Szabadidő

Exkluzív részlet a könyvből: Beyoncé – titok

Napjaink egyik legnagyobb popsztárja Beyoncé, az ő életéről szól J.Randy Taraborrelli könyve. Az exkluzív részletből most megtudhatod, hogyan is találkozott a Destiny’s Child énekesnője – aki 2014-ben a Forbes magazin listáján a világ legkeresettebb sztárja volt – jelenlegi férjével, Jay Z-vel.

Jay Z bekerül a képbe

2002 januárjának eleje volt. Az immár húszéves Beyoncé éppen az utolsó simításokat végezte a Destiny’s Child harmadik nagylemezén, mielőtt elindult volna Los Angelesbe, hogy az Austin Powers – Aranyszerszám-ban szerepeljen Mike Myersszel. Ez volt a második filmszerepe. Bár nagyon izgult miatta, a Carmen: A Hip Hopera sikere eléggé megnövelte az önbizalmát ahhoz, hogy megbirkózzon a szereppel. Tina pár hét múlva készült csatlakozni hozzá a nyugati parton. Neki egy darabig még Houstonban kellett maradnia, és végigülnie a LaTavia és LeToya által indított per tárgyalásait.

Valamelyik este, mielőtt Beyoncé elutazott volna, ő, Kelly, Tina és két Houstonban élő barátjuk elmentek vacsorázni a kedvenc soul food éttermükbe, a This Is It-be Houstonban. Beyoncé azzal indította a társalgást, hogy még mindig nyomasztja az, ahogyan Lyndall-lal szakítottak. Azt mondta, hogy már úgy gondolja, hogy mindenképpen vége szakadt volna a kapcsolatuknak, de ennek ellenére nagyon hiányzik neki a fiú. “Most már azt sem tudom, hogy mi várhat még rám” – panaszolta.

“Hát, mi a helyzet Jay-jel?” – érdeklődött Kelly Jay Z-vel kapcsolatban (akit a legtöbb ismerőse Jay-nek hív). Beyoncé megvonta a vállát. “Én még mindig nem tettem túl magam Lyndallon. Azt hiszem, nincs más lehetőségem, mint megpróbálni.”

Beyoncé sminkese, Billy B. így foglalta össze: “Elmondom, mi volt a helyzet. Lyndall megkönnyítette Beyoncé dolgát. Elengedte, és egy lökést adott neki ahhoz, hogy továbblépjen, mert mi, akik ismerjük Beyoncét, pontosan tudjuk, hogy ha Lyndall egy kicsit erőszakosabb, még mindig vele lenne! Lyndall túl gyorsan feladta. Beyoncé nem lépett volna tovább, ha nincs rá oka, mert ő egyszerűen ilyen volt: hűséges Lyndallhoz, vagy talán inkább Lyndall eszményéhez. Időtlen időkig vele maradt volna. De az a nagy helyzet, hogy az olyan hatalmas sztárok, mint Beyoncé Knowles, nem a kedves, Lyndall Locke nevű szomszéd srácok mellett szoktak kikötni.”

Exkluzív részlet a könyvből: Beyoncé – titok

“Én határozottan úgy gondolom, hogy Lyndall szándékosan távolította el magától Beyoncét – jelentette ki a fiú anyja, Lydia. – Szerintem valahol mélyen tudta, hogy csak úgy lesznek képesek valóban felnőni, ha szétválnak, és külön folytatják az életüket. Ezt éppen annyira Beyoncéért is tette, amennyire önmagáért.”

Beyoncé pár hónappal korábban ismerkedett meg Jay Z-vel az “I Got It” című dal kapcsán, amelyet az Amil (Amil Kahala Whitehead) nevű rapper/énekes írt. Mathew (Beyonce apja – a szerk.) megállapodott a Roc-A-Fella Recordsszal, Jay Z lemezkiadójával, hogy Beyoncé is megjelenhessen a felvételen, és így felmérhessék, mit szól hozzá a nagyközönség, mint szólóénekesnőhöz. Ez még 2000 elején volt, LaTavia és LeToya távozásának idején, amikor Beyoncé fejében megfordult, hogy a Destiny’s Child nélkül folytatja.

Amikor Beyoncé megjelent a stúdióban, hogy felvegyék vele Amil dalának a ráeső részét, Amil nem volt ott. Mivel a helyszínen szinte mindenki füvezett, Beyoncé is szívott egy slukkot, majd gyorsan ledarálta a ráeső részeket, és abban a meggyőződésben távozott a stúdióból, hogy ő minden tőle telhetőt megtett. Pár nappal később Jay felhívta, és elmondta neki, hogy nagyra tartja a munkásságát, és beszélni szeretne vele egy esetleges duettről. Beyoncénak feltámadt a kíváncsisága, csakúgy, mint Mathew-nak, amikor elmesélte neki, mi történt. Az vitán felül állt, hogy Jay Z az egyik legsikeresebb – ha nem a legsikeresebb – sztár a rapzene univerzumában. Vajon milyen hatással lenne Beyoncé karrierjére, ha csinálna vele egy duettet? Apa és lánya egyetértett abban, hogy ez akár nagyon érdekesnek is bizonyulhat.

Exkluzív részlet a könyvből: Beyoncé – titok

2001. október 20-án a Destiny’s Child is rajta volt Jay Z-vel és tucatnyi más előadóval együtt a Madison Square Garden “Koncert New York városáért” programlistáján. Ez egy jótékonysági koncertsorozat volt, amellyel nemcsak a New York-i tűzoltóság gyors reakciójának akartak emléket állítani a 9/11-es tragédia napján, hanem azoknak is, akiket elvesztettek azon a szomorú délelőttön. Több tucatnyi sztár szerepelt a listán, bár Beyoncé a legtöbbet nem ismerte. Ez nem volt meglepő. Ami azt illeti, az MTV nagyjából ebben az időszakban kérte fel őt, hogy képviselje a csatornát a vörös szőnyegen, és interjúvolja meg az MTV Movie Awardsra érkező hírességeket. Csak az volt a probléma, hogy Beyoncé nem ismerte fel a hírességeket. A sminkesének, Billy B.-nek mindig oda kellett rohannia hozzá, amikor valamelyik sztár közeledett, és a fülébe kellett súgnia az illető nevét: “Az ott Jim Carrey és a felesége!” “Az Robert Downey!” Mint azt felidézte: – Beyoncé olyan keményen dolgozott már olyan hosszú ideje, hogy nem tudta követni a popkultúrát. Aznap szétröhögtük magunkat, nagyon vicces volt az egész. – De Jay Z-t Beyoncé nagyon nagyra tartotta, úgyhogy amikor végre sikerült összefutnia vele a Garden színfalai mögött, az nagy hatással volt rá, csakúgy, mint Kellyre és Michelle-re. Amikor Jay Z mintegy mellékesen elkérte a telefonszámát, megadta neki. A következő pár hónap során időről időre beszéltek, és egyre jobban megismerték egymást. – Jay nagyon kedves – mondta Beyoncé. – De nem is tudom… valahogy nem érzem.

Pár hónappal később Jay meglátogatta Beyoncét Houstonban. – A nővérem, Cheryl [LaTavia anyja] véletlenül pont ott volt Beyoncéval, amikor meglátták Jay Z-t – idézte fel Yvonne Boyd. – Elmondta nekem, hogy Beyoncé beszélgetés közben Jay Z-t figyelte a szeme sarkából. Jay Z is az egyik barátjával beszélgetett, és Beyoncé felé mutogatott. Cheryl azt mondta, olyan tisztán lehetett olvasni a szájáról, mint egy nyitott könyvből. Jay Z azt mondta: “Meg fogom őt szerezni.”

Exkluzív részlet a könyvből: Beyoncé – titok

Lehet, hogy Jay a sikerei következtében túl magabiztos volt, sőt pimasz, de gyerekkorában állítólag önbizalomproblémákkal küzdött, legalábbis a mentora, Jaz-O szerint. – Fiatalkorában sokat csúfolták, “Nagyajkú Shawn”-nak és egyebeknek – mesélte Jaz-O. – De mire megismerkedett Beyoncéval, már amúgy sem a kinézetéről szólt az egész. Hanem arról, hogy “oké, most már van pénzem. Van presztízsem. Az összes sarki strici olyan akar lenni, mint én. A rapperek úgy akarják nyomni a rizsát, mint én. Nagyon magasan van az ázsióm. Úgyhogy most már csak egy szuper bálkirálynőre van szükségem.” Tehát, mint az egy olyan férfihoz illik, aki kezd felnőni a saját erejéhez, hozzáfogott, hogy üldözőbe vegye a környék legmenőbb csaját. Én úgy láttam, hogy ez inkább számító lépés volt, mint romantikus. Úgy érzem, hogy amikor összejött Beyoncéval, az éppen annyira az imázsáról szólt, mint a szívéről. Jay aztán ki tudja szagolni a lehetőségeket, és, mint azt mindig is tette, akkor is élt az alkalommal.

Jay Beyoncé előtt egyik lányról a másikra szállt. Egyszer Blu Cantrell énekesnővel is összejött; továbbá a néhai, szintén énekesnő Aaliyah-val is járt, illetve Rosario Dawson színésznővel is. Olyan hírek is szárnyra keltek, hogy egy Shennelle Scott nevű modell szült neki egy gyereket, aki – már amennyiben ez a sztori igaz – még azelőtt fogant, hogy Beyoncéval komolyra fordult volna a kapcsolata. Akad még néhány ilyen pletyka olyan nőkről, akik azt állítják, hogy Jay nemzett nekik gyereket még Beyoncé előtt. Ki tudja, hogy ezek igazak-e vagy sem?

– Voltak női – mesélte a barátja, Chenise Wilson Jay életrajzírójának, Zack O’Malley-nak –, de ő ez a típus volt, rászállt a csajokra. Megvolt a maga élete, de nem az a fajta fickó volt, aki térdig gázolt a csajokban. Jay nagyon válogatós srác.

Olvass még Beyoncéról!

– Megvolt a maga módszere, már ha érted, mire gondolok – jegyezte meg DeHaven Irby, Jay Z gyerekkori barátja. – A maga egyedi stílusa. Nem volt agresszív, simulékony volt. De ezzel együtt nagy spíler. Nem hinném, hogy ezt Beyoncéról is el lehetne mondani.

Jay egy másik barátja erről számolt be: – Nagyon jó volt a szövege, különösen akkoriban. Azt mondta Beyoncénak, hogy “nagyon sok nővel voltam már, de mindig is téged kerestelek, kislány”. Ez jó indítás, de nem vagyok biztos benne, hogy Beyoncé úgy fogadta, ahogy Jay remélte.

Exkluzív részlet a könyvből: Beyoncé – titok

Bár Beyoncé és Jay nagyon különböztek, Tina kiemelte, hogy a tartós szerelmi kapcsolatok általában jó barátságból születnek, és felidézte, hogy ő “sem volt éppen megőrülve” Mathew-ért, amikor járni kezdett vele, de később egyre jobban megszerette. Azt javasolta, hogy Beyoncé adjon Jay-nek egy esélyt, hogy legalább menjen el vele egy randira, mielőtt bármiféle döntést hoz vele kapcsolatban. Bár Beyoncé azt felelte, hogy hallgatni fog az anyja tanácsára, nem tűnt túl lelkesnek. Vagyis, ahogy a nagybátyja, Larry Beyoncé (Tina bátyja és Angie apja) fogalmazott később: – Jay hajtott rá, őt viszont nem érdekelte a srác. Nekem elmondta, hogy nem kedveli különösebben. Amikor olyan pletykákat hallottam, hogy együtt vannak, ő tagadta. Tudod, milyenek tudnak lenni a nők, “jaaaj, ne már”. Azt hiszem, egyszerűen nem vonzódott hozzá.

Exkluzív részlet a könyvből: Beyoncé – titok

Ha Jay tényleg kiszemelte magának Beyoncét, nem is választhatott volna olyan embert, aki kevésbé hasonlít rá. Az élete egyik olyan aspektusa, amelyet Beyoncé nem értett, egyértelműen a materialista oldala volt. Jay számára minden a pénzről szólt, és ő lett volna az első, aki ezt beismeri. A márkás ruhái, a platina- és aranyékszerei, a magánrepülőgépe… mindene a sikerét hirdette, bár vitathatatlanul a legnyersebb, legízléstelenebb megfogalmazásban. De ilyen a hiphop világa dióhéjban összefoglalva. Ez a szubkultúra a materialista túlkapásokról szól.

Rendeld meg, J. Randy Taraborrelli: A Beyoncé – titok című könyvét,

A részlet a XXI. század kiadó engedélyével jelent meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top