Szabadidő

10 filmzene, ami örökre a dobhártyánkba égett

A népszerű filmek sikerében a zene legalább akkora szerepet játszik, mint a szereplők, a színészi játék, a történet vagy épp a látvány. Összeszedtünk tíz olyan filmzenét, amelyet a mai napig játszanak a rádiók, és hallva őket egyből a jellegzetes jelenetek jutnak eszünkbe.

Pár nappal az díjátadó gála után a világ még mindig Leonardo DiCaprio – és persze a Saul fia – Oscar-díájanak lázában ég, mi mással is kezdhetnénk a sort, mint Céline Dion My heart will go on című dalával, amelyre megannyi tinédzser csókolózott először 1997-ben, miközben James Cameron Titanicját nézték a moziban. A dal annyira népszerű lett, hogy 1998-ban a legtöbbet eladott kislemezzé is vált, a mai napig ez Dion legsikeresebb száma.

Hasonlóan “nagyot ment” Whitney Houston 1992-es megaslágere, az énekesnő és Kevin Costner főszereplésével leforgatott Több mint testőr betétdala, az I Will Always Love You című Dolly Parton-feldolgozás. A film is óriási siker volt, a dalt 14 hétig ki sem lehetett robbantani a Billboard Hot 100 éléről, napjainkra pedig a legnagyobb példányszámban eladott kislemezek rekorderei között is számon tartják.

Szintén a kilencvenes évek végén, 1997-ben adta ki az Aerosmith az I Don’t Want to Miss a Thing című dalt, amely a Bruce Willis főszereplésével leforgatott Armageddon című sci-fi legsikeresebb betétdala lett, 1998-ban pedig a legtöbb példányban eladott kislemezek között a 17. helyen végzett, több mint egymillió eladott példánnyal. A film érdekessége, hogy a női főszerepet az Aerosmith frontember Steven Tyler lánya, Liv Tyler játssza. A videoklipben meg is lovagolták ezt a rokoni szálat, ugyanis az olyan bejátszásokban, ahol Liv Tyler filmbéli apjával, Bruce Willisszel beszél videokapcsolaton keresztül, a színészt az énekesre cserélték le.

Will Smith és Martin Lawrence főszereplésével 1995 egyik legnépszerűbb filmje volt a Bad Boys. Ehhez készült Diane King Shy guy című dala, amelyet a mai napig játszanak a kereskedelmi rádiókon és a kilencvenes éveket felidéző retróbulikban. Az Egyesült Államokban több mint félmillió példányban eladott kislemez Nagy-Britanniában a slágerlista második helyéig jutott, de egész Európában hasonló népszerűségre tett szert.

A nyolcvanas évek is számos felejthetetlen filmzenét adott a világnak. 1986 egyik legnagyobb sikerfilmje volt a Tom Cruise, Kelly McGillis, Val Kilmer és Anthony Edwards főszereplésével leforgatott Top Gun, amelyhez a Berlin nevű formáció komponálta a Take my breath away című számot. Népszerűségéről árulkodik, hogy 1986-ban megkapta a legjobb eredeti filmzenének járó Oscar- és Golden Globe-díjat is.

A filmtörténet egyik legjellegzetesebb egyszámos slágere Harold Faltermeyer Axel F című száma, amelyet az 1984-es Beverly Hills-i zsaru című filmhez komponált. Az instrumentális zene annyira jellegzetes, hogy valószínűleg mindenkinek a fekete kapucnis pulcsiban vigyorgó Eddie Murphy jut eszébe a hallatán. Egy évvel később, 1985-ben a világ több országában is a slágerlisták élére került. Faltermeyer azóta sem ért el hasonló sikert.

Ugyanebből az évből származik egy hasonlóan legendás “egyszámos” sláger, a Szellemirtók főcímzenéje. A Ray Parker Jr. által komponált Ghostbusters című szám 1984 augusztus 11-én érte el a Billboard Hot 100 lista első helyét, ahol három hetet töltött el. Népszerűségét mutatja, hogy jelölték a legjobb eredeti filmzenének járó Oscar-díjra, amelyet végül Stevie Wonder I just called to say I love you című dala vitt el. Utóbbi egyébként a Vörös ruhás nő című vígjátékhoz készült, és mai napig az énekes legsikeresebb dala, a listára csupán azért nem került fel, mert maga a film távolról sem lett akkora siker, mint a Szellemirtók.

Bár nem a filmnek köszönheti a sikerét, de tény, hogy Roy Orbison 1964-es slágerét, a Pretty womant valószínűleg sokkal kevesebben ismernék, ha nincs az 1990-es Micsoda nő című film, amelyben Richard Gere és Julia Roberts talál egymásra. A film annyira sikeres lett, hogy a mai napig az egyik legnépszerűbb romantikus komédiának számít, amit csak az Egyesült Államokban több mint 42 millióan néztek meg. Ez valószínűleg hozzájárult ahhoz, hogy Orbison 1991-ben posztumusz Grammy-díjat kapott érte.

Clint Mansell és a Kronos Quartet neve sokak számára ismeretlenül hangzik, azonban ha onnan közelítjük meg a dolgot, hogy ők “felelősek” a Rekviem egy álomért című 2000-es film zenéjéért, bizonyára szinte mindenkinek a fülében elindul a Lux Aeterna című zenei betét jellegzetes témája. Ez egyébként annyira sikeres lett, hogy később több film előzetesében, például a Gyűrűk ura trilógia második epizódjában is felhasználták.

További cikkek filmzenéről az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top