Szabadidő

Megvan, mi lesz a nyíregyházi kiszsiráf neve

A Kamilla nevet kapta a nyíregyházi állatkert új sztárja, a kiszsiráf. Több oka is van, amiért erre a névre esett a választás.

A kezdeti problémák után már szépen fejlődő zsiráfnak a gondozói adtak nevet. Az ápolók két okból döntöttek a Kamilla név mellett: az egyik az volt, hogy a borjút hosszú ideig kellett kamillateával itatniuk, mert bélgyulladással küzdött. A másik, hogy a zsiráfborjúnak hosszú szempillái vannak, amelyekkel megrökönyödésszerű szemhéjmozgásokat végez, azaz – a népnyelv szerint – “kamillázik”.

A nyírségi állatparkban született állatoknál a névadást általában meghirdetik a látogatók között, ez tették a zsiráf esetében is, de ezúttal nem kaptak jó ötletet az elnevezéshez.

Megvan, mi lesz a nyíregyházi kiszsiráf neve

A nyíregyházi állatkertben Kamillával együtt jelenleg öt Rothschild-zsiráf él. A zsiráffajta a zoológusként is elismert híres bankár, Walter Rothschild után kapta a nevét. Eredetileg Ugandában, Kenyában és Dél-Szudánban őshonos, ezért Uganda-zsiráfnak is szokták nevezni. Veszélyeztetett faj, a természetben kevesebb mint 700 egyed él belőle, a világ állatkertjeiben pedig mintegy 450 Rothschild-zsiráfot tartanak számon. A fajmegmentési program keretében szaporítják őket, Nyíregyházán eddig hét zsiráf született.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top