Szabadidő

Legfontosabb a szeretet, tündérek léteznek, és bizony félünk a sárkánytól

Ford C- Max kutatási eredménye – felmértük az NLCafé olvasóit.

Az első, és talán a legfontosabb eredmény az, hogy a válaszadóink számára, a család esetében a szeretet a legfontosabb (52%). A nők 57%-a, míg a férfiak 43 %-a érzi úgy, hogy a szeretet különleges helyet foglal el egy család életében. Második helyen az őszinteség végzett, ami szerintünk is szükséges egy egészséges családmodellhez.

Az őszinteség azonban nem zárja ki azt, hogy alkalmanként a szülők éljenek a kegyes hazugság eszközével is. Az idősebb korosztály számára ez nagyobb feladat, de a fiatalabb szülőknek nem okoz lelki traumát, ha a gyerek érdekében füllentenek. A válaszadók 59%-a ezt vallja.

Gondoljunk csak arra, mennyire jó volt hinni a Jézuskában, a Mikulásban vagy éppen a húsvéti nyusziban. Ugye mi sem bántuk, hogy a szüleink bizony elhitették velünk, hogy az ajándékokat ők hozzák. Az izgalmas várakozás, a csodára várás izgalma felejthetetlen maradt.

A kutatásból az is kiderült, hogy ezek a mai gyerekek számára is fontosak. Túlnyomó többségük hisz a Jézuskában, a Mikulásban és a húsvéti nyusziban is. Az álommanóban, igaz, már csak 41%, a gólyában 19, valamiféle mumusban pedig 9% hisz. Persze a válaszokból az is kiderült, hogy nemcsak a válaszadók gyerekei, hanem maguk a válaszadók is hittek gyermekkorukban a Jézuskában és a Mikulásban is. Sőt az is napvilágot látott, hogy 39% hitt abban, hogy létezik gyerekhozó gólya.

A te gyermeked hisz valamilyen képzeletbeli lényben? Képzeld el, hogy a válaszadóink gyerekeinek 25% szerint léteznek. 17% számára ez a fogtündér, de a többiek is valamilyen tündért vagy angyalt szoktak elképzelni. Amikor pedig gonosz lénytől tartanak, az bizony a sárkány, aki még a boszorkányt is megelőzte.

Persze nemcsak arra voltunk kíváncsiak, hogy a szülők füllentenek-e a gyerekeknek, hanem arra is, vajon a kicsik is állítanak néha valótlanságot? Azt hiszem nem meglepő, hogy a válaszadók 79% mondta azt, hogy a gyermeke már füllentett. Kíváncsi vagy, ők miért füllentenek? Leginkább házi feladattal kapcsolatban fordult elő (47%), amit a számítógépezés, az iskolai teljesítmény, illetve az evés követett (31-26%). A szülők 73%-a pedig vállalja, hogy ilyenkor szembesíti a gyerekét a hazugsággal.

Érdekes, főleg, ha tudjuk, hogy a leleplezés a szülőt is elérheti. Válaszadóik ugyanis elárulták, hogy néha ők is füllentenek. 77% hivatkozott már arra, hogy esik az eső, vagy éppen arra nem lehet egyedül hagyni a kutyát.

Vajon meg kell büntetni azt, aki füllent?

A megkérdezettek 81%-a kapott valamilyen büntetést gyerekkorában, ha nem mondott igazat.

Az 50 felettiek 87%-a, a 30-49 évesek 80%-a, a 18-29 évesek 69%-a részesült valamilyen büntetésben apró hazugsága miatt.

A büntetés leggyakoribb formája a szobafogság volt (16%) és a szidás (15%). 12% említett valamilyen sarokba térdepeltetést, állítást, 10% pedig tévétől eltiltást (habár számos esetben említettek egyéb eltiltási formákat).

A válaszadóink legnagyobb százalékának 6-14 éves korú gyermekeik vannak, így azt hiszem, érdemes lesz felkészülni a füllentés témára, és persze, arra is, hogy lassan felnőnek. Ahogy az elején említettük, a legfontosabb egy családban a szeretet, ezt soha ne téveszd szem elől, és minden apró gond pillanatok alatt megoldódik.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top