Szabadidő

Milyen állat a dalmador?

Borisz egészen különleges jószág, már csak azért is, mert ő a főszereplője Radnóti Blanka idén indult mesekönyvsorozatának. A kedves keverék kutyus többek között a toleranciára tanítja kis olvasóit.

Borisz bemutatkozik címmel az idei könyvfesztiválra időzítve, ápirilis végén debütált a sorozat első kötete, amelyből a gyerekek egy játékos kölyökkutya szemén keresztül ismerhetik meg a félelem és a tehetetlenség érzéseit és megfelelő kezelését. A Borisz a szuperhős című, a napokban megjelent kötetből pedig a tolerancia és az elfogadás erényeit ismerhetik meg. A szerzőt, a 29 éves Radnóti Blankát kérdeztük írói és illusztrátori hátteréről.

A szerző, Radnóti Blanka és a főhős, BoriszA szerző, Radnóti Blanka és a főhős, Borisz

“A Borisz bemutatkozik megjelenése előtt kizárólag illusztrátorként dolgoztam, főleg gyerekkönyvekhez, diafilmekhez készítettem illusztrációkat – mondta Radnóti Blanka, aki a MOME grafikus szakát végezte el. – Ez a fő munkám, amit most is csinálok, mostanában például tankönyvek illusztrálásával is foglalkozom. Régóta szerettem volna viszont egy saját projektet, így kezdődött Borisz karrierje.”

Borisz a szuperhős (fent),  Borisz bemutatkozik (lent)Borisz a szuperhős (fent), Borisz bemutatkozik (lent)

A címszereplőt egyébként a szerzőnek a való életben is Borisz névre hallgató kutyája ihlette. A jelenleg 4 éves dalmador (vagy labrada, nézőpont kérdése) egy dalmata és egy labrador frigyéből született. Kedves, játékos kutyus, akivel Blanka nagyon szoros kapcsolatot ápol.

Az illusztráció a történet szerves része

“A munkámból kifolyólag gyakran dolgozom otthonról, így nagyon sok időt töltünk együtt Borisszal – mesélt a fiatal szerző. – Nagyon szeretem, és elég jól ismerem a rezdüléseit. Kíváncsi, de félénk, ezért is éreztem úgy, hogy jó alanya lenne egy gyerekkönyv főhősének, főleg, ha az a félelmekről szól: elbújik, ha dörög az ég, ami a gyerekek számára is ijesztő lehet, viszont, ha látják Borisz szemén keresztül ugyanezt, talán könnyebben megértik, hogy nem kell tartaniuk az ilyesmitől – akárcsak a porszívó zúgásától, ami szintén nem Borisz kedvence.”

A két Borisz mesekönyv történetéhez kapcsolódó vidám, játékos illusztrációkat természetesen maga a szerző készítette. Radnóti Blanka meggyőződése, hogy a vizuális élmény nagyon fontos része egy történetnek, és úgy fogalmazott, hogy a szülőknek és a pedagógusoknak is nagyobb hangsúlyt kellene fektetniük arra, hogy ennek fontosságát figyelembe vegyék könyvválasztás során.

A napokban megjelent, Borisz a szuperhős című folytatásból a könyv olvasói a parkban barátkozó kutyák világát ismerhetik meg. Itt fontos szerephez jut a tolerancia és az elfogadás, hiszen séta közben Borisz mindenféle színű és fajtájú “kollégával” találkozik, de Radnóti Blanka és Borisz szerint a lényeg az, hogy mindegyiküknek “négy lába és egy pár füle van, tehát ugyanolyanok”. A történet üzenetét a szerző játékosan, mégis hangsúlyosan, de nem szájbarágósan igyekszik átadni a 2-6 éves olvasói célközönségnek.

Borisz, az Ünnepi könyvhét vendégekéntBorisz, az Ünnepi Könyvhét vendégeként

A fiatal szerző tervei szerint a Borisz-könyvekből az eddigi pozitív fogadtatásnak hála, sorozat készül. A harmadik, Borisz világgá megy című kötet várhatóan ősszel érkezik. Radnóti Blanka azt is elmondta, hogy bár a korábbi illusztrációit számítógéppel készítette, de régi szenvedélye a festés, elképzelhetőnek tartja, hogy kézi festésű rajzokkal is megörvendezteti majd fiatal olvasóit egy másik könyvben.

További cikkek mesékről az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top