Szabadidő

Miss Marple-től Samantha Jonesig: ők a legismertebb szinglik

Kékharisnyák, vénkisasszonyok, örök szinglik. Az egyedülálló nőkre kitalált elnevezések közül az egyik rosszabb, mint a másik. Az irodalom és filmművészet több típust sorakoztatott fel: van démoni, fenséges és szürke kisegér, akik mindannyian bizonyítják, hogy így vagy úgy, de van élet férfiak nélkül is.

Hál’ istennek, az egyedülálló nők között nem csak szemüveges könyvtároskarakterek akadnak. Nézzük, kik is ők!

Miss Marple: a báránybőrbe bújt lángész

A szexizmusnak és ageizmusnak (hogy hívják magyarul a korsovinizmust?) hála, Agatha Christie zseniális teremtményét nem veszik komolyan, elvégre egy idős nő mit tudhat vagy árthat, örüljön, ha él, és kötögessen csendben. Úgyhogy a St. Mary Mead-i öreg hölgy nyugodtan nyomozhat, felülmúlva a nyomozó urak csekélyke képességeit. Élete szerelme, egy nős férfi, a háborúban veszett oda. Miss Marple-t Agatha Christie állítólag éles eszű, hajadon nagynénjéről mintázta.

Miss Marple-től Samantha Jones-ig: ők a legismertebb szinglik

Samantha Jones (Szex és New York): a szexistennő

Miközben Charlotte és Carrie azon cincognak, mikor jön a nagy Ő, Samantha türelmesen végighallgatja, majd köszöni szépen, neki a szabadsága többet ér a monogámiánál. (Most ne kezdjünk azon filozofálni, hogy egy kapcsolatban is lehet szabad az ember. Úgy biztosan nem, ahogyan Samantha érti.) Tudja, hogy mit akar, és nem alapít családot, mert saját választott családja – barátai és szerelmei – megadják neki azt, amire vágyik.

Miss Marple-től Samantha Jones-ig: ők a legismertebb szinglik

Lady Edith (Downton Abbey): #sosemegyekférjhez

A középső Crawley lány ugyan férjhez akar menni, de már a szülei is lemondtak róla, merthogy nem szép, nem szellemes és nem ért a csábításhoz – ennél többet egy nőnek akkoriban nem kellett tudnia. “Attól tartok, Edith fog gondot viselni ránk öregkorunkban” – mondja róla sajnálkozva a saját anyja. Innen már csak felfelé vezethet az út. Csak azért, hogy bizonyítson magának, házasságon kívül szült egy gyereket szerelmétől. Aztán egyedülálló anyaként éldegél szülei házában. Kár, hogy feladta újságírói ambícióit, sokkal izgalmasabb karakter lenne.

Miss Marple-től Samantha Jones-ig: ők a legismertebb szinglik

Alex Forrest (Végzetes vonzerő): a csaló, hazug némber

A hormonoktól megzavarodott szingli, aki végső kétségbeesésében terhességet hazudik és nyuszit főz. Csodálkozom, hogy még nem fedezték fel a nőket szaporodásra buzdító kampányok élharcosai, hogy fenyegetőzzenek, lám-lám, így jár az a sok szingli, aki nem szül: haslövéssel a zuhanyzóban. Addig pedig dugja el mindenki a tapsifüleseket.

Miss Marple-től Samantha Jones-ig: ők a legismertebb szinglik

Macskanő: a legyőzhetetlen

Igaz, hogy macska, és a macskák nem mehetnek feleségül egy denevérhez még Hollywoodban sem, de a macskaasszonynak ilyesmi eszébe sem jut. Batman szeretőjéből maga is szuperhőssé avanzsált, és nem szorul rá senkire, legkevésbé egy férfira. Ha akarja, úgyis megszerzi, akit akar. És eszébe sem jut a szexi fekete latexruháját szűzies fidri-fodri menyasszonyi ruhára cserélni.

Miss Marple-től Samantha Jones-ig: ők a legismertebb szinglik

Lisbeth Salander (A tetovált lány-triológia): a bosszú angyala

Mélyen sebzett, bizalmatlan, antiszociális aspergeres lány pengeaggyal, aki ha kell, kíméletlenül elintézi ellenségeit. Izgalmas, kiismerhetetlen, kiszámíthatatlan, végtelenül összetett, akit szerencsére sose fognak megfejteni. A kódfejtés az ő dolga.

Miss Marple-től Samantha Jones-ig: ők a legismertebb szinglik

Marilla Cuthbert (Anna): az érző szívű kőszikla

Rendben tartotta a Zöld Ormot, vezette gazdaságát és tisztességben felnevelt egy gyereket. Anélkül, hogy Anne Shirley pelenkáit kellett volna mosnia vagy éjszakánként fel kellett volna kelnie cumiztatni. Sosem gügyögött, nem volt sárgarépapüré-foltos a ruhája, és nem titkoltan nem volt érzelmes, mégsem volt magányos, mindenki tisztelte és szeretet vette körül.

Miss Marple-től Samantha Jones-ig: ők a legismertebb szinglik

Edina és Patsy (Pusszantlak, drágám!): az élet egy nagy vodkaparti

A két őrületesen vicces és valóban őrült barátnő valószínűleg azt sem tudja, hol kell bekapcsolni egy porszívót, de lássuk be, nem ez az élet legfontosabb kérdése. Az életük és menő karrierjük férj nélkül is fut, Edina ráadásul a reprodukció biológiai hívásának sem állt ellen – pottyantott egy koravén, borzasztóan öltözködő, örökké hápogó anti-Edinát. Pia nélkül viszont már gondban lennének.

Miss Marple-től Samantha Jones-ig: ők a legismertebb szinglik

A legkisebbek példaképe: Elsa (Jégvarázs)

A hercegnő lehet, hogy egyszer férjhez megy, de többi hercegnőtársával ellentétben sem a bálok, sem ez a kérdés nem izgatja. Sokkal inkább az, hogy megismerje magát, felfedezze saját erejét és teli torokból énekelje a Let it Gót. A 8 év alattiak istenítik, de az idősebbeknek is jó emlékeztető, hogy a legfontosabb, hogy nem az határoz meg, hogy van-e herceged vagy sem, hanem hogy önmagad legjobb formáját hozd. Ehhez a pasiknak pedig semmi közük nincs.

Miss Marple-től Samantha Jones-ig: ők a legismertebb szinglik

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top