Szabadidő

Margit holland hercegnő díját vehette át a Krétakör Alapítvány

Európa egyik legrangosabb kulturális kitüntetését vehette át a Krétakör Alapítvány Margit holland hercegnőtől március 15-én.

Március 15-én az impozáns amszterdami Stadsschouwburg színházban vehette át a Krétakör Alapítvány és a spanyol MediaLab-Prado a Princess Margriet Award for Culture elismerést.

A díjátadó ünnepségen részt vett a holland királyi család tagjai közül Margit hercegnő és Laurencia hercegnő – az alapítvány jelenlegi elnöke –, továbbá Bert Koenders holland külügyminiszter, Katherine Watson, az alapítvány igazgatója, Chris Dercon, a londoni Tate Modern igazgatója, valamint az európai kulturális élet számos jeles képviselője.

A Krétakör Alapítvány úgy döntött, a díjátadón a rendelkezésére álló prezentációs lehetőséget átengedi a Szabadiskola három – erdélyi, budapesti és miskolci – diákjának. A hajléktalanokról korábban plakátokat készítő diákok elmesélték, hogyan segítette őket az alapítványi program, hogy kisebbségiként magabiztos fiatalokká váljanak. A díjátadón Sárosdi Lilla képviselte Schilling Árpádot és olvasott fel az alapító köszönőleveléből. A díjat Potyondi Linda, a Krétakör Alapítvány ügyvezetője vette át.

A színházi műhelyből társadalmi és szociális kérdésekkel foglalkozó szervezetté alakult Krétakör Alapítvány a díjjal járó pénzösszeget online archívumának fejlesztésére fordítja majd. A világviszonylatban is kuriózumnak számító, közhasználatra felajánlott adattárból ingyenesen bárki elérhet több ezer fotót, újságcikket, az előadások teljes videofelvételét, Schilling Árpád publikálatlan próbanaplóit, az összes eddig megjelent kritikát és az előadások szövegkönyveit.

A European Cultural Foundation 1954-es alapítása óta a kultúra elkötelezett támogatója. A Margit holland hercegnő tiszteletére alapított elismerést idén is két díjazott kapta. Az ECF azért választotta a digitális kultúrával foglalkozó spanyol Medialab-Pradot és a magyar Krétakör Színházat, mert az együttműködést szeretnék hangsúlyozni Európa két olyan műhelye között, amelyek a kultúra eszközével nyújtanak segítséget.

A díj nem csupán a Krétakör Alapítvány sikere, hanem számtalan szakemberé, önkéntesé, támogatóé és nézőé, akik az elmúlt nyolc évben segítették az alapítvány munkáját, és akik közül sokan ott álltak a Stadsschouwburg színpadán az elismerés átvételekor.

És átvettük a Princess Margriet Award-ot a holland hercegnőktől :)….

Közzétette: Máté Tóth Ridovics – Photography and Film – 2016. március 15.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top