Szabadidő

Brutális történelem: “építettünk egy időgépet, amivel játszhattunk”

Történelemoktatás, egy kis csavarral: a Brutális történelem című sorozat készítői olyan kísérleteket mutatnak be, amelyekkel történelmi legendákat igyekeznek igazolni, vagy épp megcáfolni. A sorozat szakértő műsorvezetőjével, Kathy Zsolttal beszélgettünk.

A műsorvezető neve ismerősen csenghet az NLCafé olvasóinak, Kathy Zsolt ugyanis valódi multitalentum, amikor nem a kamerák előtt serénykedik, akkor a szenvedélybetegeket támogató Megálló Alapítvány elnökeként tevékenykedik, mentőápolóként dolgozik, sikeres magyar együtteseket menedzsel (Ivan & The Parazol, Soerii & Poolek, Magashegyi Underground, Cloud 9+), illetve a Holdongolf független színtársulattal lép fel. Első kérdésem természetesen az volt, hogyan lehet ennyi mindent csinálni egyszerre.

“Sokszor kérdezik meg ezt, a válasz egyszerű: sok olyan dolgot nem csinálok, ami mások számára aktív pihenésnek tűnhet – mondta Kathy Zsolt. – Például nem nézek tévét, nem szoktam sétálni vagy programszerűen bevásárolni. Ezzel egy héten simán megspórolok egy napot. De ehhez az is kell, hogy minden, amit csinálok, sebészi pontossággal legyen összeillesztve, kiszámolva. Illetve nagyon könnyen tudok váltani az egyes feladatok között. Például az egyik percben még újraélesztünk valakit, miután ezzel végeztünk, kidobom a véres gumikesztyűt, közben meg felhívok valakit, és leegyeztetem a következő koncert technikai paramétereit.”

Zsolt 2001-ben, még egyetemi tanulmányai mellett kezdett el mentőzni, illetve akkor indult a Megálló Alapítvány, ahol akkor még iskolatitkárként dolgozott, később – egyetemi hátterének is köszönhetően – az itt tanulók történelemoktatásával kezdett foglalkozni. Egy évvel később megalapította a Pendragon Színtársulatot – a Holdongolf elődjét –, amellyel tíz évig lépett fel.

Az az ars poeticám, hogy ha valamire nem mondok egyértelmű nemet, akkor belevágok! (Fotó: Andersen Dávid)
Az az ars poeticám, hogy ha valamire nem mondok egyértelmű nemet, akkor belevágok! – Fotó: Andersen Dávid

“Ezt követően már nem nagyon volt szabadidőm, de 2005-ben szembejött a lehetőség, hogy elkezdjek koncerteket szervezi a Bëlgának – mesélte a Brutális történelem szakértő műsorvezetője. – Ez egy nagyon jó lehetőség volt, anyagi szempontból főleg, ez arra sarkallt, hogy belevágjak. Innen pedig már a dolgok szépen hozták magukkal a többit. Ma már minden úgy megy, mint egy svájci óra, egy dolog zavar csak, hogy nem nagyon van szabadidőm. Mármint nem úgy értem, hogy el vagyok havazva, hanem hogy nagyon meg kell tervezni, ha szünetet akarok tartani, mert négy helyen kell mindent előre elintéznem, hogy ne az legyen, hogy a romantikus hétvégéből négy órát a telefonon keresztül vitatkozom egy helyi koncertszervezővel.”

Mentőautóból a kamerák elé

“Az az ars poeticám, hogy bármi, ami az utamba kerül, helyzet vagy lehetőség, valójában egy kérdés – mondta Kathy Zsolt. – Ha pedig erre a kérdésre nem egyértelmű nem a válaszom, vagyis nem ütközik valamilyen elvemmel, akkor igent mondok rá, akkor belevágok, még akkor is, ha nem tudom, mi lesz belőle. Így volt ez a Brutális történelem esetében, valójában nem tudtam, hogy mire mondok igent, mennyi elfoglaltságot jelent majd, illetve hogy milyen feltételeknek kell megfelelnem.”

Zsoltnak volt valamennyi tévés tapasztalata, korábban feltűnt a Kész átverés című műsorban, a Brutális történelembe ennek ellenére teljesen más úton került be.

“Nagyon vonzott a dologban, hogy a képességeimet egy egyedi és eredetinek tűnő, hasznos dologban tudom felhasználni – mesélte a forgatásról. – Nagyon örülnék neki, ha ez odáig jutna, hogy a műsor után például egy oktatási szaklapban beszélhetnék akár komolyabb témákról is, például a szenvedélybetegek oktatásáról.”

A Brutális történelem Kathy Zsolt szerint egy olyan látványos ismeretterjesztő műsor, amely eszközként kezeli a történelemtudományt.

“Picit arra számítottam, hogy több időm lesz a történelmi összefüggésekről, háttérről beszélni, például a kivégzések pszichológiai oldaláról vagy hagyományairól. De aztán rájöttem, hogy ez a műsor másról szól: arról, hogy felkeltsük a fiatalok érdeklődését a történelmi témák iránt. Elvégre ezeknek a dolgoknak utána lehet olvasni, mi megmutatjuk, hogy miért érdemes. Sőt tovább megyek, olyan dolgokat mutatunk, amiket eddig nem tudtunk vagy nem mertünk megmutatni képernyőn.”

Játék az időgéppel

A Brutális történelem epizódjai tényleg nem finomkodnak, van itt minden: guillotine, könnygáz, harci szekerek, vagy éppen kettévágott disznók.

Római szekerek a budaörsi reptéren - a Brutális történelem egyedi módon jár utána a régmúlt rejtélyeinek
Római szekerek a budaörsi reptéren – a Brutális történelem egyedi módon jár utána a régmúlt rejtélyeinek

“Én 15 éve mentőzöm, ezért a véresebb jelenetek nem sokkoltak annyira, de persze értem, hogy a nézők számára mi ebben a sokkoló – mondta a műsorvezető-menedzser-tanár-alapítványi elnök-mentőápoló. – De arra jöttem rá, hogy az a legjobb ebben az egészben, hogy tulajdonképpen felépítettünk egy időgépet, amivel kedvünkre játszhattunk. Például egy guillotine-nal játszani olyan dolog, hogy elsőre az ember annyit mond: »aha, ez tök jó«, aztán ennyi. De ha jobban belegondolunk, mégiscsak az van, hogy egy guillotine-nal játszhatok a forgatás során, ezt pedig nem sok ember mondhatja el magától.”

Kathy Zsolt mellett a képernyőn Vályi Istvánt láthatják majd a tévénézők, illetve Soós Péter századost, aki hadtörténész szakértőként segíti a stáb munkáját.

“Nagyon hálás vagyok Lovász Lászlónak, a műsor szerkesztőjének is, mert nagy megtiszteltetés volt megélni, hogy megbíztak bennem, mint történelemtanárban – mondta Kathy Zsolt. – Nagyon élveztem a közös munkát, a forgatások előtt, amikor leültünk és dobáltuk az ötleteket, sokszor nagyokat röhögtünk, és teljesen olyan érzés volt, mintha egy valódi kreatív műhelyben dolgoznék. Az előkészítésnek erről a szakaszáról nem is gondoltam, hogy részt fogok venni benne, ezért nagyon tetszett, amikor mégis így lett.”

Átlőtt Biblia és a páncélos rejtély

A Brutális történelem epizódjaiban számos izgalmas és látványos történelmi kísérletet láthatnak majd a nézők, mi pedig azt szerettük volna megtudni, hogy a szakértő műsorvezető számára melyik volt ezek közül a legizgalmasabb.

“Sokszor lehet hallani olyanról, hogy valakit a mellényzsebébe vagy a belső zsebébe rakott tárgyak mentettek meg egy kilőtt pisztolygolyótól – mondta Kathy Zsolt. – Mi ennek jártunk a végére, és egy 19. századi Smith & Wesson revolvert teszteltünk le, hogy mennyire lehet vele átlőni egy kabátzsebbe helyezett öngyújtót, lapos üveget vagy seriffcsillagot, illetve egy Bibliát. Nem árulom el a végeredményt, csak annyit, hogy a Biblia egészen megdöbbentő volt, a golyó behatolt a könyvbe, körülbelül a feléig eljutott, majd ott, mintha egy láthatatlan falba ütközött volna, 90 fokot elfordult és felül jött ki a kötetből. Ennek az apropóját egyébként egy 1940-es történet adta: dr. Szentpéteri Tibor haditudósító a fronton fotózott, majd pont amikor felemelte a Leicáját, hat találatot kapott egyszerre. Egy golyó ment a vállába, egy a kulcscsontjába, és így tovább, ő pedig azért élte túl, mert a szeme közé érkező golyót felfogta a fényképezőgép objektívje. Amikor ezt a konkrét gépet a kezembe foghattam, na az elég sokkoló élmény volt!”

Ebből még baj lesz... A képen (b-j): Kathy Zsolt, Soós Péter, Sebestyén Csaba, Vályi István
Ebből még baj lesz… A képen (b–j): Kathy Zsolt, Soós Péter, Sebestyén Csaba, Vályi István

Zsolt másik nagy élménye a II. Lajos-legendához kötődik – ennek a jelenetnek a munkálatai egyébként az alábbi exkluzív videón is láthatóak –, amikor a műsorvezetők azt vizsgálták, hogy a tragikus sorsú király ki tudott-e volna kelni a megáradt Csele-patakból, teljes páncélzatban.

“Nem árulnám el a végeredményt, mert nem akarom lelőni a poént, de a lényeg, hogy nagyon meglepődtem a történteken. Maradjunk annyiban, hogy nem vagyok túl jó fizikából, de nagyon érdekes volt érzékelni magamon a forgatás során, hogy most éppen azt gondolom, hogy ki fog tudni kelni a patakból, néha pedig biztos vagyok benne, hogy nem fog sikerülni.”

Teleki és Zrínyi Ilona

A szakértő műsorvezető szerint bár a sorozat még csak most indult, elképzelhető, hogy lesz második évad, amelyben legszívesebben furcsa fegyvereket – például a víz felszínén keresztül hosszabb távokra is kilőhető “pattogó” bombát –, illetve történelmi katasztrófák – például a Hindenburg-léghajó leégése – hátterét vizsgálná meg.

“Három figura van a történelemben, akikkel nagyon szívesen találkoznék, az egyik gróf Teleki Pál, Magyarország egykori miniszterelnöke, aki öngyilkos lett, amikor a magyarok megengedték a németeknek, hogy keresztülmenjenek az országon – magyarázta Kathy Zsolt. – Vele már a halála után beszélgetnék szívesen, valahogy tudatnám vele, hogy milyen példaértékű politikus volt. A másik az egyiptomi Ehnaton (vagy IV. Amenhotep) fáraó, aki a monoteizmust próbálta bevezetni. Őt picit összemosták Mózes személyével, ezért lennék kíváncsi rá, hogy mi és hogyan történt pontosan. De arra is kíváncsi lennék, hogy milyen nő volt Zrínyi Ilona, akire azért a kor két elég nagy formátumú figurája is rendesen rá volt kattanva.”

A Brutális történelem második epizódja szombaton 16:00 órától látható a Spektrum műsorán.

További cikkek a történelemről az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top