Szabadidő

10 csodálatos filmzenével köszöntjük a 87 éves Ennio Morriconét

Ha fejből kell mondani egy filmzene-szerzőt, alighanem a többségnek azonnal Ennio Morricone neve ugrik be – nem véletlenül. Az Oscar-, Grammy- és kétszeres Golden Globe-díjas zeneszerző ma ünnepli 87. születésnapját, ebből az alkalomból összeszedtük kedvenc műveinket, amelyeket neki köszönhetünk.

Ennio Morricone több mint 550 filmhez írt kísérőzenét, ezek közül legismertebbek a különféle westernfilmekhez írt zenéi. Először 1964-ben Sergio Leone kérte fel Egy maréknyi dollárért című alkotásához, hogy néhány betétdalnak készítse el a hangszerelését.

Tehetségére hamar felfigyeltek, mert olyan, hagyományostól eltérő hangszereket alkalmazott, mint a harmonika, a harang vagy az elektromos gitár. Sorra kapta a megbízásokat, egyik leghíresebb filmzenéjét az 1968-as Leone-rendezéshez, a Volt egyszer egy Vadnyugat című filmklasszikushoz készítette. Számomra ez különösen kedves, mivel személyes élményem is fűződik hozzá: az általános iskolában, ahova jártam, hagyomány volt, hogy erre a zenére vonultak fel a ballagó osztályok. Ha ezt a dallamot hallom, máig elérzékenyülök tőle.

Bár a nevét westernfilm-zeneszerzőként jegyezték meg, sok más műfajban is maradandót alkotott Morricone, a vígjátéktól a romantikus filmeken át a horrorokig. Ismert alkotása a Profi című Belmondo-film zenéje:

De az őt dicséri a Cinema Paradiso zenéje is.

Golden Globe-ra nyolcszor jelölték Ennio Morriconét, kétszer meg is kapta a díjat. 1986-ban A misszó című film zenéjéért…

… 2000-ben pedig Az óceánjáró zongorista legendája eredeti filmzenéjéért.

Oscar-díjra összesen ötször jelölték Morriconét, például a Maléna című film zenéjéért 2001-ben:

De az Oscart végül nem egyetlen film zenéjéért, hanem egész munkásságáért kapta meg: 2007-ben életmű-díjas lett.

Későbbi alkotásai közül nagyon emlékezetes a Kill Bill zenéje:

És az ő nevéhez fűződik a Sorstalanság zenéje is. Ez volt egyébként a harmadik film a Maléna és Az óceánjáró zongorista mellett, amelyen együtt dolgozott Koltai Lajos operatőrrel.

A rövidesen mozikba kerülő új Tarantino-film, az Aljas nyolcas zenéje ugyancsak Morricone munkája.

Morricone jövőre világ körüli turnéra indul, így ünnepelve hatvanéves pályafutását. A magyar rajongóknak jó hír, hogy a The 60 years of music című koncertkörút egyik állomása Budapest lesz: január 17-én a Papp László Budapest Sportarénában lép fel a mester.

Adatok forrás: Wikipedia

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top