancsuk alapján tartóztassák le a varsói Zsidó Múzeum avatására néhány nappal ezelőtt a lengyel fővárosba érkezett, lengyelországi születésű, lengyel-francia állampolgárságú sztárrendezőt.

Varsó nem lát okot arra, hogy őrizetbe vegye, és kiadja az Egyesült Államoknak a 81 éves rendezőt, mert a neki felrótt bűncselekmény már elévült Lengyelországban, ráadásul a kérést formai hibára hivatkozva utasították el: nem volt lengyelre lefordítva. Polanskit kihallgatták a krakkói ügyészségen, de megtagadta a válaszadást a kérdésekre. Nem vették őrizetbe, az eljárás idején a hatóságok rendelkezésére kell állnia. A lengyel-francia állampolgárságú rendező 1978 óta Franciaországban él, nem érvényesek rá az amerikai jogszabályok. Médiaértesülések szerint Polanski újabb filmet tervez, amelyet Lengyelországban is forgatnának.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top