Szabadidő

Utazók, figyelem: itt a fapados légitársaságok rangsora

Sokat utazol fapados légitársaságokkal? Itt a lista a legbiztonságosabbakról. 407 társaságot hasonlítottak össze.

Egyes felmérések szerint már a légi közlekedés 25 százalékát a fapados légitársaságok bonyolítják. A légi közlekedéssel foglalkozó szakportál, az AirlineRatings.com most 407 társaságot hasonlított össze. A lista összeállításánál figyelembe vették, hogy az adott vállalkozás milyen kapcsolatot ápol a légi közlekedést szabályozó nemzetközi szervezetekkel, az elmúlt 10 év baleseti statisztikáit, hogy milyen eredményeket ért el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség biztonsági vizsgálatain, illetve hogy a légitársaság anyaországának szabályozása mennyire egyeztethető össze a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet 8 pontos biztonsági előírásaival.

Íme a fapados légitársaságok rangsorának első 10 helyezettje:

10. Aer Lingus: Egyszerre nyújt kifejezetten olcsó és luxus kategóriájú jegyeket is, illetve az 1960-as évek óta nem volt halálos kimenetelű balesete.

9. JetBlue: Az amerikai kontinensen közlekedik, és története során soha nem volt halálos balesete.

8. Jetstar: A Qantas fapados leányvállalata. Nem volt még halálos balesete.

Utazók figyelem: itt a fapados légitársaságok rangsora

7. Thomas Cook: A lista további részében már csak olyan légitársaságok szerepelnek, akiknek soha nem volt még halálos kimenetelű balesetük: ilyen a Thomas Cook is, amelynek még balesete sem volt.

6. TUI Fly: Ennek a német légitársaságnak szintén semmilyen balesete nem volt még.

5. Westjet: Kanada legnagyobb fapados társasága. Az AirlineRatings.com a biztonsági eredményeik mellett dicsérte azért is, mert a büdzséjükhöz és a vetélytársaikhoz képest jóval több helyet hagynak az utastérben az ügyfeleiknek, illetve több kikapcsolódási lehetőséget is nyújtanak nekik.

4. Flybe: A dél-angliai fapados légitársaságot 1979-ban alapították.

3. HK Express: 2004-es indulásakor főképp belső járatokat üzemeltetett Kínában. 2011-ben aztán jött a váltás, átálltak egy olcsóbb működési modellre, és kiterjesztették tevékenységüket Délkelet-Ázsiára is.

2. Volaris: A második legnagyobb mexikói légitársaság, 2005-ben alapították.

1. Virgin America: Az Alaska Airlines vásárolta meg nemrég 2,6 milliárd dollárért.

Érdekesség, hogy az oldal statisztikái szerint az első tíz helyezett mindegyike hétből hét pontot ért el a biztonság terén, addig a magyar gyökerű Wizz például csak 4 pontot kapott az oldal szerzőitől – írja a napi.hu.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top