Szabadidő

Így készülj a fesztiválszezonra – ezekről kell időben gondoskodnod

Egymást érik idén is a jobbnál jobb fesztiválok, és ha mindegyiken nem is vehetsz részt, egy-kettőt azért már biztosan te is kiszemeltél magadnak erre a nyárra. Ha igazán felszabadultan akarod magad érezni, érdemes néhány fontos előkészületet még időben elvégezned, hogy mire felvirrad a fesztivál napja, tényleg semmi mással ne kelljen törődnöd, mint a bulizással.
Így készülj a fesztiválszezonra – ezekről kell időben gondoskodnod

Bulibüdzsé

Pénz nélkül egyetlen valamirevaló fesztivált sem lehet abszolválni, bármennyire is laza vagy. Ezért a legfontosabb, hogy jó előre válaszd ki, hogy melyek azok a bulik, amiken a nyáron mindenképpen részt szeretnél venni, és készíts ehhez a listához egy gyors költségvetést. Ezen szerepeljenek a következő tételek: fesztiválbelépők ára, utazási, étkezési és szállásköltség, a szükséges és még beszerzendő felszerelések ára, költőpénz és némi vésztartalék. Ha már látod, mennyi pénzre lesz szükséged, ne csak azon fáradozz, hogy ezt előteremtsd, hanem azon is gondolkodj el, hogy ezt milyen formában viszed majd magaddal: a legbiztonságosabb, ha bankkártyán tárolod a pénzed, hiszen a legtöbb fesztiválhelyszínen már vannak pénzkiadó automaták, sőt olyan lehetőségek is, hogy egy mobilalkalmazás segítségével a telefonoddal fizethess. Sőt telefonon nemcsak a pénzed, de a rendezvényjegyeket és a vásárlásokkor begyűjtött hűségpontokat is tárolhatod, így gyakorlatilag pénztárca nélkül, egyetlen mobillal a zsebedben is végigbulizhatod a fesztivált, ami nagy könnyítés, hiszen nem kell folyton amiatt is aggódnod, hogy hol a tárcád. Ehhez viszont időben fel kell töltened a mobilra a szükséges alkalmazásokat, és elintézned a bankoddal a különféle papírmunkákat.

Társaság

A társaság szervezését is időben el kell kezdened. Persze egyedül is neki lehet vágni egy fesztiválnak és ott is lehet szerezni új barátokat, de mindig jobb egy olyan buli, ahol nem egymagadban kell “helytállnod”, hanem vannak ismerős, megbízható arcok körülötted. Ezért a fesztivál előtt 2-3 héttel érdemes körbetelefonálni azokat, akikkel szívesen elmennél a fesztiválra, és leegyeztetni, hogy van-e nekik is kedvük és idejük rá.

Belépők

Sok fesztiválon az elővételben vett jegyek olcsóbbak, és több ezer forintot megtakaríthatsz azzal, ha nem a helyszínen váltod meg a beugrót. Ráadásul így elkerülheted a kapuban a sorban állást is.

Így készülj a fesztiválszezonra – ezekről kell időben gondoskodnod

Utazás

Ugyanez a helyzet az utazással is – ha nem autóval mész, hanem vonattal vagy busszal, akkor az elővételben megvett jegy lehet a legpraktikusabb –, persze egy belföldi vonat- vagy buszjegyre nincs kedvezmény csak azért, mert előre vásárolod meg, viszont sokkal kényelmesebb lesz az utazás, ha nem a vonat indulása előtt 3 perccel kell a pénztár előtt a sorban ácsorognod és izgulnod, vajon még időben sor kerül-e rád. Ha autóval mész, azt is érdemes már legalább egy héttel előre megbeszélni a társaiddal – mert ha sikerül verbuválni egy kocsira való csapatot, akkor a benzinköltség is többfelé oszlik, és így még akár olcsóbban is kijöhetsz, mint ha a tömegközlekedést választod. Az autóval ráadásul nagyobb a szabadságod is, nem köt semmilyen menetrend, és a fesztivál környékén kirándulásokat is tehetsz – ugyanakkor kötöttséget és gondot jelent, hogy az autót hol tedd le biztonságosan a fesztivál ideje alatt.

Szállás

A telt házas nyári fesztiválok környékén igencsak kétesélyes, hogy találsz-e megfelelő szállást – hiszen ezek a helyszínek legtöbbször egyébként is felkapott turistacélpontok közelében találhatók, amik nyáron jó eséllyel tömve vannak nyaralókkal. Ha nem sátrazol, akkor minimum két héttel a fesztivál előtt foglald le a szállásod – minél előbb megteszed, annál valószínűbb, hogy még találsz olcsó, jó minőségűt. Ha sátorozol, akkor viszont a sátor állapotát érdemes felmérned egy-két héttel a buli előtt, hogy ha szükséges, akkor még el tudd rajta végezni a javításokat, vagy legyen időd újat vásárolni.

Függőben lévő munkák lezárása

Nagyon fontos, hogy ne úgy indulj el buliba, hogy függőben lévő feladataid vannak – ez rányomná ugyanis a bélyegét a hangulatra, és pont azt veszi el tőled, amiért mész: hogy felszabadultan, gondtalanul kikapcsolódj és partizz. Két-három héttel a fesztivál előtt írd össze, milyen teendőid vannak, csinálj ezekre egy olyan ütemezést, hogy még a buli előtt két nappal befejezd őket – a buli előtti napot már a csomagolásra, készülődésre, ráhangolódásra kell fordítanod.

Felszerelés

Akármennyire is élvezed a nomád körülményeket, egy bizonyos komfortra neked is igényed van a fesztivál alatt. Szükséged lesz megfelelő ruhára, cipőre, sátorra, tisztálkodási szerekre és ki tudja még mi mindenre. Jó, ha ezekről egy héttel a buli előtt listát készítesz, és elkezded beszerezni őket. Cipőt például legalább egy héttel az indulás érdemes vásárolni, hogy be tudd “járatni” még parti előtt – egy vadonatúj cipőnél ugyanis előfordulhat, hogy pár napig töri az ember lábát, és ez bizony az egész fesztiválodat kellemetlenné tenné.

Így készülj a fesztiválszezonra – ezekről kell időben gondoskodnod

Kapcsolat – mobiltelefon és mobilappok

Gondoskodj arról, hogy elérhető legyél – biztos, ami biztos, vegyél egy pótakkumulátort a telefonodhoz. Ezen kívül töltsd le azokat a hasznos appokat a netről, amikkel kényelmessé teheted a fesztiválozást.

Házirend

Bármennyire is szabad a vásár egy jó fesztiválon, akkor is vannak szabályok. Hogy ne érjen meglepetés, menj fel a fesztivál honlapjára, és olvasd el a rendezvény házirendjét még indulás előtt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top