Szabadidő

A Facebook jobban ismer, mint a barátaid?

A számítógép jobban ítéli meg a személyiséget, mint a barátok – derült ki egy több tízezer önkéntes részvételével zajlott brit–amerikai kutatásból.

A Facebook közösségi portál “tetszik”  gombjának kattintásait elemezte egy számítógépes program – tudósított a BBC hírportálja.

A Cambridge-i Egyetem kutatói ugyan elismerték, hogy a személyiség ennél összetettebb dolog, ám eredményeik alapján a számítógép jobban oldotta meg a feladatot, mint az ember.
A kutatók már korábban megállapították, hogy a Facebookon kattintott “tetszik”-ekből egy sor személyes információt lehet nyerni többek között a szexuális irányultságról vagy a politikai nézetekről. Új tanulmányukban egy lépéssel továbbmentek, és összevetették azt, hogy vajon a gép vagy az ember ítéli-e meg jobban a személyiséget.

Youyou Wu és kollégái 70 520 facebookozó önkéntes adatait futtatták át a programjukon, amely a “tetszik”-kattintásokat öt fő személyiségvonással kötötte össze, ezek a kedvesség, a lelkiismeretesség, a kifelé fordulás, az idegesség és a nyitottság voltak.
A résztvevők kitöltöttek egy kérdőívet a saját személyiségükről, majd megkérték kollégáikat, barátaikat és családjukat, hogy jellemezzék a résztvevőt egy másik kérdőív kitöltésével. A végén kutatók összehasonlították az eredményeket, hogy lássák, sikerült-e a programnak felvázolnia a résztvevő saját készítésű jellemrajzát.

Ha elég “tetszik” állt rendelkezésére, a program jobban megközelítette az önarcképet, mint a résztvevő legközelebbi ismerősei. Ha csak tíz “tetszik”-je volt, a gép a személyiség megítélésében túlszárnyalta a munkatársat. Ha már 70 “tetszik”-kel dolgozhatott, ügyesebb volt, mint egy barát vagy lakótárs. 150 “tetszik” elemzésével a családtagokat győzte le, a partnert nem. Háromszáz “tetszik” adatai kellettek ahhoz, hogy a gép ugyanolyan jól vagy jobban teljesítsen, mint a résztvevő partnere.

Az átlagos Facebook-használónak nagyjából 227 “tetszik”-et tartalmaz az adatlapja – mondta Wu, a Facebook gyakornoka és a Cambridge-i Egyetem PhD-hallgatója.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top