Szabadidő

Átadták az idei Femina-díjat Franciaországban

Yanick Lahens haiti és Zeruja Salev izraeli írónőnek ítélték oda az egyik legrangosabb francia irodalmi elismerést, a Femina-díjat.

A franciául alkotó haiti szerző Bain de lune (Holdfürdő) című regényért érdemelte ki az elismerést. Az írónő negyedik művében a természeti katasztrófákon, a politikai megalkuvásokon és a szétszakított családok történetén keresztül mesél hazájáról.

“Nagyon boldog vagyok. Az elismerés jólesik, és főleg az érintett meg, hogy a zsűri megértette: még ha Haitiban is játszódik ez a történetet, egyetemes a mondanivalója” – mondta a 61 éves írónő.

Yanick Lahens 1953-ban született Port-au-Prince-ben. Hazája egyik legismertebb kortárs szerzője, Haiti kulturális és társadalmi fejlesztésének egyik elkötelezett élharcosa, számos francia művészeti díj birtokosa. 

A külföldi szerzőknek járó Femina-díjat – amelyet egykor Szabó Magda magyar írónő is megkapott – az izraeli Zeruja Salevnek ítélték oda Séérit ha-hajim című regényéért. Ő az első izraeli szerző, aki ebben az elismerésben részesült. Mint elmondta, nagyon szerette volna megosztani ezt a pillanatot apjával, aki két héttel ezelőtt hunyt el.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top