Stollár Fanny és Gálfi Dalma: a wimbledoni bajnoklányok

K.G. | 2015. Július 13.
A wimbledoni nyílt teniszbajnokság női páros versenyében két 16 éves magyar lány győzött a juniorok között: Stollár Fanny és Gálfi Dalma. Sporttörténelmet írtak, ugyanis először nyert olyan páros Grand Slam-tornát, amelynek mindkét tagja magyar.

Eddig a magyar páros győzelmeknél Babos Tímea és Szávay Ágnes külföldi partnerrel vitte el a babérokat, ám most itt van két 16 éves lány, akik a tenisz világában a legjobbak közé emelkedtek.

Stollár Fanny három hónappal fiatalabb Gálfi Dalmánál, és mind a ketten szinte teniszütővel a kezükben születtek. Dalma édesapja a balatonfüredi teniszpályát üzemelteti, így ő még alig tudott járni, amikor már ütőt fogott a kezébe. Ötéves korától kezdve elválaszthatatlan társa az ütő, a szerelem a tenisz iránt nem is volt kérdés, ahogy az sem, hogy profi teniszező váljon belőle.

Gálfi Dalma harmadik a junior világranglistán – egyéniben. Tavaly kezdett el felnőtt viadalokon indulni. Háromnegyed év alatt közel 800 helyezést ugrott előre a nemzetközi rangsorban. Magas, erős leány. Jó a lábmunkája, kiváló az adogatása. Kiegyensúlyozott, higgadt a pályán. 1998. augusztus 13-án született Veszprémben. Balatonfüreden él szüleivel. Tavaly párosban és csapatban is U16-os Európa-bajnokságot nyert Stollár Fanny és Udvardi Panna társaságában. Wimbledonban érvényesül erőteljes játéka, már tavaly is a fináléig jutott, párosban a cseh Bouzková oldalán. Forrás: Gépnarancs
Stollár Fanny és Gálfi Dalma

Stollár Fanny is 3-4 éves kora körül fogott először ütőt és 6 éves korától rendszeresen játszott a szüleivel – édesanyja, Varga Yvett is versenyszerűen teniszezett –, ám mégsem volt ennyire egyértelmű a tenisz számára, mivel a kézilabdában is kiemelkedően tehetségesnek bizonyult kisiskolás korában. Végül egy országos teniszversenyen elért első hely hozta meg a döntést 10 éves korában.

Fiatalok, céltudatosak és heves vérmérséklet jellemzi őket. Az utóbbi évekhez képest most már sokkal jobban kezelik a kiélezett helyzeteket, és kevesebbszer látni tőlük, hogy elvesztenék a fejüket vagy sírva fakadnának egy-egy vereség után. Az élet számukra és családjaik számára az edzések és versenyek körül forog, ehhez igazítják a mindennapi teendőiket, munkájukat és a tanulmányokat is. Mindketten magántanulók, csak vizsgázni járnak be a gimnáziumba, hiszen ilyen eredményekre csak úgy lehetnek képesek, ha nem kell napi 8 órát az iskolapadban ülni.

Stollár Fanny háromszoros Európa-bajnoknak vallhatja magát, hiszen az egyéni viadalt is megnyerte tavaly az U16-osok között. Budapesti leány, Dalmánál fiatalabb három hónappal. 1998. november 12-én született. 13 évesen felnőtt magyar bajnokságot nyert. Észveszejtő ütésekre képes. Céltudatos, hihetetlen lehetőségekkel. Olykor elveszíti a fejét, magával hadakozva gyengíti saját pozícióját. Ezt kinőve a világ csúcsai várják. Forrás: Gépnarancs

Ne feledjük, fiatal, kamaszlányokról van szó, akiknek olyan élmények jutnak, amiket a korosztályukból egy átlagos életet élő tini aligha tudna felsorakoztatni maga mögött 16 éves korára. Gálfi Dalma például meghívást kapott 15 éves korában a Bajnokok Vacsorájára a londoni operaházba. Ő itt jött rá, hogy ez a fajta csillogás nem igazán neki való. Stollár Fannynak pedig megadatott az az élmény, hogy nagy példaképével, Serena Williamsszel találkozhatott, és láthatta, hogyan edz. Olyan lökést adott neki ez a találkozás, ami az egész sportkarrierjére hatással lehet. Az élettapasztalat mellett minden esélyük megvan arra, hogy világklasszis teniszező váljon belőlük, ők ennek a sportnak a jelenlegi magyar reménységei, akiknél az idő dönti el, hogy mivé válnak.

“Még nagyon fiatalok vagyunk, minden azon múlik, mi történik a jövőben. Sok minden a most következő években dől el. Az biztos, hogy ha megelégszünk ennyivel, mint amit már elértünk, akkor mi is örök ígéretek maradunk.” (Stollár Fanny)

Exit mobile version