Szabadidő

Így néznek ki most A polip című sorozat szereplői

Legalább húsz éve nem láttam egy epizódot sem a Polipból, de ha egy bukósisakos motoros áll meg a pirosnál a kocsim mellett, még mindig attól félek, hogy előránt egy pisztolyt és rám lő az ablakon át. A legjobb olasz maffiasorozat már több mint harmincéves, én pedig kíváncsi voltam, hogy mi történt azóta Cattani felügyelővel és társaival.

Corrado Cattani felügyelő (Michele Placido)

A polip című minisorozatból tízévadnyi készült, de be kell vallanom, hogy miután Cattani felügyelőt a negyedik évad végén eltették láb alól, már csak egy évadon át néztem, mert a kedvencem nélkül valahogy nem volt az igazi. A szériával Európában közönségkedvenccé váló Michele Placido például Magyarországon is akkora kedvenc, hogy saját magyar Wikipédia-oldala is van sok tartalommal, ami azért nem sok olasz színészről mondható el.

A sorozatból az alkotók nem akarták kiírni, egyszerűen neki lett elege abból, hogy A polip miatt nagyon beskatulyázták, és a nyolcvanas években egyfolytában kemény rendőrszerepekkel találták csak meg. Miután kilépett, az volt az első dolga, hogy egy csomó vígjátékban is szerepeljen, szándékosan gazdagítva ezzel a róla kialakult képet. Máig aktív és népszerű színész Olaszországban, aki például fontos szerepet játszott az HBO Terápia sorozatának helyi adaptációjában is. A hetvenéves színésznek három nőtől (ebből kettő volt a felesége) öt gyermeke született, hazájában pedig a munkájáért annyit díjazták, hogy azt még felsorolni is sok lenne.

Így néznek ki most A polip című sorozat szereplői

Else Cattani (Nicole Jamet)

Bár a történet szerint Cattani felügyelő tragikus sorsú felesége német származású, az olaszok mégis egy francia színésznőt, Nicole Jamet-et szerződtették a szerepre. Else és Cattani már a sorozat elején is válófélben vannak, de a maffia által elrabolt és megerőszakolt lányuk miatt újra össze kell fogniuk. Miután a lányuk öngyilkos lesz, hamarosan Else is a maffia áldozatává válik, mint gyakorlatilag mindenki a felügyelő környezetében. A színésznő az első két évadban szerepelt, de amúgy sem vitte túlzásba a színészi munkát. Hébe-hóba azért vállalt szerepeket (utoljára 2011-ben), de gyakran előfordult akár egy többéves szünet is két színészi alakítása között. A kilencvenes években a színészetről átnyergelt a forgatókönyvírásra, amiben máig nagyon aktív. Elsősorban francia televízióknak dolgozik, tévéfilmeket és tévésorozatokat ír. A 67 éves színésznő/forgatókönyvíró férje sokáig a francia színész, Didier Kaminka volt, de elváltak.

Így néznek ki most A polip című sorozat szereplői

Tano Cariddi (Remo Girone)

A sorozat legnagyobb manipulátorára és legagyasabb bűnözőjére, a sármos “bankár-maffiózóra” egészen a harmadik évadig kellett várnunk, ám Tano karaktere Remo Girone alakításában annyira emlékezetesre sikeredett, hogy egészen a tizedik évadig húzta a szériában, így joggal mondhatjuk, hogy talán ő volt a legemblematikusabb szereplője A polipnak. A hangja Olaszországban annyira ikonikussá vált, hogy egyszer poénból még arra is megkérték, hogy egy üzenetrögzítőre mondjon fel egy félelmetes üzenetet.

Így néznek ki most A polip című sorozat szereplői

A polip egészen 2001-ig elkísérte a pályafutását, ám Girone volt annyira jó színész, hogy nem ragadt bele a szerepbe. Folyamatosan foglalkoztatták és foglalkoztatják most is. A pályája elejéről érdemes tudni, hogy az eritreai bevándorló Girone-nek az első igazi lehetőséget hazánk büszkesége, Jancsó Miklós adta, amikor 1974-ben rendezett egy tévéfilmet Olaszországban Róma visszaköveteli a Cézárt címmel, mivel előtte csak színházban foglalkoztatták.

Girone kiválóan beszél angolul, és bár ezt ritkán van alkalma kamatoztatni, most együtt játszik a Trónok harcából ismert Emilia Clarke-kal a Voice from the Stone című filmben, valamint feltűnik Ben Affleck új rendezésében, a Live by Nightban is. A 67 éves színész 1982 óta házas.

Silvia Conti bírónő (Patricia Millardet)

Hogy A polip című sorozatban a nők nem mindig csak áldozatok lehettek, arra jó példa a francia színésznő, Patricia Millardet által alakított bátor és megvesztegethetetlen bírónő figurája, aki ugyan az első évad után csak a negyedikben tért vissza, de utána kitartott még néhány évadon át a maffia ellenében azok után is, hogy Cattani felügyelő a másvilágra költözött, sőt ő képviselte a folytonosságot a Cattani előtti és utáni évadok között azzal, hogy bosszút esküdött a felügyelő haláláért.

Így néznek ki most A polip című sorozat szereplői

Millardet ugyan francia származású, színésznőként mégis Olaszországban vált népszerűvé, így leginkább olasz filmekben foglalkoztatták. A 67 éves színésznőt utoljára a kétezres évek elején láthattuk szerepelni. Az utolsó hírek arról szóltak, hogy depresszióba esett, és többször is öngyilkosságot kísérelt meg betegsége következtében (egyszer a tűzoltók törték rá az ajtót, amikor kinyitotta a gázt az otthonában, máskor pedig gyógyszer-túladagolás miatt került kórházba), de az utolsó ilyen hír még 2004-ből származik. Elvált a férjétől, és jó ideje semmit sem tudni róla. A sors iróniája, hogy a tévében kemény, határozott nőket játszó Millardet a valóságban egy törékeny és nagyon is sebezhető nő.

Hallgasd meg a film klasszikussá vált főcímzenéjét!

Érdekel, hogyan néz most ki a többi régi kedvenced?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top