Szabadidő

“Úgy hat az agyunkra, mint a fű vagy a szex.” Mi az?

Zoe Cormier, tudományos szakújságírónő szerint van, ami a matematikai feladványoknál is jobban megmozgatja agyunkat. Ráadásul óriási mennyiségű, örömérzetet előidéző anyagot szabadít fel.

A rejtély megoldása nem más, mint a zene. Cormier, aki Szex, drogok és rock ’n’ roll: a hedonizmus tudománya, a tudomány hedonizmusa (Sex, Drugs, and Rock ‘n’ Roll: The Science of Hedonism and the Hedonism of Science) címmel írt könyvet a legfurcsább, esetenként legsikamlósabb tudományos kutatásokról, a The Huffington Postnak nyilatkozva állította mindezt.

“Amikor zenét hallgatunk, az agyunknak több területe aktiválódik, mint más, összetett tevékenység esetén – magyarázta a fiatal írónő. – Több agyterület működik ilyenkor együtt, mintha komplex matematikai problémák megoldásán gondolkodnánk, olvasnánk, vagy beszélgetnénk. Csaknem minden agyterület részt vesz ebben a »neuroszimfóniában«.”

Úgy hat, mint a szex

Cormier szerint zenével azért is lehet hatékonyan feltöltődni, mert ilyenkor a hormonok mellett olyan anyagok szabadulnak fel az agyunkban, mint a szerotonin, az oxitocin és a dopamin.

“Ezek pontosan ugyanazok a vegyületek, mint amelyeknek a hatását például szex után érezhetjük, vagy akkor, ha marihuánát fogyasztunk” – tette hozzá az írónő.

További cikkek zenéről és szexről az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top