Szabadidő

10 alapszabály, ha vendég vagy egy esküvőn

Az esküvői szezon itt van a nyakunkon, talán neked is lapul már a fiókodban legalább egy esküvői meghívó. Azóta is verejtékben fürödve ébredsz éjjelente, kínoznak olyan kardinális kérdések, mint az, hogy mit adj nászajándékba, vajon ki kell-e kapcsolnod majd a telefonodat, vagy hogy most akkor mondj beszédet vagy sem. Mindenre itt a válasz, vértezd fel magad!

1. Kell válaszolnom a meghívóra?

Jobb esetben a meghívóban kaptál erre vonatkozó információt, hogy milyen formában kér visszajelzést a fiatal pár az esküvői megjelenésedről. Ha így van, akkor tartsd be, amit kérnek, és ha galambpostával szeretnének tőled választ, akkor tégy e szerint, ne pedig csak dobj egy smst egy smile-val. Ha nincs a meghívóban semmilyen erre vonatkozó kérés, akkor telefonálj az ifjaknak, és erősítsd meg, hogy ott leszel. Nem elég, hogy közeli barátok vagytok, és együtt tervezitek az ülésrendet, akkor is szükség van egy hivatalos válaszra tőled, hogy ott díszelegsz majd a vendégseregben.

2. Mit vegyek fel?

Ez a kérdés leginkább a nők szájából hangzik el, a férfiaknak jóval egyszerűbb dolguk van, felveszik a legszebb öltönyüket, és kész is vannak. Az alapszabály az, hogy jobb inkább túl-, mint alulöltözöttnek lenni egy esküvőn, úgyhogy nyugodtan gondolkodj a legszebb ruhádban. Kerüld el a fehéret és annak árnyalatait, csak semmi törtfehér, tojáshéj vagy krémszín. Hagyd meg a fehérben tündöklés jogát a menyasszonynak, ez nem a te napod, hanem az övé. Ha nagyon bizonytalan vagy, kérdezd meg az arát, hogy ő mit javasol, biztosan lesznek használható ötletei.

10 alapszabály, ha vendég vagy egy esküvőn

3. Mikor kell megérkeznem?

Még erre is van szabály, amiről kevesen tudnak, pedig késni egy esküvőről rendkívül illetlen és tiszteletlen dolog. A ceremónia előtt 20-30 perccel már gyülekezniük kell a vendégeknek, egyedül a menyasszony késhet, te nem.

4. Mennyit ihatok az ingyen italból?

Egyéni válasz van erre, mert rád máshogy hat az alkohol, mint például rám. Én tudom magamról, hogy nem ajánlatos pálinkáznom, ha kulturáltan akarok szórakozni. Ha te sem akarod utólag azt visszahallani, hogy a nagymamával pacsiztál és az asztalon játszottad el a Hair nagy jelenetét, akkor csak módjával alkoholizálj. Inkább már csak akkor önts fel a garatra, amikor az idősebb rokonok elszállingóznak éjfél felé, és az ifjú párral a szűk baráti kör marad.

10 alapszabály, ha vendég vagy egy esküvőn

5. Mit tegyek, ha mégsem tudok elmenni?

Sértődés nélkül egy esküvőt csak súlyos esetben illik lemondani. Nyilván ne menj el, ha negyven fokos lázzal fetrengsz épp azon a napon otthon, de ha csak annyi jön közbe, hogy meg kell várnod, míg lejár a mosás, mert pont akkorra időzítetted az éves nagytakarítást, akkor inkább ez utóbbit halaszd el, ne az esküvőt. Ha mégis muszáj lemondanod, akkor mindenképp előre értesítsd a menyasszonyt és a vőlegényt, hogy ne legyen bántódás.

6. Milyen ajándékot vigyek?

Már hozzánk is begyűrűzött az a szokás, hogy a pár átnyújt a vendégeknek egy listát, abból lehet ajándékot választani. Válassz olyat, amit megengedhetsz magadnak. Nincs szükségük meglepetésekre, az a legjobb, ha ilyenkor azt kapják, amire tényleg számítanak. Ha nincs ilyen lista, akkor se vegyél valamilyen csinos csecsebecsét, inkább rakd borítékba egy szép üdvözlőkártya mellé az összeget, amennyit az ajándékra szánnál.

7. Vihetek magammal plusz egy főt?

Csak akkor vigyél magaddal bárkit, ha ezt külön jelezték a meghívóban. Ne feledd, hogy pontosan kiszámolták, hogy az esküvőn hány főre fizetik ki az ételeket, italokat, váratlan vendégnek nincs helye a büdzsében.

8. Mikor mondjak beszédet?

Sajnálattal kell közölnöm, hogy ha a szigorú esküvői szabályokat nézzük, akkor neked vendégként nem osztanak lapot a beszédek terén. Ilyenkor leginkább csak az ifjú pár és az ő családjuk tagjai azok, akik felszólalnak, és méltatják a menyasszonyt és a vőlegényt. Ha valamelyikük tanúja vagy, akkor viszont érdemes felkészülnöd előre egy jó kis beszéddel, írd le magadnak, gondold össze, mit szeretnél mondani, és próbáld kerülni a kínos témákat.

10 alapszabály, ha vendég vagy egy esküvőn

Ne hozd fel az exeket, nem vicces emlegetni az előző feleséget, meg hogy reméled, másodszorra már sikerül. A vad kalandok felidézését is hagyd máskorra, nem most van itt az ideje, hogy elmeséld a nagyszülők előtt, hogyan rúgták ki a színházból az ifjú párt, amikor rajtakapták őket a mosdóban. A családjukat is hagyd békén, ne teregesd ki mindenki előtt, hogy a menyasszony anyukája igazából mennyire utálta egész idáig a vőlegényt.

9. Kikapcsoljam a mobilomat?

Egy esküvőn megcsörrenő telefon rosszabb, mintha az operában történne a legnagyobb ária közepén. Minimum némítsd le a mobilodat, de akkor sem sérülsz meg, ha kikapcsolod a ceremónia ideje alatt.

10. Pózoljak a fotósnak?

A fotós és kamerás ember elsősorban nem azért van ott, hogy a vendégeket fotózza, hanem azért, hogy elkapja az első csókot, a torta felvágást, az első táncot, a virágdobást. Van egy csomó más feladata, ne terheld azzal, hogy a családdal akarsz fotózkodni, a menyasszonyt akarod elkapni egy kép erejéig, vagy szeretnéd, ha lefotózná italozásodat a vőlegénnyel. Az ifjú pár a saját esküvői fotóin és videóján leginkább saját magát szeretné majd viszontlátni, nem téged, bármennyire fájdalmas is ez. Persze az más, ha ők kérnek meg, hogy fotózkodj velük, vagy videóüzenetet kérnek tőled, ebben az esetben mindenképp állj rendelkezésre, de a fennmaradó időben csak örülj neki, hogy velük ünnepelhetsz, és érezd jól magad.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top