Szabadidő

Igaz történet a NASA tudós nőiről készült film

Hiánypótló alkotás készült az űrkutatás aranykorából, amikor az afroamerikaiak és a nők még bőven másodvonalbeli állampolgároknak számítottak az Egyesült Államokban. A vásznon feltűnik majd az Agymenők egyik sztárja is, aki ezúttal igazi tudós bőrébe bújhat.

John Glenn űrhajós neve sokak számára ismerősen cseng. Azonban ha Katherine G. Johnson, Dorothy Vaughan és Mary Jackson neve kerül szóba, róluk jóval kevesebben tudják, hogy milyen szerepet töltöttek be a 20. századi űrkutatásban. Pedig nélkülük Glenn sem jutott volna fel az űrbe 1962-ben, annak ellenére, hogy ebben az időben a szegregációra még bőven akadt példa (a faji alapú megkülönböztetést az 1964-es Civil Rights Act szüntette meg).

A Hidden Figures története az űrkorszak kezdetén, az űrverseny felpörgésének időszakában játszódik. Az USA kutatói kétségbeesetten igyekeznek embert juttatni az űrbe, ehhez pedig a legjobb elmékre van szükség. Bár a NASA-nál a kor átlagához képest sok nő dolgozott tudományos pozícióban, ilyen kaliberű kutatói poszt keveseknek jutott. Katherine G. Johnson matematikus zsenialitása azonban elengedhetetlen volt a sikerhez. Munkatársai, Dorothy Vaughan és Mary Jackson legalább ennyire fontos szerepet játszottak az űrutazás hajnalán.

A filmet a Bill Murray főszereplésével leforgatott St. Vincent című drámát is jegyző Theodore Melfi rendezte. Katherine G. Johnsont az Oscar-díjra jelölt, az Empire című sorozatban nyújtott alakításáért Emmy-díjjal kitüntetett Taraji P. Henson kelti életre. Mellette a hazánkban kevésbé ismert Octavia Spencer és Janelle Monáe tűnnek fel a vásznon, de a filmben szerepet kapott Kevin Costner, Kirsten Dunst és az Agymenők című sorozat Sheldon Cooperét alakító Jim Parsons is.

A film előzetese nemrég került fel a videomegosztó oldalakra, a hivatalos bemutatóra azonban egyelőre még egy picit várni kell: a Hidden Figures bemutatója 2017. január 13-án lesz.

További cikkek űrkutatásról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top