Szabadidő

Hürrem, Szulejmán ágyasa – részlet a sikerkönyvből

Új könyv jelent meg, mely valószínűleg nagy kedvenc lesz a Szulejmán sorozat rajongóinak körében. Szulejmán és a szépségéről, intrikáiról hírhedt Hürrem szenvedélyes kapcsolatán keresztül megismerhetjük az Oszmán Birodalom fénykorát és a szultáni hárem birodalomformáló szerepét. Mindazt, amit a sorozatból kimaradt.

Hürrem, Szulejmán ágyasa

5. fejezet (részlet)

Azokban a napokban Alekszandra osztozott ezen a szenvedélyén az ura, a krími kán, Mehmed Giraj édesanyjával, Güldáne szultánával.

− Ha a méltóságos asszony megengedi, szeretnék csipkét verni egy júdásfa színű muszlinra.

− Tudod, hogyan kell csipkét készíteni?

− Igen, édesanyám megtanított.

− Rendben, a muszlinodnak mindenképpen júdásfa színűnek kell lennie?

− Igen. Nagyon tetszik az a szín.

Az idős nő figyelmesen nézett a lány kékeszöld szemébe. Kedvelte ezt a mosolygós arcú kis orosz leányt. Nemsokára talált is neki egy júdásfa színű fátyolszövetet. Miközben átadta a lánynak, hosszú ideig szemlélte őt.

− A júdásfa a hatalom, a dicsőség, a császárok és a császárnők színe, szépségem − mondta. − Kívánom, hogy az életed júdásfák között teljen.

Ezt követően a júdásfa bíborlilája Alekszandra színévé vált.

A lány szemében uralkodó bánat, ami az átélt katasztrófákról és az elszenvedett kínokról árulkodott, az első naptól fogva megérintette Güldáne szultánát, pedig a kicsi még csak tíz tavaszt látott, amikor a palotába hozták. Az utána érkező összes rabszolgakereskedővel ellentétben, az őt zsákmányoló férfi egyáltalán nem szándékozott eladni őt. A nő kíváncsi volt. Miért nem akarja a férfi eladni az elrabolt lányt, mikor jó pénzt kínáltak neki? Miért törné el azokat a karokat, szárnyakat, melyek megpróbálták elcsalni a lányt? Figyeltette, és egy nap maga is követte kettőjüket. Első látásra megszerette a lányt. A palotába hozatta a férfit, és nyomban rájött, hogy ez a harcedzett fosztogató apjaként szereti az elrabolt lányt, így inkább meghalna, mint hogy rabszolgahajcsárok kezei közt lássa őt.

− Nem szándékozom rabszolgává tenni, derék Nojan.

− Alekszandra már hozzászokott a hegyek, erdők és folyók szabad levegőjéhez. Itt rabszolgának fogja érezni magát, szultána anyám.

− És arra gondoltál, hogy vajon meddig leszel képes megvédeni őt azokban a kocsmákban? A lány is felnő egyszer.

Természetesen sokat gondolt erre. Azon a napon a szultána anya és Tacsam Nojan hosszú és alapos beszélgetésbe kezdett. Másnap Nojan átadta a lányt a szultána embereinek.

Alekszandra kiabált, sikoltozott:

− Eladtál, te eladtál engem! − Átkokat szórt a férfira, és mint az első éjszaka, most is kicsiny öklével ütlegelte. A palotából érkezett őröknek is ellenszegült. Egy pillanatig még sikerült is távol tartania néhányat a folyamatos csapkodással, végül azonban veszített.

Ahogy a kocsi a palota felé indult, még hallotta Tacsam Nojan hangját.

− Sok szerencsét, leányom.

− Te pedig légy átkozott!

− Érted tettem.

− Ne hagyj el…! Én nem hagytalak el téged. Ne hagyj el!

Miközben a kocsi tovahajtott, Tacsam megrendülve állt ott. A kövér tatár, aki meglepetten bámulta, hogyan állítja feje tetejére az apró lány a kocsmaudvart, megkérdezte:

– Mi az, barátom, csak nem sírsz?

− Hagyj békén, te bolond. Sírnak-e a férfiak? Nem látod, hogy csak por került a szemembe?

Ám ő bizony sírt. Forró víz ömlött kérges szívére. Tacsam Nojan addig nézte a kocsit, amíg az eltűnt a látóhatáron, majd ahogy a nedvességet letörölte a szeméről, azt suttogta:

− Én soha nem foglak elhagyni, leányom.

Amikor megérkezett a palotába, a sírástól Alekszandra szempillái összeragadtak. Akár csak kocsiba ültetni, abból kiszállítani is újabb küzdelemnek bizonyult. Nem kevés őr és a szultána anya három cselédje is karmolásoktól szenvedett.

Napokig rémülten reszketve ült a sarokban. Aki megpróbálta kinyitni az ajtót, azt azzal dobta meg, ami éppen a keze ügyébe került. A szolgálatával megbízott nő elmesélte szultána anyának, hogyan imádkozott Alekszandra éjszakánként:

− Kérlek, Mária Szűzanyánk, oltalmazz engem.

Mintha a gyermek eljövendő, további kínokra várt volna.

 

Demet Altınyeleklioğlu: Hürrem, Szulejmán ágyasa  (Trivium Kiadó)

Hürrem, Szulejmán ágyasa - részlet a sikerkönyből

Szulejmán és a szépségéről, intrikáiról hírhedt Hürrem szenvedélyes kapcsolatán keresztül megismerhetjük az Oszmán Birodalom fénykorát és a szultáni hárem birodalomformáló szerepét. Kettejük szerelme mellett bepillantást nyerünk a háremhölgyek, az agák és a nagyvezír hatalmi harcába, és a szultáni család szenvedéllyel, gyűlölettel és cselszövéssel átitatott mindennapjaiba.

A ruszinföldi kislány, Alekszandra Anasztázia Liszovszka faluját egy éjjel megtámadják a tatárok és elhurcolják őt. Elrablója azonban megkedveli, és a szárnyai alá veszi a lányt. Idővel Alekszandra a krími palotába kerül, ahol a kán édesanyja befogadja, és bevezeti a palotabeli élet szabályaiba és az ismeretlen, egzotikus kultúrába. Az asszony utolsó kívánságával is a lány útját egyengeti, mikor Szulejmán szultán udvarába küldeti. A veszélyes kalandokat és tragédiákat túlélő Alekszandra ekkor megfogadja, hogy végre a kezébe veszi a sorsát, és nem nyugszik, míg az Oszmán Birodalom úrnője nem lesz.

A sorozat török nézői szerint ezt a lélegzetelállító könyvet egyetlen rajongónak sem szabad kihagynia, hiszen a sorozatból kimaradt titkokra, részletekre is fény derül.
A könyvet, itt rendelheted meg.

 MINDEN, AMI SZULEJMÁN. KATTINTS IDE!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top