Szabadidő

Hat évszázados tévhit VIII. Henrikről

A történelemkönyvekben VIII. Henriket úgy ábrázolják, mint a feleségeit kegyetlenül kivégző, állandóan csatázó, különc szórakozásokat űző királyt. Diarmaid Macculloch, az Oxford Egyetem professzora, és Hilary Mantel angol író azonban lerántotta a leplet néhány népszerű mítoszról, és egészen meglepő tényekkel szolgált.

1. Divatot teremtett VIII. Henrik?

Ha középkori uralkodókra és kastélyokra gondolunk, rögtön az ugrik be, hogy ápolatlan, koszos emberek jönnek-mennek omladozó várfalak között. A Tudorok korában azonban a hiedelmekkel ellentétben a külsőségeknek óriási szerepük volt. Mutatta ezt az uralkodók ruhaviselete, vagy akár a csillogó fogsoruk is. A ruhákat jelképként használták: minél díszesebb, nagyobb, látványosabb volt egy-egy viselet, annál inkább jelezte azt, hogy tulajdonosa erős és férfias.

VIII. Henrik ennek megfelelően divatot is teremtett. Páncélruháját ugyanis különös kialakítással készítették. Férfiassága helyén egy kidudorodó részt alakítottak ki a páncélján, hogy ha könnyítenie kell magán, ne kelljen teljesen levetkőznie, csak kinyitni egy kis szelepet. Nemsokára harcosok ezrei követték e praktikus példát. Az is tévhitnek bizonyult, hogy a Tudoroknak rémisztő volt a szájhigiéniájuk, sőt bizonyos adatok szerint a fogaik egészen jó állapotban maradtak, így igencsak felvehették volna a versenyt a most őket megszemélyesítő hollywoodi filmcsillagokkal.

Hat évszázados tévhit VIII. Henrikről

2. Nem hat felesége volt VIII. Henriknek?

Házasságát Aragóniai Katalinnal érvénytelenné nyilvánította (mivel a pápa erre nem volt hajlandó, VIII. Henrik elszakadt a római katolikus egyháztól, és létrehozta az anglikán egyházat, melynek az uralkodó lett a feje), arra hivatkozva, hogy a királyné nem szűzen ment hozzá, ugyanis az asszony Henrik bátyjának, Artúr walesi hercegnek volt a hitvese négy hónapig, a herceg haláláig.

Aragóniai Katalin a Tudorok sorozatban
Aragóniai Katalin a Tudorok sorozatban

Henrik ezután feleségül vette Boleyn Annát (annak testvérével is viszonyt folytatott). Azonban csakúgy, mint Katalinnak, Annának sem sikerült fiúgyermeket szülnie, Henriknek pedig egyre kevésbé volt ínyére a házasság. 1536. május 2-án felségárulás és vérfertőzés vádjával a londoni Towerbe záratta Annát, annak bátyját és néhány társát, majd lefejeztette őket.

Boleyn Anna a Tudorok sorozatban
Boleyn Anna a Tudorok sorozatban

Bár még Boleyn Anna férje volt, Henrik már udvarolni kezdett Jane Seymournak. Ő volt a király egyetlen felesége, aki fiúgyermeket (a későbbi Edward királyt) szült az uralkodónak. A törékeny fizikumú ifjú királyné a szülés után 12 nappal gyermekágyi lázban meghalt.

Jane Seymour a Tudorok sorozatban
Jane Seymour a Tudorok sorozatban

Cleves-i Anna lett VIII. Henrik negyedik felesége, akit a követei által hozott képről választott ki magának az angol uralkodó. Azonban Henrik élőben már nem találta elég vonzónak az új nejét, végül Annát a richmondi palotába küldte, majd közös megegyezéssel érvénytelenítették az el nem hált házasságot.

Cleves-i Anna a Tudorok sorozatban
Cleves-i Anna a Tudorok sorozatban

Az ifjú Howard Katalin volt az idősödő Henrik ötödik neje. Ez a frigy sem tartott sokáig, mivel a fiatal nő viszonyt folytatott. Az uralkodó a férfit és Katalint is lefejeztette.

Howard Katalin a Tudorok sorozatban
Howard Katalin a Tudorok sorozatban

Az utolsó felesége Catherine Parr volt, aki gazdag özvegyasszonyként lett VIII. Henrik társa. Ő segítette kibékíteni a királyt két lányával is. Catherine túlélte Henriket, ám csupán másfél évvel.

Catherine Parr a Tudorok sorozatban
Catherine Parr a Tudorok sorozatban

Diarmaid Macculloch professzor számos érdekes ténnyel szolgált a Tudor uralkodóház talán legismertebb tagjáról. Szerinte ugyanis nem hat, hanem csak három felesége volt VIII. Henriknek, mivel három házasságát érvénytelenné nyilvánították. A király saját bevallása szerint ugyanis úgy vélte, hogy csak három felesége volt, a többi frigyet szörnyű hibának titulálta.

3. Kerülte a nőket a király?

VIII. Henrik bár többször is nősült, nem volt igazán szoknyavadász típus. Nem voltak nagy tivornyái. Maccullich professzor szerint ugyanis bizonyítékok vannak arra vonatkozóan, hogy gyakran nem tudta kielégíteni a hölgyeket.

Hat évszázados tévhit VIII. Henrikről

4. Nem szifilisszel küzdött VIII. Henrik?

VIII. Henrikről az a tévhit él, hogy szifiliszes volt, de erre vonatkozóan nincs semmiféle bizonyíték. Arra azonban van, hogy fekélyektől szenvedett, amelyeket lándzsaszúrások okoztak a lábán. Ezeket a sebeket egy életen át hurcolta, és kínlódott tőlük. Súlyos mentális leépülésnek sem volt jele nála, ahogyan sokan vélik, mert bár ahogyan telt az idő, egyre szeszélyesebbé, dühösebbé és kegyetlenebbé vált, ez azonban a kínzó lábfájás számlájára írható.

Hat évszázados tévhit VIII. Henrikről

5. Nem égettek boszorkányokat a Tudorok?

Bár a boszorkányság a Tudorok értékrendje szerint bűnös cselekedet volt, mégsem őket, hanem az eretnekeket égették el máglyán. De mivel Európa számos országában máglyahalálra ítélték a boszorkányokat, a kutatók szerint ezért alakulhatott ki az a sztereotípia, hogy a Tudorok is ezt tették velük Angliában. VIII. Henrikék azonban inkább a fejüket vették.

6. Boleyn Annának hat ujja volt?

VIII. Henrik második felesége, a fiatal, gyönyörű Boleyn Anna udvarhölgyből lett királyné, vesztére. A királynéról is számos legenda él, többek között, hogy egyel több ujja volt a kelleténél. Macculloch professzor szerint ez igaz történet lehet, bár szerinte az a bizonyos hatodikként aposztrofált ujj nem volt igazi ujj, csupán egy csonk vagy a királyné kezének valamiféle deformitása.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top