Szabadidő

Megtévesztő fotókon terjed Betty Boop hamis legendája

Nemrég kezdtek el keringeni azok a fotók az interneten, amelyek a harmincas évek legendás amerikai rajzfilmdívájához kísértetiesen hasonlító nőt ábrázolnak. A régies stílusú képekről azonban hamar kiderült, hogy alig néhány éve készültek. Ami Bettyt illeti: születésének története elég összetett, "anyukái" pedig többen is vannak.

Az alábbi fotót nézve nem csoda, hogy sokan elhitték, valóban azt a nőt látják, akiről Max Fleischer grafikus a világ egyik első szexszimbólumának tartott Betty Boopot mintázta. Valójában azonban egy orosz fotóstúdió, a RetroAtelier 2008-ban készült sorozatába tartozó képekről van szó, amelyen egy Olya nevű modell látható.

Forrás: Pinterest
Az igazi Betty Boop és a 2008-as fotósorozaton szereplő Olya – forrás: Pinterest

Betty Boop figurája részben egy Esther Jones nevű afroamerikai énekesnőnek köszönhető, aki Baby Esther néven lépett fel a húszas évek legendás harlemi szórakozóhelyén, a Cotton Club színpadán. Jellegzetes énekstílusa volt, amelyet egy Helen Kane nevű énekesnő is “felfedezett” magának. Ez annyit jelent, hogy Jones dúdolva előadott dalait más hangokkal, de ugyanolyan stílusban kezdte felhasználni – ennek a legismertebb példája az I wanna be loved by you című dal, ami számos filmben és reklámban is felhangzott már.

Később ő maga is megtapasztalhatta, hogy milyen rossz, amikor az ember tudta vagy engedélye nélkül használják fel külső megjelenését vagy stílusát. Ugyanis az ő külsejéről mintázott, de Esther Jones stílusában éneklő karikatúrában Max Fleischer látta meg a lehetőséget, és ő rajzolta le először Betty Boop figuráját, akit eredetileg egy antropomorfizált kutyaként ábrázolt. A kutya fülei aztán karika-fülbevalóvá változtak, arca közepéről pedig eltűnt a fekete gombszerű kutyaorr, és szépen lassan kialakult Betty végleges figurája, akit a húszas évek, a dzsesszkorszak szabados stílusú fiatal női, a flapperek ihlettek.

Esther
Esther “Baby” Jones, Olya és Helen Kane – fotó: Pinterest

Ezen a ponton érdemes megjegyezni, hogy Kane 1930 júniusában szerepelt egy Dangerous Nan című filmben, alig két hónappal később pedig bemutatták Fleischer Dizzy Dishes című animációs filmjét, amelyben már maga Betty Boop is szerepet kapott.

Kane felháborodva 250 000 dollárra perelte a grafikust és a filmet bemutató Paramount stúdiót, azzal az indokkal, hogy a “szándékos karikatúra” miatt versenyhátrányba került. A per azonban 1934-ben elbukott, amikor Esther Jones menedzsere a bíróságon tanúskodva elmondta, hogy ő és Helen Kane együtt látták Jones előadását 1928 áprilisában, Kane pedig csak néhány héttel később kezdett el a Jonesról mintázott stílusban énekelni.

A most megjelent fotókat egy Instagram-felhasználó töltötte fel és ő látta el a téves információval, ezt később leközölte a Hellobeautiful.com című portál, és innen terjedt el a különböző közösségi oldalakon.

További cikkek rajzolt celebekről az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top