Szabadidő

Életre keltek Van Gogh napraforgói

Amszterdam közepén szeptember első hétvégéjén napraforgók ezrei borultak virágba tisztelegve Van Gogh és a művei többségének helyet adó múzeum új fogadóépülete előtt.

A látogatóknak nincs könnyű dolguk, ha a holland festő múzeumába szeretnének bejutni. Az évente 1,6 millió érdeklődőt fogadó kiállítótér előtt mindig kígyóznak a sorok. S talán éppen ez inspirálta a múzeum vezetését, amikor az új fogadó épület előtt holland kertészek segítségével napraforgó-labirintust alkottak a megnyitóra.

Életre keltek Van Gogh napraforgói

Van Gogh a híres napraforgós képeit 1887-89 között alkotta, amikor idejének nagy részét Provence-ban töltötte. A festmények, amelyek láttán elsőre a vakító sárgák ragadják meg a nézőt, de amint Van Gogh szavaira gondolunk – “A szín nem a szemet megtévesztő realizmus helyi színigazságának kifejezésére, hanem valamiféle belső felindulás sugallására hivatott” –, a színek mögé látó befogadókká válunk, s feltárul a napraforgó ezernyi arca.

A folytatásért kattints az Élet sója caféblogra!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top