Szabadidő

Vegák és húsevők párbaja: ki lett a nyertes?

Ha hiszed, ha nem, a világ egyik legkülönösebb futóversenyét 1934-ben rendezték meg, és Magyarországról rajtolt. Ez a verseny ugyanis egyúttal két táplálkozási irányzat összecsapása is volt. Húsevők kontra vegák a futópályán.

Úgy esett, hogy Matura Ernő mészáros elhatározta, hogy Budapesttől Rómáig fut, hogy ott Mussolininek átadja a mészárosok ipartestületének díszalbumát. Igazi szenzáció volt, hogy futásához csatlakozott Lovas Antal, aki ekkor már ismert futó volt (46 évesen például 3 óra 13 p 24 mp-cel lett hatodik a bécsi maratonon), de valamennyi futása közül egy 3 évvel korábbi teljesítménye maradt igen emlékezetes.

Lovas ugyanis két vegetáriánus kísérőjével 1931-ben egy Bécs-Budapest futással szeretett volna még nagyobb hírverést csinálni a bicsérdista étrendnek. Ami igen jól sikerült, hiszen sikerült lefutnia a távot. Méghozzá nem is akárhogy.

Kik voltak a bicsérdisták?

Bicsérdy Béla (1872-1951) tanításának vezérfonala a tisztán nyers táplálékok kizárólagos fogyasztása. Elmélete szerint ez megnöveli az ember ellenálló képességét, és segítségével szellemileg és fizikailag is a fejlődés útjára léphet. A Bicsérdy-féle étrendben a nyers növényi ételek mellett megengedett némi teljes értékű száraz kenyér, csírátlanított tojás és kevés nyers tej fogyasztása is. A húsfogyasztás viszont szigorúan tilos.

A folytatásért kattints az Egy egy chopper, édes caféblogra!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top