Szabadidő

Bőrrákot lehet kapni az új divatőrülettől

SunburnArt, azaz napégésművészet a neve a legújabb elmehagyott divatnak. A bőrgyógyászok óva intenek tőle.

Különféle mintákat napoznak, vagyis inkább égetnek a bőrükre a #SunburnArt, vagyis a napégésművészet hívei, hogy az alkotásukról készült fotókat aztán feltölthessék a közösségi oldalakra.

A trend megjelenésére reagálva a Skin Cancer Foundation máris hivatalos közleményt adott ki, melyben figyelmeztetnek a veszélyekre: “A napégés nem csupán fájdalmas, de veszélyes is, és következményekkel jár. Károsítja a bőr DNS-ét, gyorsítja a bőr öregedését, és egy életre megnöveli a  bőrrák kockázatát. Konkrétan: öt vagy több fiatalkorban elszenvedett napégés 80 százalékkal növeli meg a melanoma kialakulásának kockázatát.”

Bőrrákot lehet kapni az új divattól

A szakemberek arra is felhívták a figyelmet, hogy nincs különbség egy “sima” napégés és a napégésművészet között, vagyis ha azért égeted le a bőröd, hogy mintát napozz rá, bizony az is beleszámít az öt vagy több napégésbe, ami bőrrákhoz vezethet.

Nem lehet elégszer elmondani: fényvédelem, fényvédelem, fényvédelem! Ha pedig trendi mintát akarsz a bőrödre, akkor viselj inkább ékszertetoválást – csinosabb is, és nem lesz tőle semmi bajod.

Forrás: Time

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top