Szabadidő

Bezáratta a Velencei-tavi szabad strandokat az ÁNTSZ – vagy mégsem?

Nem kell aggódni, nem a vízminőség a ludas! Viszont aki a tiltás ellenére is csobban, akár 30 ezres bírságot is kaphat. A legfrissebb hírek szerint a bezárás nem a szabad strandokat érinti, hanem a nyitott partszakaszokat.

Bezáratta az összes Velencei-tavi szabadstrandot az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat – számolt be a híradó.hu. A hatóság szerint nem a vízminőséggel van baj. A probléma az, hogy a szabad strandok engedély nélkül üzemelnek, nem felelnek meg a közegészségügyi feltételeknek és nincsenek vízi mentők, elsősegélynyújtó-helyek.

Velencei-tavi szabad strandok: ennyi volt?!

Az ÁNTSZ arra kötelezte a standok üzemeltetőit, hogy 8 napon belül helyezzenek ki a parton fürdést tiltó táblákat és a lépcsőket távolítsák el. Aki nem tesz eleget a határozatban foglaltaknak, akár egymillió forintos, többször is megismételhető bírságra számíthat.

Holdfény Sétány szabadstrand – Gárdony, Forrás: velenceito.info
Holdfény Sétány szabad strand – Gárdony, forrás: velenceito.info

Ha a strandok bezárásáról szóló határozatok jogerőre emelkednek, az érintett partszakaszon nem lehet fürödni. Ha valaki a tiltás ellenére a vízbe megy, az önkormányzat vagy a rendőrség akár 30 ezer forintos bírságot is kiszabhat rá.

UPDATE: A velenceitoonline.hu cáfolja a szabad strandok bezárásáról szóló hírt, mondván nem a szabad strandokat záratják be, hanem a nyitott partszakaszokat. A portál úgy tudja, 4 partszakaszt érint a mostani ÁNTSZ-rendelkezés. Az érintett partszakaszok közül egy Agárdon – a régi Tini Strand –, kettő Gárdonyban – a Panoráma Partszakasz és a Holdfény Sétány partszakasz (a sárga híd és a Sport Beach közötti szakasz) –, és egy Velencén – a Cserje utcai partszakasz – található. Ezeken kívül még több nyitott partszakasz található a Velencei-tó környékén, de azok közül – tudomásuk szerint – egyiknek sincsen bérlője, illetve vízbe jutási lehetőség is eléggé korlátozott.

Szabad strandok: itt a toplista

Ami a szabad vízi fürdőhelyek vízminőségét illeti, a magyarországi 241 kijelölt természetes fürdőhely közül 160 kiváló, 35 jó, 6 pedig tűrhető minősítést kapott, mindössze 4 esett az elmúlt négy év adatai alapján a kifogásolt kategóriába. A Velencei-tó Agárdnál és Gárdonynál, valamint Velencén a Drótszamár Park és Kemping strandnál kapott jó minősítést. A többi velencei, valamint a velence-fürdői strand vízminőségét kiválóra értékelte a hatóság.

Ha nincs strand, maradnak a sufnituningos megoldások
Ha nincs strand, maradnak a sufnituningos megoldások

Olvass még strandos témában az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top