Szabadidő

A zseniális Hedy Lamarr színésznő a Google logójában

Különleges logó látható november 9-én a Google keresőjében. Egy zseniális nő, Hedy Lamarr kapott ma helyet. Hogy miért éppen ő? Máris megtudhatod.

A Bécsben született Hedy Lamarr amerikai színésznő elsőként vetkőzött le a filmvásznon, és egyáltalán nem mellesleg technikai zseniként is ismert. Olyan dolgot talált föl, amely nélkül ma sokkal kevesebbek lehetnénk.

A 101 éve épp ezen a napon, Hedwig Eva Maria Kiesler néven született Hedy Lamarr hollywoodi színésznőt annak idején a világ legszebb nőjeként is emlegették. A Google logójában látható Hedy színészi játéka és szépsége mellett némi katonai háttérrel is rendelkezett. Technológiai zsenialitásának köszönhető, hogy a II. világháború során egyik zeneszerző barátjával közösen nagyon komoly dolgot találtak fel. Hogy a német tengeralattjárók ne tudják megzavarni a szövetségesek rádiókommunikációját, a zongora működési elve alapján megalkották a gyors váltásokat lehetővé tévő frekvenciaugratásos adástechnológiát. A technológiát az amerikai haditengerészet a kubai rakétaválság idején használta először.

Az egyidejű frekvenciaváltásként is emlegetett módszert a neve alapján kevesen ismerik, mégis mindannyian használjuk. Ez a rádiókommunikációs módszer az alapja ugyanis a napjainkban hétköznapinak számító Bluetooth, GPS és wifi-rendszereknek.

Hedy Lamarr és teljesítménye előtt tisztelegve cserélte le a Google a keresőjében látható logót november 9-én az alábbi, nyelvtudás nélkül is érthető animációs videóra – tudta meg a hvg.hu.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top