nlc.hu
Szabadidő
Palóc dizájn

Palóc dizájn

Ha a divatra és a dizájnra gondolunk, elsőként a kifutók, a tervezők, Milánó és New York City ugrik be. A város, a lüktetés. Hollókőn ez teljesen másképp működik. Magyarország legszebb falva idén a hordható divat terén is domborít.
Palóc dizájn

Világörökség és hollókői hímzés

Hollókő az UNESCO Világörökség része. Magyar népi hagyományaink jelképe, eközben élhető település is. Nem szabadtéri múzeum és nem is folklórprogram. Egyike azoknak az utolsó szigeteknek, ahol töményen őrzik a tradíciókat – és nem félnek ezt másoknak megmutatni. Hollókőt szeretik a turisták, ám minél nagyobb az érdeklődés, annál nagyobb a csábítás a hagyományok felhígitására. A helyiek ezért kitalálták a saját védjegyüket, melyet a palóc hagyomány továbbörökítői kaphatnak meg. A védjegyprogram első eleme az a jellegzetes, hollókői hímzés, mely Fehér Jánosné, Vincze Irén népi iparművész Divat a hagyomány című kiállításán mutatkozott be.

Palóc dizájn

Viselhető viselet

Fehér Jánosné ruhái hordható, divatos darabok, erős etno beütéssel, őszinte, hiteles jegyekkel, tetszetős dizájnnal. Az iparművész az eredeti hollókői formakincsből merít, de nem csupán felidézi, hanem átemeli és újjá is varázsolja. Mint ahogyan két fia – Zsombor és Viktor, a Kerekes Band alapító tagjai teszik ezt a magyar népzenével. Ezekben a ruhákban megjelenik a múlt és a jelen is, de fontos, hogy ezt mind a jövőnek szánjuk, hogy megmaradjanak ezek a csodálatos értékek. A hímzéseknek, viseletnek tovább kell élni.

Palóc dizájn

Hadüzenet a gagyinak

A hollókőiek nem kívánják motívumaikat gépi hímzett tornacipőn, tömeggyártott bikinifelsőn és messzi országokban készült műanyag kulcstartókon viszontlátni. Ennek érdekében az eredeti hollókői értékeket sorra levédik, hogy ne válhassanak soha olcsó giccsé.

A szemet gyönyörködtető ruhákat a nagyközönség meg is vásárolhatja Hollókőn a Guzsalyas házban, mely egyike a Világörökségi Ófalu újdonságainak. Díszítse mindenki ruhatárát olyannyira egy-egy csodás darab, amennyire büszkék vagyunk, hogy Hollókő a miénk!

További információk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top