Szabadidő

Készülj fel, most pár hétig ezt fogod látni az ismerőseid Facebookján és Instagramján

A gyűjtögetős játék után most egy fotómanipuláló alkalmazás tartja lázban a képmegosztó oldalak felhasználóit. Az alkalmazás használata rendkívül egyszerű, segítségével ismert festők és jellegzetes alkotások stílusával alakíthatjuk át a képeinket.

A Prisma nevű alkalmazás egy darabig csak az Apple készülékeire volt elérhető, de szerencsére már megérkezett az Androidot futtató okostelefonokra is. Mindössze annyi a teendőnk, hogy letöltjük az ingyenes alkalmazást, engedélyezzük, hogy hozzáférjen a fotóinkhoz, illetve saját maga is készíthessen képeket, majd elindítjuk.

Az eredeti kép (Fotó: Andersen Dávid)
Az eredeti kép (Fotó: Andersen Dávid)

A szerkesztőfelület ismerős lesz mindenkinek, aki használ Instagramot: a kamera képét látva készíthetünk új fotót, vagy a jobb alsó sarokból előhívhatjuk a galériánkat, ahonnan kiválaszthatjuk a szerkesztésre szánt képet. Lehetőségünk van a kép átméretezésére is, de a lényeg ez után jön.

Ezek pedig a mesterséges intelligencia által újragondolt verziók (Fotó: Andersen Dávid)
Ezek pedig a mesterséges intelligencia által újragondolt verziók (Fotó: Andersen Dávid)

Ahol más képszerkesztő alkalmazásokban a különböző szín- vagy fényhatásokat, vagyis az úgynevezett filtereket aggathatjuk a képre, a Prismában kiválaszthatjuk, hogy milyen stílusban szeretnénk újraalkotni a fotónkat.

Házi kedvencek, egy kis pszichedelikus
Házi kedvencek, egy kis pszichedelikus “rásegítéssel” (Fotó: Andersen Dávid)

Miután ez megvan, a Prisma – vagyis a hátterében dolgozó mesterséges intellgencia – munkához lát. Ez idő- és adatátvitel-igényes folyamat, ezért a Prismát érdemes stabil wifikapcsolaton keresztül használni. Miután végzett, még beállíthatjuk, hogy a kiválasztott effektet milyen intenzitással jelenítse meg a képen, ezután elmenthetjük a fotót, megoszthatjuk közösségi oldalainkon, illetve kiválaszthatunk egy újabb stílust is. Az elkészült fotókra a Prisma rárakja a logóját, de ezt viszonylag könnyű kikapcsolni az alkalmazáson belül.

A Városmajori Jézus szíve plébániatemplom Hokusai és Mondrian stílusában (Fotó: Andersen Dávid)
A Városmajori Jézus szíve plébániatemplom Hokusai és Mondrian stílusában (Fotó: Andersen Dávid)

Természetesen, mint a legtöbb ingyenes alkalmazás esetében, a szolgáltatásnak “ára” van: a Prisma a felhasználás feltételeiben jelzi, hogy bár továbbra is a felhasználóé az alkalmazáson keresztül módosított fotók tulajdonjoga, a Prisma jogot szerez arra, hogy a képeket világszerte bárhol, ellenszolgáltatás nélkül megjelenítse. Ezt érdemes fejben tartani, mielőtt valaki a nyaralós, vagy esetleg a hálószobában készült fotókat szeretné művészivé tenni.

További cikkek okostelefonos alkalmazásokról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top