Szabadidő

Így válassz gyerekbarát szálláshelyet

Sokunknak egy családi nyaralás tervezésekor a szálláshely kiválasztásában a fő szempont az ár. Szerencsére igen bőséges a választék belföldön és külföldön egyaránt, így egy kis kutatással az internetet valószínűleg találunk majd kedvező árú hotelt vagy panziót. A meglepetés majd csak akkor ér, mikor odaérve kiderül, a szállás jó, de a gyerekek igényeit nem tudja kielégíteni. Érdemes tehát ebből a szempontból is szortírozni. Megmutatjuk, hogyan!

Az egyik alapszabály a nyaralás tervezésekor, hogy a szállásfoglalásról ne csupán az internetes ajánlatok, szolgáltatási listák és beszámolók szerint döntsünk, hanem hívjuk fel személyesen is azt a néhány helyet, a mely a keresés után a legalkalmasabbnak látszik, és kérdezzünk rá, hogy élnek-e a neten megjelölt szolgáltatások. Emellett tanácsos az alábbiakról is “kikérdezni” a leendő szállásadót.

Így válassz gyerekbarát szálláshelyet

Hűtőszekrény a szobában

Ha all inclusive szállást foglalunk, akkor hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a nyaralás alatt minden kényelmünkről gondoskodnak. Ez valószínűleg is lesz, és mivel minden étkezést biztosítanak, gyakran nem tesznek hűtőt a vendég szobájába – mondván úgy sem kell ételt tárolnia. Viszont egy üveg üdítőt sem tudunk lehűteni így, márpedig a gyereknek és nekünk is jól jöhet a kánikulában a frissítő. Arról nem is beszélve, ha olyan dolgaink vannak – például gyógyszerek, vagy a gyerek cukorbetegségéhez az inzulin – ami hűtést igényel, akkor hűtőgép nélkül nehezen boldogulnánk.

Fedett medence és játszótér

Hiába fizetünk ki egy kisebb vagyont a nyaralásra, az időjárás erre nincs tekintettel, és előfordulhat, hogy esős, borús rossz időt fogunk ki. Ha nem tudunk kimozdulni a szállásról, a szoba négy fala között a gyerekek hamar elunják magukat és nehezen kezelhetővé válnak. Szállásfoglaláskor ezért nézzünk utána, hogy milyen lehetőségek vannak házon belül rossz idő esetén az időtöltésre: egy kisebb, fedett medencében pancsolva, vagy játszószobában a gyerekek már könnyebben kihúzzák a rossz időt.

Etetőszék, járóka, fürdető és más babafelszerelések

Minél kisebb egy gyerek, annál terjedelmesebb csomagot kéne pakolni neki ahhoz, hogy mindent vigyünk, amire szüksége lesz. Erre legtöbbször nincs mód: egy etetőszéket vagy járókát már általában nem tudunk bezsúfolni a kocsiba, amiben ott van már a babakocsi, a mózeskosár, fél köbméter eldobható pelenka és ki tudja még mi. Ezeket a felszereléseket jobb, ha a szálláshely biztosítja. A legjobb, ha előre telefonálunk, és rákérdezünk arra, hogy vannak-e ilyenek a vendéglátónál, ha pedig nincs, megkérjük, hogy legalább arra az időre, míg mi ott vagyunk, kérjenek kölcsön valahonnan. A legtöbb vendéglátó ilyen kérésen nem akad fenn, és teljesíti.

Külön hálószoba és nappali

Ha gyerekkel – esetleg több gyerekkel – megyünk nyaralni, nagyon fontos, hogy a szállásunk ne egyetlen szobából álljon. A nyugodt pihenéshez szükség van arra, hogy a szülők és a gyerekek külön légtérben legyenek. Egy nagyobb szoba kis hálókamrával már pont elég kényelmet ad.

Szobaszerviz gyerekmenüvel

Az éhes gyerek nem jó gyerek, egy nyűgös, hisztis gyerek mellett pedig nem lehet pihenni, márpedig a legtöbben azért mennek nyaralni, hogy pihenjenek és kikapcsolódnak. Egy hosszú autó- vagy repülőút után az utolsó dolog, amit szeretnénk, hogy taxiba üljünk és éttermet kutassunk a szálláshely környékén, viszont nagyon is jól esne, ha valaki felhozná a vacsorát a szobánkba. Máskor is előfordulhat az, akár mi, akár a gyerekek váratlanul megéheznek, és ilyenkor ez a szolgáltatás aranyat ér.

Gyermekmegőrzés

Hatalmas kincs egy olyan szállásadó, amelyik néhány órára át tudja vállalni a gyerekeinket, és így lehetővé teszi, hogy kettesben sétálgatva kikapcsolódhassunk a párunkkal. Szálláskereséskor kérdezzünk rá, hogy van-e a vendéglátónál bébiszitter szolgálat, vagy legalább a szállás közelében akad-e lehetőség rá, hogy a kölyköket pár órára “leadjuk”. Nagyságrendekkel magasabb értékű lesz így a nyaralásunk, és nem csak a gyerekek, de mi is felfrissülhetünk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top