Szabadidő

2,7 fokkal emelkedhet a Föld hőmérséklete 2100-ra

A 2,7 fok ugyan nem tűnik olyan soknak, de ennél kisebb általános felmelegedésnek is végzetes következményei lehetnek.

2,7 Celsius-fokkal nőhet a Föld hőmérséklete az évszázad végéig – figyelmeztetnek a kutatók. Korábban ennél is magasabb, 3,1 fokos felmelegedésre számítottak, így ehhez képest az előbbi adat már jó hír. A cél viszont az lenne, hogy bolygónk általános felmelegedését 2,0 Celsius-fok alá tudják csökkenteni.

Az ENSZ éghajlattudósai szerint már az 1 vagy 2 fokos felmelegedés is jelentős kockázatokkal járt, mint például az aszályok, az áradások, a tengerszint megemelkedése vagy az élelmiszerhiány.

Ahhoz, hogy a globális felmelegedést vissza lehessen szorítani, a széndioxid-kibocsátást kell korlátozni. Több mint 140 ország írta alá azt a nemzetközi megállapodást, mely 2020-ban lép érvénybe, és széndioxid-kibocsátás csökkentését célozza. Az aláírók között van a világ három legjelentősebb széndioxid-kibocsátója, az Egyesült Államok, Kína és az Európai Unió országai. A negyedik legnagyobb kibocsátó, India viszont még nem csatlakozott, igaz, a szándékát már kifejezte.

Bill Hare, a Climate Analytics nevű kutatócsoport egyik alapítója hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a kormányoknak el kellene ismerniük, hogy a klímaváltozás megfékezésére irányuló eddigi terveik nem fogják 2 fok alá csökkenteni a globális felmelegedés mértékét.

Forrás: Yahoo News

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top