Szabadidő

A Mátrix rendezői, a Wachowski testvérek transzneműek, de számít ez valamit?

A Wachowski testvérek filmográfiája és filmes sikerei semmivel sem lettek kisebbek a rendezők transzneműségének híre miatt. Viszont a transzneműek elfogadásáért vívott harcban nagyon is sokat jelent, hogy Andrew Paul "Andy" Wachowski, a rendezőpáros fiatalabb tagja is nyíltan felvállalta másságát.

A számos kasszasikert jegyező testvérpár korábban szinte teljesen elzárkózott a sajtó elől, aztán nyolc évvel ezelőtt az idősebb testvér, Lana (korábban Laurence “Larry” Wachowski) a nyilvánosság elé állt, és egy transzneműekért folytatott kampány arca is lett. A 48 éves Andrew Paul “Andy” Wachowski most döntött úgy, hogy elmondja: ezentúl nőként kíván élni, Lilly néven. “Számomra kifejezetten frusztráló, ha az alkotásaimról kell beszélnem, és szinte megsemmisülök, amikor magamról kérdeznek. Tudtam, hogy egyszer ki kell állnom a nyilvánosság elé. Amikor az ember vallottan transzneműként él, azt nehéz elrejteni. Csak egy kis időt akartam, hogy helyre tegyem magamban ezt, és szabadon tudjak beszélni róla” – mondta Lilly Wachowski, a Windy City Times chicagói LMBT profilú lapnak. Felhívta a figyelmet a transzneműek öngyilkossági és gyilkossági eseteinek tragikusan magas számára, a sorok között pedig csak enyhén vitriolos szarkazmust hintett el saját története kapcsán. “Említhetném azt a lazán szarkasztikus kijelentést, amiben feltárták, hogy az apám heréit imádkozó sáska vérével oltották be, hogy egy rakás szupernőt tudjon nemzeni a női dominancia jegyében” – mondta a rendező.

 Lana és Lilly Wachowski
Lana és Lilly Wachowski

Lilly Wachowski nyilatkozatában a Daily Mail újságírójának “rámenőssége” is közrejátszott, aki Lucy Meadows transznemű általános iskolai tanár meghurcolásának és öngyilkosságának történetével kopogtatott be a rendezőhöz, majd kérte, hogy adjon interjút, és álljon ki az ügy mellett mint érintett. Lilly ezzel elérkezettnek látta az időt, hogy előhúzza a fiókból már korábban megfogalmazott nyilatkozatát. “Nem könnyű transzneműnek lenni. Egy olyan világban élünk, ahol a többség által jónak tartott nő- és férfinem elfogadott. Ha pedig transznemű vagy, egy olyan világ vár rád, ahol az életed hátralevő részében támadásokkal kell szembenézned.”

Lilly Wachowski ugyanakkor szerencsésnek tartja magát az őt körülvevők támogatása miatt. “Magam mögött tudhatom a családom, van pénzem az orvosokra és terapeutákra, akiknek köszönhetően sikerült túlélnem ezt a procedúrát. Azok a transznemű emberek, akik nem kapnak támogatást és lehetőségeket, nem élhetnek ezekkel az eszközökkel. És ez sokak halálát is okozza.”

A Wachowski testvérek olyan filmeket jegyeznek, mint a Mátrix, a Jupiter felemelkedése, Felhőatlasz, V mint vérbosszú, Bérgyilkosok.

Forrás: Time

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top