nlc.hu
Szabadidő
Best of: Bemutatjuk Magyarország legtutibb lagzis zenekarait

Best of: Bemutatjuk Magyarország legtutibb lagzis zenekarait

Az izzadságfoltos hónaljú ingben parádézó szintiboyok szerencsére már kimentek a divatból, és helyettük egyre többen próbálnak profi, élő partizenekart vagy DJ-t hívni a lakodalmukba. Utóbbiakkal most nem foglalkozunk, de az előbbiekből megkerestük azokat*, akik nem megölik, hanem megcsinálják a hangulatot este.

Mitől lesz jó egy lagzis zenekar? Lehetőleg tényleg élőben játszik, és nem az előre rögzített szintialapokat tolja, többet zenél, mint ahányszor szünetet tart, egynél több tagja tud énekelni, így a női előadók dalait nem kell férfihangon énekelve hallgatnunk, és fordítva, széles repertoárral rendelkezik hazai és külföldi slágerekből, és látszik rajtuk, hogy maguk is élvezik a zenélést, mert egy csapatnyi savanyú Jóska nem tud hangulatot csinálni. Ezen felül az sem árt, ha a banda fenntart egy használható honlapot, ahol a kíváncsiskodó kicsit jobban utána tud járni, mit kap a pénzéért. Olyan zenekarokat számításba se vettem, amelyekről nem található a neten legalább egy normális minőségű videó valamelyik fellépésükről (meglepő, de bőven akadtak ilyenek). Bemutatunk tíz bandát, akik megfeleltek szigorú követelményeink többségének.

Skyriders zenekar

A Skyriderst kapásból kiemeli a lagzizenekarok sorából, hogy a honlapjukon megemlítik, hogy kérésre szívesen megtanulják a házasuló pár kedvenc dalát is, ha az netán alapból nem szerepelne a meglehetősen széles, főképp retro-, diszkó-, funky-, rock and roll- és rockklasszikusokat, valamint mai slágereket felvonultató kínálatukban. Mulatós náluk nincs, bár a menyecsketánc alatt azért kérésre eljátsszák a csárdást talpalávalónak. A honlapjuk kiemelkedően informatív, és hattagú zenekarként (egy énekesnő, egy énekes és négy zenész), teljesen élőben játszanak.

À La Carte Showband

A banda elsősorban a rendkívül népes referencialistájával fogott meg, ahol ráadásul nem ilyen mondatok szerepeltek, hogy “Jók voltatok szombaton. Jóska + Kati”, hanem szakmabeliek (ceremóniamesterek, vőfélyek, esküvőszervezők…) dicsérték őket kedves sorokkal, méghozzá feltűnően sokan. Ez nem lehet véletlen, gondoltam, és jobban rájuk nézve sem kellett csalódnom. A repertoár széles, az újdonságoktól (pl. Halott Pénz, Rihanna) kezdve egészen a rock and roll ötvenes és hatvanas évekbeli klasszikusaiig. Külön kérésre még egy kilencvenperces népzenés blokkot is beiktatnak csárdással, mulatóssal stb., de a lényeg nem ez, hanem hogy ezek heten (két énekesnő és öt zenész) tényleg jó bulit csinálnak.

Sunny Dance Band sztárfellépővel

Kiállásuk és eleganciájuk alapján simán rájuk süthetnénk a báli zenekar jelzőt, ráadásul mivel igen sokan vannak, csak olyan helyre érdemes hívni őket, ahol akkora a színpad, hogy elférnek rajta. A kis esküvők így kiesnek, de ekkora partizenekart úgyse hív senki száz fő alatt. A jazzes/swinges elegancia áll nekik a legjobban, de nyomnak rock and rollt, latin zenét és funky diszkót is. Bónuszként hívhatunk velük sztárfellépőt is, ha szeretnénk egy celebet is az esküvői fotóinkra, ugyanis rendszeresen dolgoznak együtt Wolf Katival, a Vastag testvérekkel, Singh Vikivel és Péter Szabó Szilviával is. Negatívum: a honlap hiánya.

A.N.T. együttes

Magyar retrorajongóknak és mulatósőrülteknek az A.N.T. együttes ideális választás, ugyanis a repertoárjuk olyan szépen kerüli a világslágereket, mint a Metallica zenekar a magyar csárdást. Műsoruk gerincét a mulatós, valamint a táncdalfesztivál korabeli slágerek adják, de anomáliaként azért megbújt ott ByeAlex Kedvesemje is, ami a fentiekhez képest vadonatújnak számít, valamint néhány délszláv dal. Viszont a nosztalgiázást legalább nem egy szál szintivel tolják, hanem a billentyűsön kívül van hegedűs, harmonikás, dobos, gitáros, basszusgitáros és szaxofonos is a bandában, így akinek a hazai retro jelenti a lagzihangulatot, az A.N.T. megadja neki a Kánaánt.

Pesti Party Show Band

Ha vannak a műfajnak sztárjai, akkor a Pesti Party Show Band zenekar tagjait bátran közéjük sorolhatjuk, ugyanis a Hungarian Wedding Awardon 2013-ban és 2014-ben is őket választották az év esküvői zenekarának. Már kapásból a honlapjuk szimpatikussá teszi őket, ugyanis szinte minden felmerülő kérdésre (mekkora színpadot igényelnek, mennyire nyúlhatunk bele a repertoárjukba, mennyit játszanak…) megadják a választ. Számomra szimpatikus volt – bár vannak, akiknél ez fekete pontot jelent – a mulatós- és operettslágerek hiánya a repertoárból, ahogy az is, hogy főképp a világslágerekre (ABBA, Stevie Wonder, Roxette, Phil Collins, Joe Cocker…) építették fel a műsorukat, bár magyar örökzöldek (LGT, Hungária, Neoton Família…) is bőven kaptak helyet. A kilenctagú zenekar (három énekes, hat zenész) kisebb színpad esetén héttagú változatban is rendelhető, de az biztos, hogy még így sem lesznek kevesen a színpadon. Bónusz: külön megjegyezték, hogy zenészeik a fellépések idején nem fogyasztanak alkoholt.

Partyssimo

A Hungarian Wedding Awardot 2013-ban és 2014-ben ugyan a Pesti Party Show Band nyerte, ám tavaly a Partyssimo letaszította őket a trónról. A recept nagyjából ugyanaz: végy egy óriási létszámú (jelen esetben kilencfős) zenekart, pakold teli jó énekesekkel és zenészekkel, akik stílusosan felöltözve állnak színpadra, ahol kiadós tombolásra összeállított (nem meglepő, magukat igazi tánczenekarnak tartják) magyar és világslágereket adnak elő. Ha pedig kíváncsi vagy rájuk, akkor adott egy igazán informatív, jól összerakott honlap, ahol még azzal is eldicsekednek, hogy az énekesük siheder korában még a Picasso Branch zenekarban törte össze a női szíveket.

Bravo zenekar

Vannak kis és nagy esküvők, így nem mindenkinél fér el egy hat-hét vagy még efölötti számú zenészt felvonultató banda a színpadon, és ha takarékoskodnunk kell a hellyel, akkor be kell érnünk a kevésbé élő hangzással. A háromtagú Bravo zenekar ugyan csak egy énekesből, egy szintisből és egy dobosból áll, az élő dob azonban kifejezetten sokat dob a produkción, ráadásul az énekesnek is kimondottan jó hangja van. Ők is főképp agyonjátszott, épp ezért mindenki által ismert slágerekben utaznak, de akik mindenáron ilyesmire szeretik ropni, azok kaphatnak tőlük mulatóst is. A honlapjuk korrekt, és meglehetősen gazdag videóválaszték áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy eldöntsük: rájuk bízzuk-e, hogy ropják nekünk a nagy napunkon a talpalávalót.

Music Box zenekar

Ők az átmenet a két-három fős minizenekarok, valamint a hét fő fölötti majdnem big bandek között, ugyanis öten vannak, és klasszikus felállásban (egy énekesnő, gitáros, basszgitáros, dobos, szintis) játszanak. Rutinos, tapasztalt zenészek alkotják a bandát, akiknek a zenei választékát átolvasva látszik, hogy nem hajlandók lemenni kutyába, viszont a repertoárjuk így is kellően populáris (a mindenhonnan kiirthatatlan Hungáriától Tom Joneson át Bon Joviig). Színesítésként vállalnak jazzstandardeket és szalonzenét is a nyugodtabb pillanatokra, és bár a mulatóst nem erőltetik, kérésre a menyasszonytáncnál azért van belőle egy negyvenperces blokkjuk (külön kijelentve, hogy Kis Grófo és Jolly nem szerepel benne).

Gerappa Party Band

Fiatal, laza, héttagú bagázs a Gerappa Party Band, ahol van női és férfi énekhang is, és pontosan azt tudják, amit egy jó esküvői zenekarnak 2016-ban tudnia kell: egy populáris, széles körű best ofot az elmúlt évtizedek legnagyobb magyar és világslágereiből. A honlapjuk talán lehetne egy picit informatívabb – állítólag gőzerővel készül az új weboldal – , bár a legszükségesebb alapinfók azért mind ott vannak, ahogy akad róluk megfelelő mennyiségű fotó- és videóanyag is, valamint a referenciáik is meggyőzőek. Engem megvettek.

Black Velvet zenekar

Ha öt zenészből négyen is énekelnek, az nem egy rossz arány, már ha vágyunk a változatosságra. A Black Velvet ezen felül teljes német zenei repertoárral is rendelkezik, mivel óceánjáró hajón évekig szórakoztatták a német ajkú közönséget. Ezt nem elriasztásként mondom, és maguktól nem is játsszák ezeket a számokat, csak ha netán lenne ilyen igény (német rokonok stb.). Ők is teljes körű slágerválogatással dolgoznak, bár kiemelik, hogy náluk a rock és az alternatív zene is a szívük csücske, szóval ilyen szempontból talán az ő repertoárjuk a legfiatalosabb.

* Bár próbáltam teljességre törekedni, de a hazai lagzizenekaros szcéna elképesztően nagy, így biztos vagyok abban, hogy néhány igazán bulis és tehetséges zenekar elkerülte a figyelmemet, és kimaradt a szórásból.

Olvasnál még esküvő témában?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top