Szabadidő

Élet a menhelyen: a fekete kutyák nem kellenek senkinek

Egy online beszélgetésben a kutyákra és az örökbefogadásra terelődött a szó, ahol felvetődött, hogy a négylábúak világában is súlyos megkülönböztetés és diszkrimináció vár bizonyos jószágokra. Az okokat nem ismerjük, de a szakértők szerint valóban igaz, hogy a fekete kutyusokért (és macskákért) általában nem tülekednek a leendő gazdik.

“Elfeledett kutyáknak is hívják az egyik menhelyen a feketéket” – írta az egyik kommentelő, mi pedig utánajártunk, hogy mi az igazság. Sajnos úgy tűnik, nem csak szóbeszédről van szó.

“Bárcsak huskynak születtem volna” – fotó: Tumblr.com

Fekete és öreg – a legrosszabb kombináció

“Sajnos igaz, általában a fekete kutyusokat szokták utoljára elvinni – válaszolta kérdésünkre Halmai Bernadett, a Rex Kutyaotthon Alapítvány irodavezetője. – Nem tudjuk, miért lehet, talán rossz élmények miatt. A fekete cicákkal is hasonló a helyzet. Van persze olyan is, aki kifejezetten fekete kutyát keres, de tény, hogy a fekete kutyákat kevésbé szeretik. Nem hallottam még, hogy elfeledett kutyáknak hívják őket, ennek ellenére a nagytestű, fekete és öregebb állatok vannak a legrosszabb helyzetben, őket tényleg alig szokták elvinni.”

Öreg és fekete, a legrosszabb kombináció (Fotó: Tumblr.com)
Öreg és fekete, a legrosszabb kombináció – fotó: Tumblr.com

Két évvel ezelőtt mozgalom is indult a fekete ebek helyzetének javítására, akkor a Noé Állatotthon Alapítvány weboldalán azt írták, hogy az is oka lehet ennek a diszkriminációnak, hogy a fekete állatok kevésbé fotogének, kevésbé mutatnak jól a fényképeken, videókon. Emellett az is okozhatja a problémát, hogy a fekete jószágoknak kevésbé tudjuk leolvasni az érzelmeit, hangulatát a pofájukról. Illetve ott vannak a kulturális beidegződések, amelyek szerint a fekete macska a balszerencse, a fekete kutya pedig a pokol vagy a sátán kutyája.

“Fenyegetően nézek ki, mi?” – fotó: Tumblr.com

Nem akarunk ítélkezni, mindenki nézze meg ezeket a képeket, aztán döntse el, hogy félelmetesnek vagy baljósnak tűnnek-e ezek a négylábúak.

“Most mi van, nem vagyunk elég coolak?” – fotó: Tumblr.com

További cikkek kutyákról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top