Szabadidő

50 éves a My Fair Lady – így hódította meg a világot Eliza és Higgins

1964-ben mutatták be minden idők egyik legsikeresebb musicaljét. Sztárszereposztás, 8 Oscar-díj, örökzöld slágerek, avagy így hódította meg a világot Eliza és Higgins.

Amikor a szerelem nem ismer határokat

Mi lesz abból, ha két különböző világ találkozik? Vagy botrány, vagy éppen világraszóló siker. A George Bernard Shaw Pygmalion című műve alapján készült My Fair Lady, Eliza Doolittle és Henry Higgins története megbabonázta a világot. Az egyszerű, szegény, tanulatlan, borzalmas kiejtéssel beszélő virágáruslány, és a felső tízezerbe tartozó pedáns, nyers modorú nyelvészprofesszor különös találkozása, harca, és végül egymásra találása első látásra elvarázsolta a közönséget.

A történet szerint Higgins és Pickering fogadást kötnek, amelynek lényege, hogy Higgins valóban úrilányt tud-e faragni Elizából hat hónap alatt. Eliza kapva kap az alkalmon, annak reményében, hogy műveltsége révén jobb álláshoz és élethez juthat. A lány Higgins házába költözik, keményen tanul, de amíg a férfi csak fogadásának tárgyaként tekint rá, Eliza mély érzelmekkel viseltetik iránta. Végül csodálatos, művelt, gyönyörű hölgy lesz belőle, aki a fogadás leteltével nem találja a helyét az új világban. Eliza Higgins édesanyjához költözik, és egy másik férfit választ magának, persze csak látszólag. Higgins ekkor döbben rá, hogy mennyire szereti a lányt, és érte képes feladni még megrögzött agglegényéletét is. A lány végül visszatér a professzorhoz, és igazi happy enddel zárul a történet.

A különleges, vicces, mégis romantikus sztori, a fülbemászó dallamok, a kor legjobb színészei mind-mind hozzájárultak a sikerhez. Ahogyan az is, hogy bár a film minden jelenetét stúdióban vették fel, a Warner Brothers kaliforniai “gyárában”, mégis olyan élethű díszleteket készítettek, mintha valóban a század elejei Londonban forgatták volna.

Kulisszatitkok, avagy amit jobb nem hallani

A kimunkált történet, a profi stáb és a tökéletes elképzelés ellenére is becsúszott azonban egy-egy “baki” a film forgatásán. Nem vettek ugyanis számításba néhány igencsak fontos momentumot, többek között azt, hogy a filmben elhangzó dalok előadásához komoly hangi adottságok és előképzettség szükségeltetnek.

Így az eredetileg tervezettekkel ellentétben a filmben nem Audrey Hepburn hangja hallható a dalok alatt. Első körben ugyan felénekelte azokat a színésznő, de az énektudása nem bizonyult elegendőnek. Ezeknél a kasszasiker daloknál pedig nem engedhették meg maguknak a készítők, hogy hamisan szóljanak.

Nem is csoda hát, ha kicserélték a dalokat Marni Nixon hangjával. A különbség és az eredmény magáért beszél.

A Higginst játszó Rex Harrisonnal is meggyűlt a baja a stábnak, ő ugyanis nem volt hajlandó újra és újra felénekelni a dalokat a tökéletesítés érdekében – pedig ráfért volna –, ezért a készítők a színész tudta nélkül mikroportokat rejtettek a ruhájába, hogy a meglévő felvételekből illesszék össze a legjobb verziót.

Kínos szituációk, magyar siker

Bár Eliza alakja megbolondította a világot, Audrey Hepburn alakítását a szakma mégsem díjazta. Talán épp azért, mert nem a saját hangját használta a daloknál. A film bemutatása után egy évvel, 1965-ben 8 kategóriában zsebelték be az Oscar-díjat a készítők, Hepburn viszont még csak jelölést sem kapott. Azonban az a “megtiszteltetés” érte, hogy ő adhatta át filmbéli partnerének, Rex Harrisonnak a legjobb férfi főszereplőnek járó kitüntetést.

Kínos szituáció volt az is, hogy a zenei felvételeknél a zenekart André Previn karmester vezényelte, teljesítményéért ő is Oscar-díjban részesült, valamilyen oknál fogva azonban a stáblistáról lemaradt.

Ahogyan a világhírű produkciókból általában, itt sem maradhatott ki a magyar közreműködés. A film rendezője ugyanis George Cukor magyar származású film- és színházi rendező volt, aki szintén megkapta a legrangosabb elismerést, a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat.

Julie Andrews és Audrey Hepburn, Eliza szerepében
Julie Andrews és Audrey Hepburn, Eliza szerepében

A My Fair Lady sikere azonban itt nem ért véget. Fél évszázada hódít világszerte, nincs olyan kontinens, ahol ne fütyülnék fülbemászó dallamait, és ne mesélnék elragadó történetét. A filmet színpadra alkalmazták, könyvek, CD-k, DVD-k készültek belőle, és rengeteg átirat a zenei műfajok szinte mindegyikében. Magyarországon többek között Auksz Éva játszotta nagy sikerrel Elizát, a Broadway színpadain pedig Julie Andrews tarolt e szereppel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top