Szabadidő

Az összes veszélyeztetett állatfajt meg akarja örökíteni egy amerikai fotós

Joel Sartore nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint a Földön még megtalálható veszélyeztetett állatfajok lefotózását. A jelenleg zajló hatodik tömeges kihalási hullám eredményeként a bolygón élő fajok 30-50 százaléka eltűnhet az évszázad végére.

A National Geographic magazinnak 20 éve dolgozó Sartore már a fél világot bejárta szülőhelyétől, az amerikai Nebraska államtól az ugandai síkságokig. A környezetvédelem mindig is fontos volt számára, azonban úgy érezte, hogy eddigi munkásságával nem járult hozzá számottevően ahhoz, hogy felhívja a figyelmet a most zajló kihalási hullámra.

“Nem nagyon tudtam korábban elérni, hogy a közvéleményt egy kicsit jobban érdekelje a Föld megmentése” – nyilatkozta a Wired magazinnak.

Sartore képei egyszerűek, a lényegre koncentrálnak, már-már személyesek (Fotó: Joel Sartore/National Geographic)
Sartore képei egyszerűek, a lényegre koncentrálnak, már-már személyesek – fotó: Joel Sartore / National Geographic

Sartore számos olyan művész munkásságát tanulmányozta, akik zászlójukra tűzték a környezet és a különböző állat- és növényfajok védelmét. Ilyen volt például James Audubon ornitológus, aki kísérletet tett rá, hogy minden Amerika területén élő madárfajt megfessen.

A hatodik kihalási hullám

A területtel foglalkozó kutatók szerint most zajlik a hatodik nagy kipusztulási hullám, amelynek eredményeként az évszázad végére a Földön jelenleg élő fajok 30–50 százaléka eltűnhet. Sartore szerint emellett nem tudhatjuk, hogy a jövőben milyen fajok sodródnak a kipusztulás szélére, ezért is döntött úgy, hogy belevág a hatalmas projektbe. “Versenyben vagyunk az idővel, remélem, hogy nem lesz túl késő, mielőtt a földlakók felkapják a fejüket” – tette hozzá.

A hatalmas fotós projekt már egy évtizede zajlik, ez idő alatt Sartore mintegy 250 állatkertben, akváriumban, rehabilitációs központban és hasonló helyen járt. Ennyi idő alatt 5600 állatfajra jutott ideje, így 6400 további felvételt kell még elkészítenie.

A fotós kedvencei a kisebb állatok, például a nyílméregbékák (Fotó: Joel Sartore/National Geographic)
A fotós kedvencei a kisebb állatok, például a nyílméregbékák – fotó: Joel Sartore / National Geographic

Fotói egyszerűek, már-már bensőségesek. Bár a népszerűségi lista élén jellemzően a nagymacskák és a nagyobb testű emlősök, például az elefántok állnak, Sartore maga a kisebb lényeket kedveli, olyanokat, mint például a nyílméregbékák. A fotók sajátossága, hogy közel azonos méretben ábrázolja az állatokat a képen, vagyis egy ugróegér is akkora lesz, mint egy rinocérosz. Ezzel azt szeretné elérni, hogy az egyes fajok képviselőinek valós “személyisége” is megjelenjen a képeken. “Nálam mindenki egyenlő, a kisebb állatok és a nagyobbak egyaránt” – magyarázta a művészi koncepció lényegét.

A közvélemény általában a nagymacskákat szereti a legjobban (Fotó: Joel Sartore/National Geographic)
A közvélemény a nagymacskákat szereti a legjobban – fotó: Joel Sartore / National Geographic

A fotós több könyvet is írt már a témával kapcsolatban, de nyilvános beszédekben is szereti hangsúlyozni az ügy fontosságát. Fotóit több ízben kivetítették már jellegzetes épületekre az Empire State Buildingtől a Vatikánig. Emellett ma már bekerült a fegyvertárába a közösségi média is: legutóbb hat napot töltött a csehországi Pilsen állatkertjében, ahol 289 állatfajról készített felvételeket. Ezeket megosztotta a National Geographic magazin Instagram-oldalán is, amelynek közel 40 millió követője van.

“Gyakran megkérdezik tőlem, hogy melyik a kedvenc állatom – mondja a fotós. – Ilyenkor mindig azt válaszolom, hogy a soron következő.”

További cikkek veszélyeztetett állatokról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top