Szabadidő

Mennyibe kerül a nyár? – büdzsétervező a nyári fesztiválokhoz

Egy nyári fesztivál költségeit előre meghatározni nem könnyű dolog, hiszen számtalan opció közül választhatunk a szálláshely, utazás, étkezés tekintetében. Maguk a belépőjegyárak sem stabilak, hiszen elővételben kedvezményesen juthatunk hozzájuk, és a fesztivál területén még számos olyan választható szolgáltatás van, amire költhetünk, vagy amin spórolhatunk. Mivel közeleg a legnagyobb balatoni zenei fesztivál, ezért úgy döntöttünk, ennek minimális költségeit próbáljuk kiszámolni azért, hogy te is előre kalkulálhass, és ne a helyszínen érjen meglepetés.

Természetesen ez nem egy tudományos alaposságú számítás, hiszen számtalan tényező változtatható benne. Mi egy átlagos, érettségi után álló budapesti diák szempontjából próbáltuk kikalkulálni, hogy mibe kerülne neki az év legütősebb balatoni bulija.

Mennyibe kerül a nyár – büdzsétervező a nyári fesztiválokhoz

A belépő

A belépő árával a legkönnyebb előre kalkulálni: jelen pillanatban a teljes rendezvény hosszára érvényes karszalag 49 900 Ft-ba kerül. Aki már jó előre megvásárolta a jegyét, az ötezret spórolhatott, aki pedig az első 10 ezer jegy egyik vette meg, közel tízezer forinttal olcsóbban juthatott hozzá, mint a helyszínen.

Utazás

Ha teljes árú menetjeggyel számolunk, jelen pillanatban a buszozás tűnik a legolcsóbbnak – bár nem sokkal kerül kevesebbe, mint ha vonattal jutnánk el a Balatonhoz. Egy Budapest–Zamárdi menetjegy egy útra busszal 2520 Ft-ba kerül (vonattal nagyjából 200 forinttal drágább), tehát oda vissza 5040 forintos utazási költséggel kell számolnod. A legolcsóbb megoldás egyébként az autózás, de csak akkor, ha kihasználjátok a kocsi teljes kapacitását és szétdobjátok a benzinköltséget. Az oda-vissza út költsége útdíjak nélkül egy normál fogyasztású benzines kocsival körülbelül 8000 forintba kerül, vagyis egy ötszemélyes autó fejenként összesen 1600 forintért visz oda és vissza a főváros és Zamárdi között. Az autónak parkolási költségei nem lesznek, mert Zamárdiban ingyenes a parkolás. A teljes fesztiválköltség kiszámításakor mi mindenesetre a buszjeggyel számolunk, mert valószínűbb, hogy a fiatalok többsége tömegközlekedést vesz igénybe az utazáshoz.

Mennyibe kerül a nyár – büdzsétervező a nyári fesztiválokhoz

Étel, ital

Ez a legkényesebb rész, és itt tudod a legtöbb pénzt megspórolni vagy éppen a legtöbbet elszórni. A fesztivál területén az étel és az ital jóval drágább, mint mondjuk kint a városban egy ABC-ben, viszont a kint vásárolt árut csak korlátozott mennyiségben lehet bevinni – alkoholos italokat például egyáltalán nem szabad, és cigarettát is legfeljebb 1 kartonnal vihetsz be a rendezvény kezdetéig. A legtakarékosabb üzemmódban is napi 5 ezer forintos költéssel kell számolni, ha étkezésről és az italról van szó, de ezek költségei egy szempillantás alatt elérhetik a napi 100 eurót is, ha igazán ki akarsz rúgni a hámból. Vegyünk egy elfogadható minőségű, de még takarékos bulizást, amelynek során kint eszel és bent is fogyasztasz ahhoz elég sört és más alkoholt, hogy jól érezd magad: így a napi étel- és italköltség 10 000 Ft, vagyis négy napra 40 000.

Szállás

Szállás tekintetében egyértelműen a sátrazás a legolcsóbb, aminek az ára fejenként a fesztivál ideje alatt a napok számtól függetlenül 4990 Ft. Ebben nincsenek benne különféle kempingszolgáltatások (például értékmegőrző és telefonfeltöltés), de ezért a pénzért természetesen használhatod a zuhanyzókat és WC-ket. A kempingezés jópofa és emlékezetes dolog lehet, de van, aki magasabb komfortra vágyik: számukra a szálláslehetőségek skálájának másik, drágábbik végén található az úgynevezett fesztiválhotel, ami a rendezvény területén van. Ennek ára négy napra 67 000 Ft.

Mennyibe kerül a nyár – büdzsétervező a nyári fesztiválokhoz

Egyéb kiegészítők

Ha van hol aludni, van mit enni és inni, és a kezeden a hőn áhított négynapos bérlet karszalagja, akkor szinte már semmi másra nincs szükséged. Vagy mégis? Például fel kell tölteni majd időről időre a mobiltelefont, előfordulhat, hogy a hűvös időben extra takaró vagy hálózsák kellene, és még jó néhány olyan eshetőséget érdemes számításba venni, amikor kalkulációt készítesz. Ezek ugyanis mind pénzbe kerülnek majd. Lássuk a legfontosabb kiegészítő szolgáltatások listáját:

Mobilfeltöltés (5 alkalommal): 3000 Ft
Takaró: 1500 Ft
Polifoam: 1500 Ft
Hálózsák: 4500 Ft
Értékmegőrző: 9900 Ft

Mennyi az annyi?

Osztottunk-szoroztunk, és arra jutottunk, hogy egy négynapos balatoni megafesztivál egy átlagos, fővárosból érkező fesztiválozónak körülbelül 100 ezer forintjába kerül. Különféle praktikákkal és segítséggel persze sokkal olcsóbban is megúszható, szerencsés esetben mindössze a bérlet árát kell fizetni, vagy önkéntes munkát vállalva még ezt is megúszhatjuk – persze akkor a felhőtlen és kötetlen fesztiválélményről nagyrészt le kell mondani. Ha a pontos összegre kíváncsi valaki, akkor a fenti kalkulációval – minden tételt belevéve – 120 340 forint a buliköltség, ha viszont kiveszünk olyan nem szükségszerű tételeket, mint a takaró, polifoam, hálózsák és értékmegőrző, akkor 102 940 forintot kell összespórolni a dolgos hétköznapokon ahhoz, hogy nyáron egy óriási partiban vehessünk részt a Balaton partján.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top