Szabadidő

Vissza a jövőbe: mi az, ami megvalósult a második rész jóslataiból?

Marty McFly 6 nap múlva, vagyis október 21-én megérkezik a múltból. Lássuk, milyen tárgyak léteznek ma Robert Zemeckis 1989-ben leforgatott időutazós filmjéből, és mire kell még várnunk egy keveset.

Az apropót az egyik japán autógyártó reklámja adta, amelyben a 76 éves Christopher Lloyd és az 54 éves Michael J. Fox beszélgetnek hasonló témáról.

A reklám szerint megvalósult a 3D-mozi – noha a három részes Vissza a jövőbe sorozat második részében látható Cápa 19. térbeli reklámját így még nem lehetne megvalósítani. Van viszont ujjlenyomat alapján történő azonosítás – a film 2015-ben játszódó részében ezt használják lakáskulcs helyett a főszereplők –, és ha hinni lehet a híreknek, az önbefűző cipőt is összehozzák még az idén. 

A College Humor nevű weboldal az alábbi kis animációval demonstrálja, hogyan reagálna Marty, ha megérkezne a tényleges 2015-be. Tanulságos, főleg, ami a Vine-sztárokat (az USÁ-ban a Youtube-on népszerű video-bloggerek ezt a rövid videók megosztására alkalmas oldalt használják) és az online zaklatást illeti.

Ami még lett

Táblagépek
Ma már nem is akkora újdonság, hogy léteznek tabletek, hiszen a technológia már az iPad megjelenése előtt is létezett, más kérdés, hogy akkor még nem volt túlságosan használható. Ma viszont már néhány ezer forintért is hozzájuthatunk ilyen készülékhez, az okostelefonokról (amit furcsa módon a legtöbb sci-fi csúnyán benézett) nem is beszélve.

Vissza a jövőbe: mi az, ami megvalósult a második rész jóslataiból?

Pepsi Perfect
Ilyet rendel a jövő nosztalgiabárjába (a Nyolcvanas évekbe) betérő múltbéli Marty, Michael Jackson poligonokból összerakott videós másától. Az üdítőgyártó meglovagolva a film sikerét, úgy döntött, a 30 éves jubileumra elkészíti az üdítő limitált kiadású változatát.

Vissza a jövőbe: mi az, ami megvalósult a második rész jóslataiból?

Önbefűző cipő
Ez is inkább csak vicces koncepcióként, de létezik, vagy legalábbis a nagy amerikai cipőgyártó év eleji ígérete szerint, még 2015-ben piacra kerül. Igaz, mindössze 1500 pár készül majd a kilencvenes évek fiataljainak nagy vágyából, azonban az eredeti filmes kelléket tervező Tinker Hadfield szerint ezek valóban úgy fognak világítani, mint a filmbéli változat, és az önbefűző technológia is elkészül hozzájuk. A cipőket az eBay-en árverezik majd el, a bevétel pedig teljes egészében Michael J. Fox Parkinson-alapítványát támogatja majd.

Vissza a jövőbe: mi az, ami megvalósult a második rész jóslataiból?

Ami nem jött össze, vagy nem úgy jött össze

Légdeszka
Aki tizenévesen látta a Vissza a jövőbe filmeket, a mai napig álmodozik a rózsaszín, lebegő gördeszkáról (vagy a hajtóművekkel feltuningolt Pitbullról). Nos, erre még érdemes lesz várni egy picit, mert ugyan a lebegő rózsaszín deszka valóban elkészült, ám az csupán múzeumi kiállítási tárgyként állja meg a helyét. A Lexus légdeszkája pedig használható ugyan, de egyrészt tízezer dollárba kerül, vagyis a mai gyerekek nem vesznek még ilyet a zsebpénzükből, másrészt csak egy előre lefektetett pályán lehet vele közlekedni, ami lássuk be, nem alkalmas a menekülésre.

Légdeszka helyett egyelőre ezekkel, a lenti videón is látható fura izékkel kell beérnünk, amelynek még rendes neve sincs, csak önegyensúlyozó elektromos “robogónak” hívják angolul. Mint a fenti animációban is látható, ez sem az a kimondott menekülőjármű, ráadásul több mint tíz kilót nyom.

Repülő autó
Ilyen is van, igaz a legtöbbje bumfordi izé, ami jobban hasonlít egy bénán megtervezett repülőre, mint menő, futurisztikus repülő autóra. Sajnos, olyan menő, mint a Doki repülő DeLoreanje, még a láthatáron sincs. Arról nem beszélve, hogy továbbra is benzinnel és dízellel pöfögnek a motorok, és bár léteznek egész jó elektromos, sőt hidrogéncellás járművek is, sajnos a szemetet energiává alakító hordozható fúziós reaktorra – na meg a fluxuskondenzátorra – még várni kell.

Vissza a jövőbe: mi az, ami megvalósult a második rész jóslataiból?

Kutyasétáltató robot
Marty McFly akkor fogja fel igazán, hogy tényleg a jövőbe keveredett, amikor meglátja a kutyasétáltató robotot 2015-ös lakóhelyén. Na, ilyen még nincs, bár valójában meg lehetne valósítani a dolgot egy előre beprogramozott drón segítségével, na de az ugye mégsem ugyanaz, mint egy teljesen automata robot.

Vissza a jövőbe: mi az, ami megvalósult a második rész jóslataiból?

Önszárító kabát
Amikor Marty 2015-ös divatos fiatalnak álcázza magát, az egyik legjobb cucc az önmagát méretre igazító kabát, ami beépített szárítója segítségével egy percen belül megszárítja a csuromvizes Martyt. Na, ilyen még nincs, egyelőre nem is látjuk, hogy mikor lehet. Reméljük, nem kell hozzá időgép, hogy még találkozzunk ilyen ruhadarabbal.

 További cikkek a Vissza a jövőbe trilógiáról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top