Szabadidő

Bünti lesz a gyereküket elkísérő szülőknek a Jégkorszak 5. része

Bár az animációs filmekre sokszor a gyerekek miatt ülünk be, azért titkon mindig reménykedünk abban, hogy felnőttként mi is jól szórakozunk majd. A Jégkorszak: A nagy bumm sajnos nyolcéves kor felett csak egy nehezen élvezhető, infantilis katyvasz, aminek többszöri megtekintésével embereket lehetne kínozni, de már elsőre is fáj.

A Jégkorszak 2002 óta része a gyerekes családok mindennapjainak. Diego, Sid, Manny és Motkány legalább akkora kedvencei a gyerekeknek, mint Shrek, Némó, Woody, vagy épp a Madagaszkár pingvinjei. A gyerekek szeretetével márpedig viszonylag könnyű visszaélni, ugyanis ha egyszer igazán megszerettek egy figurát, akkor nehezen engedik el. Így tesz a 20th Century Fox alá tartozó Blue Sky Studios is, ami tizennégy év alatt immár ötödjére ereszti mozikba az ősi világ emlőseit, pedig már a harmadik résznél kifogyott a szusz a franchise-ból. Mostanra már ott tartunk, hogy a Blue Skynál már azon sem pörögnek túlságosan, hogy egy többé-kevésbé kompakt történetet találjanak ki egy Jégkorszak-filmhez, hiszen tudják, hogy a kicsik többségének bőven elég az, hogy kedvenc szőrös kis állatkáik másfél órán át csetlenek-botlanak a vásznon, a szülőket pedig a szenvedéseikért bőven kárpótolja majd a gyermekeik őszinte mosolya.

Tiszta szappanopera

A Jégkorszak-franchise-nak mondjuk a sztori sosem volt az erőssége. Lényegében minden rész arról szólt, hogy az állatsereglet vándorolt ide-oda, útközben pedig találkoztak ilyen-olyan lényekkel, de az alkotók legalább törődtek azzal, hogy a vándorlásaiknak tényleg legyen valami jól kézzelfogható oka/motivációja. Úgy tűnik, mostanra fogytak ki teljesen az ötletekből, ugyanis ezúttal az ok csupán annyi, hogy a Motkány az űrben kavarva (!!!) egy idegen űrhajóval okoz nagy galibát, többek között egy aszteroida- és meteorzáporban is ott a kis makkra áhítozó keze nyoma. Hőseink a közeledő mágneses aszteroidát mágneses kristályok űrbe lövésével (!!!) akarják eltéríteni, de ehhez időben el kell jutniuk egy működő vulkánhoz, mert ennek kivitelezése Buck, a menyét szerint csak onnan megoldható.

Ennél nagyobb alibizést nehéz elképzelni, és egészen hihetetlen, hogy eme sztorikezdemény kitalálásához négy, azaz négy (!) darab forgatókönyvíró összteljesítménye kellett. Maguk az alkotók is érezték a történetük súlytalanságát, ezért látványosan nem nagyon törődnek azzal, hogy haladjon az alig létező cselekmény: Mannyék végeláthatatlanul hosszan vitáznak arról, hogy kislányukat hogyan tartsák távol az új pasijától, Diegóék sokat beszélgetnek arról, hogy már készen állnak a gyerekvállalásra, Sid pedig csak bolondozik naphosszat, és időnként akad egy béna csajozási kísérlete. Mintha csak egy végtelenített szappanoperát néznénk.

Bünti lesz a gyereküket elkísérő szülőknek a Jégkorszak 5. része

A szülők hoppon maradnak

A Jégkorszak-széria másik nagy problémája, hogy egyszerűen túl sok szereplőt mozgat. Kezdetben ez még nem volt így, de aztán részről részre egyre nagyobbra nőtt az ősemlősek kompániája, és most már lassan ott tartunk, hogy ha hirtelen kellene mondani, már fel se tudnám sorolni, hogy hány tagja van Sidék vándorló bandájának. Ennyi karaktert izgalmasan mozgatni igazán nagy forgatókönyvírói kihívás, aminek nem is tudnak megfelelni. Talán az egy szem Mannyt leszámítva mindenki szórakoztató mellékszereplővé, amolyan színes folttá silányodik, akinek csupán annyi a dolga, hogy egy adott ponton mondjon vagy csináljon valami vicceset, vágjon egy fura pofát, vagy adjon ki valami poénos hangot. Nincs ezzel semmi baj, hat-nyolc éves korig tökéletesen működőképes az effajta leegyszerűsített szórakoztatás, de azt ne feledjük, hogy a Jégkorszak első része még nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek szívét is elrabolta, mostanra azonban a Blue Skynál teljesen megfeledkeztek a gyerekeiket a mozikba elkísérő szülőkről.

A végső búcsú?

A nagy bumm alcímre hallgató ötödik rész legnagyobb baja azonban az, hogy miközben nézzük, nem filmnek, hanem inkább egy terméknek érezzük.

Egy terméknek, aminek az a dolga, hogy általa még több plüss-Motkányt, jégkorszakos kifestőt és gyorséttermes, állatfigurás menüt lehessen eladni. Nehéz megmondani, hogy pontosan mikor veszett el a szív a Jégkorszak-filmekből, de az biztos, hogy A nagy bumm már egy teljesen szívtelen, csakis a csetlő-botló szereplői népszerűségére hajazó, és ezt gátlástalanul kihasználó film, aminek a bevétel maximalizálásán túl már nincs más dolga a nézővel, és ezt nem is nagyon titkolja. Csak reménykedni merek abban, hogy ez már tényleg az utolsó rész lesz, mert már láthatóan semmi mondanivalójuk nem maradt a témában.

Bünti lesz a gyereküket elkísérő szülőknek a Jégkorszak 5. része

További nyári filmajánlókat olvasnál?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top